Trnka, slivoň trnitá

Trnka ,keř vytváří nekroniknutelný trnitý plot jvýšky cca 2 - 4 metry rostoucí na slunných stránícj a  v okolí cest. Na konci léta dozrávají modro-Trnkyčerné plody, které jsou hledanou potravou pro ptactvo. Nejchutnější jsou trnky po prvních mrazech, kdy ztrácejí svoji trpkost. trnka má vysoký obsah vitaminu C a používá se šťávy, marmelády, likéry či víno - chutí podobné portskému. Trnky se též mohou nakládat jak olivy. Trnky obsahují  třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, A, E, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.

  • plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na  při poruchách trávení a průjmech.
  • sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech

Plody trnky a její účinky:

  • stahující účinek
  • antiseptické účinky
  • přírodní diuretikum
  • zlepšují chuť k jídlu
  • lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
  • při metabolických poruchách
  • při zánětech močového měchýře
  • zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
  • prospívá peristaltice střev
  • působí proti nadýmání
  • příznivý vliv na srdce, krevní oběh
  • posiluje žaludek a čistí krev (květy)
  • projímavý účinek (květy)
  • více

Chuť: mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť

Sběr plodů: září, říjen ale můžeme i po prvních mrazech, kdy jsou opadané listy

TRNKOVÝ KOMPOT

1 kg trnek, 750 g cukru, 1citrón, 4-5 hřebíčků, kousek skořice, 1/2 l vody
Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citrónovou š'távu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, vněmž se vařily. Sterilizujeme je 15 min.

TRNKY VE VÍNĚ

1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 ˚C. Podáváme ke zvěřině.

TRNKOVÝ LIKÉR

3 Kg trnek (cca 5 l), 2 l vodky, několik  jader z trnkových pecek, několik kousků skořice, 1 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 15 ks hřebíčku, 1 kg cukru, 6 hrníčků vody
Trnky očistěte, rozmačkejte a vložte do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijte vodkou, až jsou trnky ponořeny. Nechte měsíc stát, občas protřepejte. 
Po měsíci svařte vodu s cukrem na sirup, nechte vychladnout. Sceďte trnky a vymačkejte. Smíchejte se sirupem. Nechte alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhněte hadičkou do lahví.

TRNKOVÉ VÍNO

1,75 kg trnek, 1,25 kg cukru, voda, 1 balení kvasinek a živné soli
Cukr svaříme s jedním litrem vody na sirup a necháme vychladnout. Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do demižonu, přidáme kvasinky, živnou sůl a cukrový sirup. Dolijeme převařenou vychladlou vodou a uzavřeme kvasnou zátkou. Po ukončení bouřlivého kvašení přetočíme do čisté nádoby a necháme dokvasit pod kvasnou zátkou. Po fázi tichého kvašení stáčíme do lahví.

DIVOKÉ TRNKOVÉ VÍNO

1 kg cukru, 4 kg trnek, voda
Cukr svaříme s voudou, trnky zalijeme vychladlým sirupem v láhvi od okurek. Použijte i jakoukoliv jinou nádobu. Můžete i uzavřít vkasnou zátkou. Nepřidávají se kvasinky - mělo by se totiž rozkvasit samo, protože by tam kvasinky měly být přirozeně. Divoké kmeny Sacharomyces.

TIP jak vyrobit trnkové víno?

Níže uvedené ingredience smícháme, zalijeme červeným vínem a necháme 14 dní louhovat na klidném tmavém místě, dennědůkladně protřepeme. Po uplynutí 2 týdnů přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity cca 20-30ml denně.
  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 ks tlučených hřebíčků
  • 4 ks tlučené badyány

 

Diskusní téma: Trnka, slivoň trnitá

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>