Celer miřík

celer má několik druhů - řapíkatý, listový či hlíznatý, byl znám už civilizacím jako je Egypt, Řím nebo Řecko. Český celer, který u nás zdomácněl ažCeler koncem 19. století, pochází ze západoevropské odrůdy celeru bulvového nebo naťového. Obsahuje draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód. Listy jsou zdrojem vitamínu C a dále obsahuje vitamin A, B, K, E , obsahuje také bílkoviny, silice, glycidy, puriny. Charakteristické aroma dodávají celeru éterické oleje.  Na trhu najdeme např. řapíkatý celer, listový celer a bulvový celer.

  • bulva (do salátů a pomazánek, ale i tepelně opracovaná)
  • nať (používá se jako koření do pokrmů)
  • řapík
  • celerová šťáva

Celer a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje chuť k jídlu a zažívání
  • rozšiřuje cévy
  • pozitivně působí na mozkovou soustavu - brainfood
  • působí proti stresu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí detoxikačně na organismus (odplavovuje škodlivé látky a toxiny)
  • působí proti zánětům
  • zvyšuje potenci - afrodisiakum pro muže
  • pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy
  • prospívá vlasům, nehtům a pokožce
  • působí proti překyselení
  • pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách
  • přírodní diuretikum
  • působí proti zácpě
  • zlepšuje peristaltiku střev
  • působí proti nadýmání a průjmům
  • působí proti bakteriím a plísním v zažívacím traktu
  • podporuje produkci žluči
  • snižují hladinu krevního cukru
  • zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
  • ve vedrech je vhodné pít celerovou šťávu
  • je vhodný pro diabetiky
  • má protirakovinné účinky
  • rozpouští hleny při rýmě
  • působí proti horečkám
  • při zánětech močového měchýře
  • zdroj elektrolutů

Kontraindikace: onemocnění ledvin

Použití bulvy: můžeme ji vařit v polévkách, dusit s jinou zeleninou, péct s masem, smažit obalovaný v těstíčku. Celer neztrácí vitamíny ani během vaření. Bulvu celeru čistíme nejlépe kartáčkem pod tekoucí vodou a hned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl.

Diskusní téma: Celer

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>