Kapusta

Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. Kapusta obsahuje vitamíny skupiny B1, B2, B3, B6, B9 Kapusta(kyselina listová), vitamin C, vitamin A (lutein a zeaxantin), vitamin E, vitamin K1 (7 násoběk doporučené denní dávky), vápník, mangan, hořčík, selen, měď, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík..

Kapusta a zdraví:

  • brainfood
  • podporuje redukci hmotnosti - nízký obsah kalorií
  • působí proti stárnutí (kvercetin a kaempferol, beta-karoten, vitamín C)
  • snižuje cholesterol a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • nejbohatší přírodní zdroj vitamínu K1 - hraje významnou roli ve srážení krve (Warfarin blokuje vitamín K, čímž ředí krev)
  • může bránit vzniku rakoviny
  • zdroj omega 3
  • obsahuje lutein a zeaxatin, látky chránící oči a zrak
  • pomáhá při hubnutí (obsahuje málo kalorií a hodně vody, má i menší energetickou hodnotu)
  • vápník z kapusty je o 25% lépe vstřebatelný, než vápník obsažený v mléce
  • zdroj proteinů (nejvíce ze zeleniny) - podíl uhlohydrátů a proteinů v kapustě 3 : 1
  • je zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin - tzv. kompletní protein
  • ochrana proti škodlivému spektru slunečního záření (vitamin A)
  • pozitivní vliv na zelený zákal, makulární degeneraci, šedý zákal

Jak připravit kapustu?

lze ji vařit, smažit, dusit, zapékat, pokud ji chceme dát do studených salátu musí se povařit ve vroucí vodě

TIP: Nejlepší je proto kapustu do jídel přidávat až těsně před dokončením, krátce ji orestovat na másle nebo jen spařit ve vroucí vodě a potom propláchnout vodou studenou, což zaručí uchování její krásně zelené barvy.

Kapustové palačinky

Očištěnou hlávku kapusty krátce spařte ve vařící vodě. Vychladlou kapustu nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přidejte vejce, mouku a mléko, tolik, aby vzniklo né příliš řídké těsto. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek. Na oleji smažte zvolna placičky. Hotové placičky nechte okapat na papírovém ubrousku.

  • 1 hlávku kapusty
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 5-10 lžíce mléka ( alternativně sojové, mandlové)
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 4 špetky soli (himalájská)
  • 3 špetky čerstvě namletého pepře ( alternativně kurkuma)
  • 50 ml oleje na smažení (kokosový, řepkový, atd..)

Diskusní téma: Kapusta

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>