Rajčatová šťáva

Rajčatová šťáva a její účinky na zdraví:
- dobře zasytí
- působí antisepticky i detoxikačně a podporuje obranyschopnost organismu
- pomáhá potlačovat záněty, které jsou spojeny s celou řadou chronických onemocnění
- pozitivní vliv na trávení a pravidelnou stolici
- čistí celý trávicí trakt
- mírné močopudné účinky, což napomáhá odstraňování toxinů, přebytečné vody a soli z těla
- snižuje výskyt infekcí močových cest
- lykopen obsažený v rajčatech podporuje i zdraví prostaty
- blahodárný vliv na kvalitu pokožky, vlasů i nehtů
- podporuje proces hubnutí
- prospívá metabolismu
- více o účincích rajčat
Jak vyrobit domácí rajčatovou šťávu?

Jak uchovávat rajčata po delší dobu (metody konzervace)
- zmrazení - nakrájet nebo rozmixovat a následně v sáčcích zamrazit
- zavaření - nakrájet na čtvrtky, dát do sklenice a jednoduše zavařit (lykopen se teplem neničí, je naopek lépe vstřebatelný, nejlépe za přítomnosti nějakého tuku), rajčata si zachovají svou původní chuť
- domácí rajčatový protlak - nakrájená rajčata lze péct v troubě nebo vařit. můžete ochuťit bylinkami, solí, cukrem, česnekem a olivovým olejem., před dávkováním do sklenic hotový protlak propasírujte přes cedník, zbavíte ho tím nežádoucích slupek.
- sušení - nakrájejte rajčata na čtvrtky a nechte usušit na čestvém zduchu na slunci, potom dejte sušená rajčata do sklenice nebo je naložte do olivového oleje se stroužkem česneku
Rajčatová pasta
Pastu připravujeme bez veškeré přísady. Pěkná zralá rajčata necháme dobře na kamenném kuthanu rozvařit, až se jich slupky stáčejí v kornoutky. Pak je prolisujeme sítem a kaši tím získanou povaříme do husta. Lijeme ještě za tepla do láhví od piva nebo od sodovky, dobře uzátkujeme (ještě teplé) a zalijeme voskem. Někdo dá navrch pod zátku špetku salicylu. Takto uchované pasty je možno užíti k přípravě polévek i omáček.
Kečup
Kečup připravujeme podobně jako pastu. Ale prolisovanou kaši smísíme s libovolným kořením a znovu vaříme, můžeme ještě jednou procedit a pak teprve ukládáme do lahví. Kečup je tedy pasta silně kořeněná. Dává se do něho ustrouhaná cibule, dvě lžíce hořčice, strouhaný křen, mletý zázvor, pepř, muškátový oříšek, paštikové koření – vše podle libosti – někdo dává i tymián a maloučko prášku z jalovcových zrnek. Kečup se dává v lahvičce na stůl ke všem jídlům masitým, studené pečeni, uzenému, apod.
V poslední době se doporučuje učiniti si zásobu smíšené zeleniny, naložené v octě: hodí se v zimě k obložení masa a pod různé druhy pečeně a přichází vhod zvláště tehdy, nemá-li právě hospodyně času pro dlouhou přípravu jídel.“ Pro zavařování v octě se přitom dle redakce časopisu nejvíce hodila mrkev, celer, petržel, malé cibulky, okurky, ředkvičky, malá tvrdá rajská jablíčka, bílé fazole, květák a brukev.
Nicméně bylo třeba dbát na to, že každé „má své“ a vše se nepřipravuje k zavaření stejným způsobem. „Květák rozebereme na malé růžičky, z mrkve, petržele, celeru a brukve nakrájíme koláčky nebo špalíčky, po případě nakrájíme ozdobné hvězdičky pomocí tvořítek nebo různých ozdobných nožů. Rajská jablíčka, cibulky, ředkvička zůstanou celé. Každý druh zeleniny se vaří zvláště 5 – 10 minut ve vařící slané vodě (zelenina nesmí býti měkká). Cibulky povaříme v mléce, aby nebyla příliš ostrá, ředkvičku vůbec nevaříme, naložíme ji syrovou; musí se však před tím aspoň na 24 hodin nasolit.“
Články superpotraviny
7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy
02.11.2016 22:5310 potravin, které zvýší vaší energii
01.11.2016 00:1821 potravín, ktoré vyživia váš mozog
31.10.2016 22:047 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty
30.10.2016 00:17Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?
26.10.2016 00:20Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek
24.10.2016 16:34Co patří do zdravé kuchyně?
22.10.2016 23:33Rýže, jak chutná nejlépe?
22.10.2016 21:31Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě
22.10.2016 01:32 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce