Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je stálozelený polokeř, který dorůstá do výšky 20 až 40 cm a je považován za penicilin chudých.
Čerstvý tymián má dokonce nejvyšší úroveň antioxidantů mezi všemi bylinkami, je bohatý na vitaminy A, B9, C, E a K, obsahuju kyselinu Tymiánlistovou, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík a selen. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.
  • sušený
  • čerstvý
  • ve formě kapek, sirupů a dalších přípravků

Tymián a jeho účinky na zdraví:

  •  silně protizánětlivé, dezinfekční, antimikrobiální (při chronických onemocněních kůže (akné, lupénka) a antiseptické vlastnosti
  • antibiotické účinky
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • posiluje imunitní systém
  • působí proti bolesti ((látka tymol)
  • působí proti nadýmání
  • při respiračních onemocněních (nachlazení, chřipka, astma, bolest v krku, kašel, záněty průdušek, laryngitida nebo infekce dutin) inhalace
  • při zánětech ústní dutiny, při akné, různých hnisavých ranách a dalších poraněních - vnější použití
  • při různých zažívacích obtížích, při nadýmání, při nerovnováze střevní mikroflóry
  • příznivě působí na žaludek
  • zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím zlepšuje už samotný začátek trávicího procesu
  • silný močopudný účinek
  • na pročištění ledvin a odvedení nadbytečné vody z těla
  • uvolňujeí zahlenění
  • zajišťuje dobrý průtok krve, podporuje správnou funkci nervů, imunitu, srdce i trávení - tymiánový olej
  • ve středověku se tymián vkládal pod polštář, aby navodil spánek
  • Řekové ho pravidelně přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice
  • tymián dodává důležité živiny vlasovým folikulům, které jsou nezbytné pro zdravý růst vlasů
  • působí proti škodlivým bakteriím značně snižují pravděpodobnost onemocnění dutiny ústní (kloktadlo a ústní voda)
  • vhodný při revmatismu
  • více
Použití: troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce i pokrmům z masa a zeleniny. Hodí se na ryby, kuře, rajčatovou omáčku, polévku i marinádu. používá se jako koření (ochucovadlo), při přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, mletých mas, tradičních omáček, polévek i nádivek.
 
Chuť: hořká a ostře kořeněná

Klíčení: duben je ideální doba na zaklíčení tymiánových semen 

TIP, Tymiánový krém na akné: smíchejte tři díly kokosového oleje s jedním dílem esenciálního tymiánového oleje a směs naneste na obličej nebo jinou partii a nechte působit přes noc.

 

Tymiánový čaj a potřebné ingredience:

  • 2 lžičky drcených sušených tymiánových listů nebo 1 lžičku čerstvých
  • 1 šálek vody

Zalijte tymián vroucí vodou a nechte louhovat 10 minut, poté slijte. Čaj popíjejte během dne.

  • zmírňuje kašel
  • ulevuje při nachlazení a bolesti v krku
  • antihypertenzivní vlastnosti (snižuje krevní tlak)
  • diuretické účinky
  • prevence zubního kazu
  • preventivně působí proti rakovině

Jak vyrobit tymiánový sirup?

 Do hrnce dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuť.Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. 
  • ingredience: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru
Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě na slunném místě. Není dobré ho hnojit, ani příliš zalévat. Má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Prospívá mu horko sálající z dlažby a z kamenů. Nebude se mu dařit na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Také nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším hnojivem. 
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
 

 

Diskusní téma: Tymián

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Citrón

22.01.2017 01:35
CITRON: čarovná vtaminová bomba, osviežovač vzduchu aj bojovník s rakovinou! V zime do čaju, v lete do vody. Citrón je báječná vec pre naše zdravie. Zdroj vitamínov, to vie snáď skoro každý. Nie každý ho ale vie využiť tak, aby nič nezostalo. Väčšina ľudí ho vytlačí, často nedokonale, a zvyšok...

Poznáte 10 najzdravších potravín na svete, čo medzi ne patrí?

