Shitake
Japonská houba Shiitake ( šitake ) česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes nazývaná také elixír života nebo houba dlouhověkosti, Má světle až tmavě hně dý klobouk, velký až 10 cm. Je zdrojem riboflavinu (vitamín B2), niacinu (vitamin B3) a vitamínu D2. bsahují všech osm esenciálních aminokyselin a esenciální mastnou kyselinu zvanou kyselina linoleová, které mohou podporovat budování svalů a zlepšovat trávení.
Houba Shiitake a její účinky:
- posiluje celkovou obranyschopnost organismu
- pravuje množství cholesterolu v těle
- má protivirové a protirakovinné účinky
- vhodné pro vegetariány jako náhrada masa
- chrání játra
- má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální účinky
- zdrojem vitaminu řady B a vitaminu D
- příznivě ovlivňuje metabolismus tuků
- podporuje léčbu únavového syndromu
- podporuje léčbu HIV
- při léčbě jater (cirhóza, hepatitida)
- trávicího systému (léčba žaludečních vředů)
Shitake nachádza všestranné použitie v orientálnej i európskej kuchyni najmä pri redukčných, makrobiotických a vegetariánskych diétach. Má veľmi nízku energetickú hodnotu. Nasýti, chutí a pritom nás nezaťaží prebytočnú energiou - nepriberá sa po nej. Pomocou shitake môžeme v našom jedálničku nahradiť mäso alebo ju možno použiť na dochutenie všetkých druhov mäsitých pokrmov. Shitake je výborným doplnkom ku kuraciemu a králičiemu mäsu. Znamenite sa hodí do polievok a omáčok.
Shitake môžeme upravovať všetkými tradičnými spôsobmi. Môžeme ich dusiť, smažiť, grilovať, fritovať, zapekať a prípadne aj údiť. Aby vynikla ich výrazná a jedinečná hubová chuť, pri dusení šetríme vodou a huby podlievame minimálne. Dusené shitake sú vhodné na prípravu šalátov, napr. S paradajkami, hlávkovým šalátom alebo s kapustou. Shitake môžeme obaľovať ako rezne alebo je smažiť ochutené iba rascou a soľou. Pri grilovaní môžeme shitake potierať zmesou oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a soli.
TIP: Shiitake na česnekovém másle (2 porce) Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.
- 200 g shiitake čerstvé
- 15 g másla
- 2 rozetřené stroužky česneku
- 1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny (petržel, koriandr, kopr)
- kmín
- 1 čl citrónové šťávy
- strouhanka
Články superpotraviny
Poznáte 10 najzdravších potravín na svete, čo medzi ne patrí?
21.01.2017 23:16Která dochucovadla zrychlují metabolismus
15.01.2017 12:225 potravín pre boj s tukmi
12.01.2017 20:28Pět příznaků, kdy srdce nepracuje tak, jak má.
24.12.2016 00:07Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin po tréninku?
18.12.2016 22:42Top 5 potravin pro nápravu trávení
15.12.2016 23:2811 nočních pamlsků po kterých nepřiberete na váze
15.12.2016 22:468 potravin, jejichž pomocí zvýšíte příjem vitaminu D. Nevyžadují nebezpečný pobyt na slunci.
14.12.2016 23:536 Potraviny, které zlepší vaši náladu a pomohou zhubnout.
14.12.2016 20:58 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce