Čočka

Červená čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním a osoby s kardiovaskulárními obtížemi. Červená čočkaCo vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat?
Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Brixenu ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.
  • červená čočka
  • černá čočka
  • hnědá čočka 

Červená čočka

Červená čočka je oblíbená luštěnina,obsahuje i značné množství bílkovin, proto se dá využít i jako hlavní jídlo. Je i oblíbená mezi vegany a vegetariány, kterým bílkoviny v jídelníčku často chybí. Čočku tedy tvoří až z 50 % sacharidy, z 24 % bílkoviny a z necelých 2 % tuky. Obsahuje také velké množství vlákniny - až 4 g na 100 g sušené čočky. Čočka dále obsahuje vitamíny  vitamíny A, B, C, kyselinu listovou nebo vitamín B6
 a E a také minerály železo, mangan, selen, zinek, fosfor, stopové množství nikotinamidu, aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu. 

Červená čočka a její účinky:

  • podporuje krvetvorbu
  • lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
  • při hubnutí - velmi dobře zasytí
  • působí proti zácpě a střevním potížím
  • snižuje obsah cukru v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zdroj rostlinných bílkovin - prospívá růstu svalstva
  • červená čočka je vhodná na klíčení
  • antioxidant
  • podporuje nervový systém
  • neobsahuje lepek
  • působí preventivně proti nádorovým onemocněním
  • nezpůsobuje nadýmání
  • proti neurózám, depresím a stresům
  • zvyšuje výkonnost
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami: 
  • citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
  • obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
  • brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
  • mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
čočka, druhyPříprava červené čočky:  nemusí se namáčet, to je jedna z jejích velkých předností. Jen ji propláchnete a můžete vařit. Do 15 minut je hotová. K čočce se hodí koření - koriandr a kurkuma. Po dovaření čočky přidáte pár kapek citronu nebo jídlo posypete zelenými bylinkami a natěmi, pak v nich obsažený vitamín C usnadní vstřebávání železa do organismu.
 
Kontraindikace: nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.

Čočka - recepty:

Salát ze syrové čočky

Postup připravy: Čočku namočíme na 12 hodin do vody, přecedíme, propláchneme a dáme na sítko nad nádobku s vodou, aby se semena nedotýkala vody. Zakryjeme navlhčenou gázou, aby ve vlhkém prostředí mohla semínka dobře klíčit. Proces je velice rychlý, v podstatě za 2 až 3 dny si můžete udělat výtečný salát, při jehož přípravě se fantazii meze nekladou.

Čočka s bramborem a kysanou smetanou

Ingredience: 200 g čočky, 200 g brambor, 200 ml kysané smetany, sůl, olivový olej, 20 g hladké mouky, cibule, česnek, bobkový list.

Postup připravy: Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka. Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.

Čočková polévka pro 4 osoby

Ingredience:350g čočky, 1 litr vody, 2 cibule - nakrájíme na kostečky, 2 mrkve, 2 pórky, 500g brambor, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sušené kořenící směsi
Postup přípravy: čočku namočíme přes noc.Cibuli osmahneme na másle, repkovém oleji a přidáme nadrobno pokrájenou mrkev, čočku i s namáčecí vodou: Vmícháme rajčatový protlak, přidáme kořenící směs nebo posypeme pepřem a osolíme. Vaříme na mírném ohni 45 minut. Přidáme nadrobno nakřájené brambory a ještě 15 min. vaříme.
 

Čočka na kyselo

Ingredience: 500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, cibule, sůl.

Postup připravy: Čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky, ochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku, osolíme a  podáváme s kyselou okurkou a vejcem.

Čočka na slanině

Ingredience: 400 g čočky, 120 g slaniny, mrkev, bobkový list, ocet, pepř, sůl, cibule

Postup připravy: Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vmícháme scezenou měkkou čočku, trochu vývaru z čočky, ocet, sůl a pepř a krátce prohřejeme. Podáváme se sázenými vejci nebo s ohřátou uzeninou a doplníme zeleninovým salátem.

Dvoubarevná čočka

Ingredience: 200 g zelené čočky, 200 g červené čočky, 4 stroužky česneku, 2 menší cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, 100 g slaniny, 1 lžíce citrónové šťávy

Postup připravy: Zelenou čočku přebereme, propláchneme a na hodinu namočíme do studené vody. Poté čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, tři prolisované stroužky česneku a přelijeme vodou zředěným kečupem. Osolíme, opepříme, necháme přejít varem a přidáme scezenou čočku. Přebranou a propranou červenou čočku namočíme na 30 minut do studené vody a pak uvaříme v téže osolené vodě doměkka. Slaninu rozkrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme citrónovou šťávu, opepříme, přimícháme uvařenou zelenou čočku a vše prohřejeme. Podle chuti přisolíme. Podáváme zajímavě barevně upravenou na míse nebo jen lehce promíchanou, aby vynikly barevné rozdíly. Ozdobíme plátky syrového česneku, kolečky cibule a listy salátu. Můžeme pokapat citrónem.

Znojemská čočka

Ingredience: 400 g čočky, 40 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 4 sladkokyselé okurky, bobkový list, sůl.

Postup připravy: Přebranou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou (na prst nad čočku), osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zalijeme smetanou, jíškou a vsypeme okurky. Za stálého míchání společně povaříme. Podáváme s vařeným uzeným masem, nebo sázeným vejcem, pečivem a salátem.

Rýžovo – čočkový salát se sýrem pro 10 porcí

Ingredience:375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru „Mozzarella“, 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě. 

Postup přípravy: Rýži dejte do vařící slané vody (1 část rýže na 2 části vody) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 – 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 – 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout. Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou. Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem

Červená čočka - dhal, pro 4 osoby:

předem namočenou červenou čočku se zázvorem, skořicí a bobkovým listem zalijeme cca 600ml vody, vaříme cca 15 minut do měkka. Na pánvi osmahněte do zlatova jemně nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a další koření. Potom koření vyndejte. Následně přidejte uvařenou čočku a dochuťte solí, kurkumou či citronovou šťávou (jablečným octem) a povařte cca 3-5 min.
  • 200g červené čočky
  • jedna mrkev
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru (alternativně zázvorový prášek)
  • 2 x bobkový lisk, jedna celá skořice, jedna cibule, dva stroučky česneku, 2 lžičky kurkumy s černým pepřem, lžičku mletého římského kmínu, půl lžičky chilli, sůl
  • 2 lžíce másla (nebo jiného tuku)
  • 2 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa

 

Čočka

Jak připravit čočkovou polévku

20.02.2017 22:23
Čočku (500g) nechte namočenou ve vodě 6 hodin. Na másle (50g) osmahněte na jemnou nakrájenou cibuli (2ks) a 2 mrkve. Po přibližně 5 minutách, až cibule zesklovatí, přidejte na jemno nasekaný česnek (2stroučky) a bobkový list (2ks). Smažte přibližně minutu, přidejte scezenou čočku...

Tradičné jedlo našich babičiek šošovka ...

23.01.2017 14:53
Tiež patríte medzi tých čo majú šošovku novoročnom tanieri, a podľa našich predkov zaručene držala peniaze ?! Potom ale vedzte, že keď po tejto strukovín siahnete aj v iné dni, prinesie vám tiež zdravie a navyše pomôže napríklad pri chudnutí. Šošovka je zdrojom bielkovín a je výborná pre zdravý...

Čočka, luštěnina různých barev

16.10.2016 00:40
Čočka pochází z Asie a zásluhou Římanů se rozšířila do Evropy a stala se jednou z hlavních pěstovaných plodin. Tradice čočky se zachovala i do dnešních dnů, kdy čočka nebo čočková polévka se jí na Štedný den, někde na Nový rok, aby přinesla rodině hojnost. Semena čočky mají různý tvar, velikost,...

Diskusní téma: Čočka

Titulek: Červená čočka Vložil: Ludmila Kladno Datum: 06.06.2022

Recept mně pobavil a zpříjemní chvíli v kuchyni. Chuť je vynikající překvapující . Prostě senzační. Vřele doporučuji.
Děkuji za recept.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Co je vlastně RAW strava?

08.09.2016 21:01
RAW strava je v poslední době velmi oblíbený a zmiňovaný pojem. Kolik z nás však ví, co to opravdu je a co přesně to znamá? Dovolím si trošku téma probrat a přiblížit... RAW strava, živá strava RAW strava nám má navodit návrat k přírodě a jejímu bohatství. RAW strava, tedy živá...

Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44
Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější. Ženšen pravý ( Panax ginseng ) toto rostlina je...

Znáte toto superovoce?

01.09.2016 22:54
Velká různorodost a kvalita je základem správného gurmánského i zdravého jídelníčku. Nebojte a ochutnejte některé z těchto druhů superovoce! Nekupujte stále to stejné a udělejte změnu a kupte si i cizokrajné ovoce. Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a živiny je vhodné...

Letní detoxikace - 6 tipů

29.08.2016 10:02
Máme pro Vás 6 tipů na letní detoxikaci organismu. Lidskému tělu je detoxikace přirozeným procesem a můžete to podpořit i tímto způsobem. Pravidelný pitný režim dostatečný příjem tekutin je jedním z pilířů detoxikace, protože organismus tvoří až 70% vody. Říka se, že hlad je převlečená žízeň....

Borůvka - nejlevnější superpotravina?

21.08.2016 23:01
Tyto téměř černé kuličky, které rostou hojně v našich jehličnatých lesích si může zdarma natrhat a prospět tak svému zdraví. Borůvky společně s houbami patří mezi nejsbíranější lesní plody. Borůvky byli právem zařazeny mezi TOP 10 superpotravin, které prospívají našemu zdraví. A co vše museli tyto...

TOP 10 anti aging superpotravin

17.08.2016 22:02
těchto TOP 10 superpotravin prospívá nejen naší pleti. Jak je obecně již známo, superpotraviny jsou bohaté na spoustu výživných látek ( vitamíny, minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzymy atd..)  a kromě zdravotních účinků, mají i pozitivní účinky pro naši pokožku a její...

AKÉ bobuľovité OVOCIE NAJVIAC posilňuje imunitu? Týchto 5 druhov!

12.08.2016 22:25
Ovocie patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na vašom tanieri môže objaviť. A najlepšie sú priamo vymiešané v lese alebo doma na záhradke! Ktoré naše domací druhy mimoriadne pôsobí na vašu imunitu? Imunita alebo inak povedané obranyschopnosť organizmu je veľmi dokonalý mechanizmu na ochranu zdravia. Ak...

Jak neutralizovat přemíru sladkého

12.08.2016 21:27
Pokud nemáte pravidelný příjem potravy ( vydatná snídaně, oběd, případně svačina, večerě  může to způsobit pokles hladiny cukru v krvi. Doporučíme Vám několik tipů, jak sladké přejídaní zákusky, sladkostmi nebo čokoládou můžete nahradit, pro tělo daleko vhodnější alternativou. Pomohou Vám...

Superpotraviny..fenomén dnešní doby

10.08.2016 23:56
Doby, kedy sa ľudia pchali chémiou, náhradami a "umelinami", sú čiastočne preč. Príroda sama ponúka také dary, ktorých sme si predtým nevážili. Ovplyvnení reklamou a novinkami sme sa vzdali toho, čo nám rastie pod nohami často už od vzniku ľudstva. Teraz sa však opäť obraciame ku koreňom, a to...

Domácí housky z bezlepkové mouky na burgery

10.08.2016 23:33
Ingredience na 6 housek 40 g kaštanové mouky 10 g chia mouky 10 g psyllia 150 ml vlažné vody špetka jedné sody sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti) Pracovní postup Jak si udělat bezlepkové burgerové pečivo, které je chutné a pro naše tělo dobře stravitelné? Díky...
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>