21.01.2017 23:16
Keď budete dobre a zdravo jesť, všetky choroby sa vám vyhnú oblouknem. Aspoň to počujete od každého doktora a je to výsledkom všetkých možných výskumov. Nefajčiť, nepiť, jesť zdravo. Ale čo je naozaj zdravé? Pripravili sme pre vás prehľad 10 najzdravších potravín na svete, a niektoré nájdete aj...

Která dochucovadla zrychlují metabolismus

15.01.2017 12:22
Možno práve ste vo fáze novoročného detoxe a hľadáte potraviny, ktoré chcete vyradiť zo svojho jedálnička. Napríklad práve také dresingy, oleje a chuťová omáčky môžu byť kalorickou bombou. Avšak jedlo, ktoré je neochutené, bez akéhokoľvek náboja, vás chuťovo len ťažko dokáže uspokojiť .... Co patří...

5 potravín pre boj s tukmi

12.01.2017 20:28
Hľadáte cestu k zdravému chudnutiu, nejem tým, že budete jesť menej? Jednou z ciest k úspechu je zníženie príjmu potravín, ktoré spôsobujú zvýšenie telesnej hmotnosti a nahradenie je potravinami, ktoré pomáhajú spaľovať tuk. Voľne žijúci losos Divoký losos obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných...

Pět příznaků, kdy srdce nepracuje tak, jak má.

24.12.2016 00:07
Problémy srdce mohou být záludné a skryté, přichází náhle a zdánlivě bez varování. Ale často existují projevy, které se lidem nedaří rozpoznat. Bez ohledu na pohlaví, je důležité vědět, co hledat. Pro začátek podrobně sledujte krevní tlak a cholesterol, říká profesor epidemiologie Paul Whelton. Pak...

Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin po tréninku?

18.12.2016 22:42
Některé zdroje bílkovin jsou lepší než ostatní, a některé formy proteinu jsou snadněji vstřebatelné do těla. Zde jsou některé aspekty, které můžete použít při výběru zdroji bílkovin: Cílem je získat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a s co nejvyšším počtem vitaminů, minerálních látek a nejnižším...

Top 5 potravin pro nápravu trávení

15.12.2016 23:28
Studie odhadují, že až 70 milionů Američanů (lepší to není ani v Evropě) v současné době trpí nemoci zažívacího ústrojí, včetně celiakie, syndromu dráždivého tračníku a nesnášenlivostí laktózy, ale také plynatosti a nadýmání. K těmto poruchám dochází pokud konzumujeme hodně glutenu, škodlivých...

11 nočních pamlsků po kterých nepřiberete na váze

15.12.2016 22:46
Je po 22 hodine a vy máte hlad jako vlk. Ale víte, že noční pojídaní a šmejdení v ledničce je to nejhorří co můžete udělat, když si hlídáte štíhlou línii. "Sacharidy mohou pomoci se spánkem a proteiny před spaním pomáhájí udržovat svalovou hmotu, což jedležité, pokud se snažíte zhubnout." Několik...

8 potravin, jejichž pomocí zvýšíte příjem vitaminu D. Nevyžadují nebezpečný pobyt na slunci.

14.12.2016 23:53
Stále více a více důkazů ukazuje jak je důležitý vitaminu D, pomáhá bojovat proti depresi, udržovat kosti silné, a posílit svůj imunitní systém. Nejnovější výzkumy také naznačují, že mají nedostatek vitaminu D by mohla zdvojnásobit riziko vzniku demence. Chtějí se váš příjem? Zatímco expozice...

6 Potraviny, které zlepší vaši náladu a pomohou zhubnout.

14.12.2016 20:58
Je to jeden z největších problémů, snažit se shodit kila směrem dolů a pokud se vám to nedaří stávate se letargickými a rozmrzelými. Zeptali jsme se Lisy Young, PhDr., profesorky výživy na New York University, které potraviny pomohou zlepšit náladu a současně udržet si cíle hubnutí. Losos Omega-3...
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>