Rozmarýn (rozmarýna lékařská)

Rozmarýn zimu přímo nesnáší, vyhovuje mu kromě slunečného a teplého místa také písčitá a dobře propustná půda. Rozmarýn čím víc slunce má, Rozmarýntím víc voní a má výraznější chuť. V kuchyni se dobře se kombinuje s bobkovým listem, česnekem, mátou, levandulí, šalvějí, saturejkou, tymiánem, dobromyslí (oreganem), pažitkou a petrželí.

Rozmarýn a jeho účinky:

  • dají se zužitkovat květy, listy i celé větvičky
  • dezinfekční a antiseptické účinky 
  • aromatická bylina, koření - silná aromatická chuť
  • při tepelné úpravě platí, že po delší době hořkne (cca po 5 min. v troubě)
  • vhodný v masu (drůbež, ryby i červené maso)
  • proti nadýmání a zlepšuje trávení (nálev z čerstvých nebo sušených lístků)
  • výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda (nálev z čerstvých nebo sušených lístků)
  • povzbuzuje oběhový systém
  • zlepšuje prokrvení mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění -    brainfood   
  • podporuje prokrvení srdce, jater, mozku
  • podporuje činnost jater a vylučování žluči (rozmarým je vhodný k tučnému masu a kořeněným pokrmům)
  • při nachlazení, při zahlenění průdušek a plic
  • při chřipce nebo při alergických reakcích
  • podporuje činnost jater a vylučování žluči - prři kořenění tučných, masitých pokrmů
  • rozmarýn odpuzuje hmyz (můžeme dávat i do skříní)
  • napomáhá prokrvování pokožky, hojí namožené svaly a pomáhá zrelaxovat klouby (lázeň s rozmarýnem)
  • osvěžuje a výborně čistí póry (lázeň s rozmarýnem)
  • podporuje i prokrvení dělohy
  • má protirakovinné účinky
  • používá se k uklidnění nervů a svalových křečí,
  • stimuluje nervový systém a bojuje proti zánětům
  • domácí čistič na umyvadla, vany a sprchy (smíchejte 1/2 šálku sody na pečení, 1/3 šálku tekutého kastilského mýdla a 10 kapek rozmarýnové silice. Promíchejte na hladkou konzistenci a následně naneste malé množství směsi na vlhkou houbu)
  • více
Použití: k zeleninovým a ovocným salátům, pečeným bramborám, k houbám nebo ke smetanovým sýrům
Kontraindikace: podporuje i prokrvení dělohy, neměla by se tudíž užívat v těhotenství,
 

Jak se pěstuje rozmarýn?

  • Rozmarýn je vytrvalý keř, ovšem v naší zeměpisné šířce nepřežívá zimu, tak se musí zazimovat. Ve své domovině dorůstá až do výše 3 metrů. Pěstovat rozmarýn na zahradě přináší riziko vymrznutí. Lepší je umístit rostlinu v nádobách, ve kterých vypadá velmi pěkně, a na zimu ji přestěhovat na světlé místo, kde bude chráněna před mrazem.
  • Rozmarýnu svědčí velmi propustná půda, raději neutrální či mírně zásaditá. Nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout.
  • Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky.
  • Sbírá se nať – nedřevnaté vrcholky nebo listy nejlépe po odkvětu. V té době má nejvíce účinných látek.

Rozmarýnové pesto s tymiánem

Do mixéru vhoďte hrst bylin (rozmarýn a tymián), makadamové ořechy, olivový olej, česnek, parmezán, sůl a pepř. Mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu. Je perfektní na maso nebo brambory.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Rozmarýn

Diskusní téma: Rozmarýn

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>