Kapusta
Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. Kapusta obsahuje vitamíny skupiny B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), vitamin C, vitamin A (lutein a zeaxantin), vitamin E, vitamin K1 (7 násoběk doporučené denní dávky), vápník, mangan, hořčík, selen, měď, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík..
Kapusta a zdraví:
- brainfood
- podporuje redukci hmotnosti - nízký obsah kalorií
- působí proti stárnutí (kvercetin a kaempferol, beta-karoten, vitamín C)
- snižuje cholesterol a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění
- nejbohatší přírodní zdroj vitamínu K1 - hraje významnou roli ve srážení krve (Warfarin blokuje vitamín K, čímž ředí krev)
- může bránit vzniku rakoviny
- zdroj omega 3
- obsahuje lutein a zeaxatin, látky chránící oči a zrak
- pomáhá při hubnutí (obsahuje málo kalorií a hodně vody, má i menší energetickou hodnotu)
- vápník z kapusty je o 25% lépe vstřebatelný, než vápník obsažený v mléce
- zdroj proteinů (nejvíce ze zeleniny) - podíl uhlohydrátů a proteinů v kapustě 3 : 1
- je zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin - tzv. kompletní protein
- ochrana proti škodlivému spektru slunečního záření (vitamin A)
- pozitivní vliv na zelený zákal, makulární degeneraci, šedý zákal
Jak připravit kapustu?
lze ji vařit, smažit, dusit, zapékat, pokud ji chceme dát do studených salátu musí se povařit ve vroucí vodě
TIP: Nejlepší je proto kapustu do jídel přidávat až těsně před dokončením, krátce ji orestovat na másle nebo jen spařit ve vroucí vodě a potom propláchnout vodou studenou, což zaručí uchování její krásně zelené barvy.
Kapustové palačinky
Očištěnou hlávku kapusty krátce spařte ve vařící vodě. Vychladlou kapustu nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přidejte vejce, mouku a mléko, tolik, aby vzniklo né příliš řídké těsto. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek. Na oleji smažte zvolna placičky. Hotové placičky nechte okapat na papírovém ubrousku.
- 1 hlávku kapusty
- 2 vejce
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 5-10 lžíce mléka ( alternativně sojové, mandlové)
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 4 špetky soli (himalájská)
- 3 špetky čerstvě namletého pepře ( alternativně kurkuma)
- 50 ml oleje na smažení (kokosový, řepkový, atd..)
Diskusní téma: Kapusta
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Tekvicové semienka do letného šalátu
26.06.2016 23:33Chlorella vs. Spirulina
25.06.2016 07:36Jak na únavu při chmurném dnu?
20.06.2016 07:29Jednoduché a rychlé využití chia semínek
16.06.2016 20:15S plody goji proti rakovině
10.06.2016 22:50Značka superpotravin Mana míří do světa
23.05.2016 15:586 nápojů pro ploché břicho
03.05.2016 23:47Novinky Květen 2016
01.05.2016 13:16Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?
06.04.2016 00:11 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce