Zeleninové šťávy

Zeleninové šťávyZeleninové šťávy , superpotraviny, obsahují vlákninu, která pomáhá bojovat proti hladu. Navíc, zeleninové šťávy obsahují mnohem méně cukru a kalorií než ovoce. Jsou pro náš organismus nepostradatelné díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů a další výživné látky. Na základě výzkumů bylo zjištěno, že trávení zeleninové šťávy trvá cca 10-15 minut a její efektivita se pohybuje kolem 70% ( díky odstranění vlákniny) ve srovnání se syrovou zelenou, kde efektivita trávení se pohybuje kolem 20%. Z tohoto zjištění jednoznačně plyne, že zeleninové šťávy patří na náš každodenní stůl!!!

Zeleninové  šťávy připravujeme pouze ze zralé, důkladně očištěné a čerstvé zeleniny!! Zeleninovou šťávu připravujeme pokud možno na kvalitních nízkootáčkových odšťavňovačích ( šnekové nebo dvou hřídelové).

Proč pít zeleninové šťávy???

  • mají vysoký obsah minerálů, vitamínů, enzymů a dalších výživných látek
  • působí proti únavě a prospívá vitalitě
  • podporují imunitu
  • vysoký obsah antioxidantů
  • vysoký obsah vitaminu C
  • detoxikují organismus
  • pomáhají při hubnutí
  • normalizují zažívání
  • působí pozivně proti stárnutí organismu

Druhy zeleninových šťáv

  • celerová šťáva (můžeme kombinovat s jablečnou a citronovou šťávou)
  • bramborová šťáva (výborný základ pro polévky) můžeme kombinovat s mrkvovou šťávou
  • mrkvová šťáva ( podporuje imunitu, čistí organismus... postačí 2 dl denně )
  • šťáva z červené řepy
  •  okurková šťáva 
  • rajčatová šťáva (významný zdroj vitamínu C)
  • papriková šťáva
  • zelná šťáva
  • dýňová šťáva
  • naťová zelenina ( petrželku, špenát, lístky celeru, řepné listy, karotko vou nať, fenyklové listy, vnitřní lístky artyčoků, hlávkový salát, lístky hořčice, vojtěšku (pouze mladé, útlé výhonky), jetel (pouze mladé, útlé výhonky), pampelišky a kopřivy)
  • šťáva ze špenátu ( vysoký obsah chlorofylu)
  • ředkvičková šťáva
  • chřestová šťáva
  • tekutý chlorofyl

Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17% a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68% a zkrátíme dobu trávení na 10-15 minut.

Další pro nás poměrně šokující informaci přinesl výzkum, který provedl institut ve Švýcarsku. V tomto výzkumu byla porovnáváno množství vitaminů a minerálů u několika druhů ovoce a zeleniny v roce 1985, 1996 a 2002. Výsledky jsou uvedeny v tabulce níže:

Vitaminy a minerály

Zdroj: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)

Diskusní téma: Zeleninové šťávy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>