Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je stálozelený polokeř, který dorůstá do výšky 20 až 40 cm a je považován za penicilin chudých.
Čerstvý tymián má dokonce nejvyšší úroveň antioxidantů mezi všemi bylinkami, je bohatý na vitaminy A, B9, C, E a K, obsahuju kyselinu Tymiánlistovou, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík a selen. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.
  • sušený
  • čerstvý
  • ve formě kapek, sirupů a dalších přípravků

Tymián a jeho účinky na zdraví:

  •  silně protizánětlivé, dezinfekční, antimikrobiální (při chronických onemocněních kůže (akné, lupénka) a antiseptické vlastnosti
  • antibiotické účinky
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • posiluje imunitní systém
  • působí proti bolesti ((látka tymol)
  • působí proti nadýmání
  • při respiračních onemocněních (nachlazení, chřipka, astma, bolest v krku, kašel, záněty průdušek, laryngitida nebo infekce dutin) inhalace
  • při zánětech ústní dutiny, při akné, různých hnisavých ranách a dalších poraněních - vnější použití
  • při různých zažívacích obtížích, při nadýmání, při nerovnováze střevní mikroflóry
  • příznivě působí na žaludek
  • zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím zlepšuje už samotný začátek trávicího procesu
  • silný močopudný účinek
  • na pročištění ledvin a odvedení nadbytečné vody z těla
  • uvolňujeí zahlenění
  • zajišťuje dobrý průtok krve, podporuje správnou funkci nervů, imunitu, srdce i trávení - tymiánový olej
  • ve středověku se tymián vkládal pod polštář, aby navodil spánek
  • Řekové ho pravidelně přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice
  • tymián dodává důležité živiny vlasovým folikulům, které jsou nezbytné pro zdravý růst vlasů
  • působí proti škodlivým bakteriím značně snižují pravděpodobnost onemocnění dutiny ústní (kloktadlo a ústní voda)
  • vhodný při revmatismu
  • více
Použití: troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce i pokrmům z masa a zeleniny. Hodí se na ryby, kuře, rajčatovou omáčku, polévku i marinádu. používá se jako koření (ochucovadlo), při přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, mletých mas, tradičních omáček, polévek i nádivek.
 
Chuť: hořká a ostře kořeněná

Klíčení: duben je ideální doba na zaklíčení tymiánových semen 

TIP, Tymiánový krém na akné: smíchejte tři díly kokosového oleje s jedním dílem esenciálního tymiánového oleje a směs naneste na obličej nebo jinou partii a nechte působit přes noc.

 

Tymiánový čaj a potřebné ingredience:

  • 2 lžičky drcených sušených tymiánových listů nebo 1 lžičku čerstvých
  • 1 šálek vody

Zalijte tymián vroucí vodou a nechte louhovat 10 minut, poté slijte. Čaj popíjejte během dne.

  • zmírňuje kašel
  • ulevuje při nachlazení a bolesti v krku
  • antihypertenzivní vlastnosti (snižuje krevní tlak)
  • diuretické účinky
  • prevence zubního kazu
  • preventivně působí proti rakovině

Jak vyrobit tymiánový sirup?

 Do hrnce dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuť.Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. 
  • ingredience: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru
Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě na slunném místě. Není dobré ho hnojit, ani příliš zalévat. Má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Prospívá mu horko sálající z dlažby a z kamenů. Nebude se mu dařit na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Také nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším hnojivem. 
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
 

 

Diskusní téma: Tymián

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>