Zeleninové šťávy
Zeleninové šťávy , superpotraviny, obsahují vlákninu, která pomáhá bojovat proti hladu. Navíc, zeleninové šťávy obsahují mnohem méně cukru a kalorií než ovoce. Jsou pro náš organismus nepostradatelné díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů a další výživné látky. Na základě výzkumů bylo zjištěno, že trávení zeleninové šťávy trvá cca 10-15 minut a její efektivita se pohybuje kolem 70% ( díky odstranění vlákniny) ve srovnání se syrovou zelenou, kde efektivita trávení se pohybuje kolem 20%. Z tohoto zjištění jednoznačně plyne, že zeleninové šťávy patří na náš každodenní stůl!!!
Zeleninové šťávy připravujeme pouze ze zralé, důkladně očištěné a čerstvé zeleniny!! Zeleninovou šťávu připravujeme pokud možno na kvalitních nízkootáčkových odšťavňovačích ( šnekové nebo dvou hřídelové).
Proč pít zeleninové šťávy???
- mají vysoký obsah minerálů, vitamínů, enzymů a dalších výživných látek
- působí proti únavě a prospívá vitalitě
- podporují imunitu
- vysoký obsah antioxidantů
- vysoký obsah vitaminu C
- detoxikují organismus
- pomáhají při hubnutí
- normalizují zažívání
- působí pozivně proti stárnutí organismu
Druhy zeleninových šťáv
- celerová šťáva (můžeme kombinovat s jablečnou a citronovou šťávou)
- bramborová šťáva (výborný základ pro polévky) můžeme kombinovat s mrkvovou šťávou
- mrkvová šťáva ( podporuje imunitu, čistí organismus... postačí 2 dl denně )
- šťáva z červené řepy
- okurková šťáva
- rajčatová šťáva (významný zdroj vitamínu C)
- papriková šťáva
- zelná šťáva
- dýňová šťáva
- naťová zelenina ( petrželku, špenát, lístky celeru, řepné listy, karotko vou nať, fenyklové listy, vnitřní lístky artyčoků, hlávkový salát, lístky hořčice, vojtěšku (pouze mladé, útlé výhonky), jetel (pouze mladé, útlé výhonky), pampelišky a kopřivy)
- šťáva ze špenátu ( vysoký obsah chlorofylu)
- ředkvičková šťáva
- chřestová šťáva
- tekutý chlorofyl
Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17% a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68% a zkrátíme dobu trávení na 10-15 minut.
Další pro nás poměrně šokující informaci přinesl výzkum, který provedl institut ve Švýcarsku. V tomto výzkumu byla porovnáváno množství vitaminů a minerálů u několika druhů ovoce a zeleniny v roce 1985, 1996 a 2002. Výsledky jsou uvedeny v tabulce níže:
Zdroj: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)
Diskusní téma: Zeleninové šťávy
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Tekvicové semienka do letného šalátu
26.06.2016 23:33Chlorella vs. Spirulina
25.06.2016 07:36Jak na únavu při chmurném dnu?
20.06.2016 07:29Jednoduché a rychlé využití chia semínek
16.06.2016 20:15S plody goji proti rakovině
10.06.2016 22:50Značka superpotravin Mana míří do světa
23.05.2016 15:586 nápojů pro ploché břicho
03.05.2016 23:47Novinky Květen 2016
01.05.2016 13:16Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?
06.04.2016 00:11 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce