Kopřivy/prhlava (Urtica dioica)

Kopřiva (list - Flores urticae a nať - Herba urticae) je léčivá bylinka, dokonalý jarní zdroj vitamínů, naši předkové považovali kopřivu za takřka zázračnou rostlinu.Právě mladé lístky obsahují nejvíc 
prospěšných látek. Můžete je přimíchat do salátu, udělat z nich nádivku, přidat je do pomazánky nebo s nimi vylepšit nebo přímo nahradit špenát. Pokud nechcete kopřivy jíst, můžete si z nich udělat rovněž prospěšný léčivý čaj. Kopřivy obsahují kyselinu křemičitou, takže působí močopudně a pročišťují tak především ledviny, ale i další vnitřní orgány. V listech je uloženo také mnoho minerálů (železo, hořčík a vápník), chlorofyl, příznivé organické kyseliny a vitaminy A, B2, B6 a C. Třísloviny v kopřivách rovněž pomáhají zastavit krvácení.
  • v žahavých chlupech obsahuje kopřiva pryskyřičný sekret
  • jednoletá kopřiva žahavka (Urtica urens), která je menší, ale o to pálivější

Využití kopřivy:

  • čaj z kopřivy přpravuje z čerstvých i sušených listů (čistí krev a organismus, podporuje imunitní systém)
  • přísada jídel, do salátů (alternativa špenátu)
  • v kosmetice (zabraňuje vypadávání vlasů, zamezuje tvorbě lupů a vlasům dodává lesk)
  • na zahradě - odpuzuje totiž mšice a housenky
  • ve válce používali na výrobu uniforem
  • pro krmení domácí drůbeže a králíků

Kopřiva a její účinky na zdraví:

  • očista těla (detoxikace)
  • prospívají ledvinám
  • působí proti zánětům
  • pomáhá při chudokrevnosti (anémie), podporuje krevní oběh
  • zdroj chlorofylu (podporuje metabolismus)
  • protiprůjmové a antivirové účinky
  • podporuje činnost slinivky a vaječníků
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • pročiští krev a podporuje krvetvorbu, má vysoký obsah železa
  • zdroj kyseliny křemičité a mravenčí
  • při zánětech močových cest, chorobném zadržování močení
  • vhodná při  kožních problémech (akné, lupénka, ekzémy), dně, artritidě
  • podporuje imunitní systém
  • vhodná při zahlenění žaludku a dýchacích cest
  • pomáhá zejména při nachlazení, zánětu močových cest a při poruchách ledvin (čaj)
  • vhodná při zúžení cév dolních končetin, ischemická choroba dolních končetin, ICHKK
  • vhodná při nemocech žlučníku, jater, plic, močového měchýře a sleziny
  • podporuje slinivku břišní
  • vhodná při močovém písku, ledvinovém písku a kamenech, zánětech močových cest a zástavě močení
  • při revmatu a revmatoidní artritidě
  • vhodná na kuří oko, podporuje rozpouštění kyselin močové v kloubech
  • zdroj elektrolytů (hořčík a vápník)
  • pomáhá zastavit krvácení (třísloviny)
  • snižuje i obsah cukru v krvi
  • působí proti pocení
  • více

Použití: mladé lístky do salátů, všude tam, kde se používá špenát (alternativa špenátu), do zeleninových zelených šťáv, smoothie, dají se sbírat i semena kopřiv, na koupele, na výrobu tinktury

Kontraindikace: nedostatečná činnost srdce a ledvin, nádorová onemocnění a křečové žíly, použití konzultujte s lékařem

Odvar se připravuje z čerstvých nebo sušených listů nebo kořene

Opylení: větrosnubná, opylovaná větrem

Kopřiva dvoudomá vděčí za svůj život někteří živočichové

  • motýly, hlavně babočky v čele s babočkou kopřivovou, které kladou vajíčka na spodní stranu listů, jež pak slouží vylíhnutým housenkám k obživě
  • berušky kladou v žahavých porostech kopřivy vajíčka, zvlášť mladé kopřivy totiž lákají velké množství mšic, které jsou hlavním zdrojem potravy dravých larev tohoto puntíkatého broučka.
Ukazatel kvality půdy:

Říká se, že kde roste kopřiva, tam je blízko člověk. Když se náhodou neobjeví na zahradě, určitě ji najdeme v křoví, u cest, v příkopech, podél vodních toků, na navážkách, ale taky třeba v opuštěných statcích a kravínech. Živnou půdou pro růst kopřivy jsou dusíkaté nánosy. Díky tomu ji lze podobně jako černý bez považovat za velmi spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě.V půdě bohaté na dusík se daří okrasným i užitkovým rostlinám. Při jeho nedostatku trpí chlorózou listů, celkovým vyčerpáním a oslabenou imunitou.

Tinktura z kopřivy dvoudomé

Potřebujeme: 1 lžíci mladých kopřivových špiček, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup:kopřivu zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky), nakonec přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Kopřivy

Záznamy: 1 - 1 ze 1

Diskusní téma: Kopřivy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>