Hrách, hrášek

 Hrášek patří k potravinám s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a také sacharidů. Právě proto si ho s velkou oblibou dopřávají zejména sportovci po tréninku nebo těžší fyzické aktivitě. Hrášek je však bohatý i na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitaminy C, E, K, stejně se v něm nacházejí minerální látky: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, měď a železo.
Naklíčením v sobě hrách zmnoží obsah látek cenných pro naše tělo – enzymů a vitamínů skupiny B, E, C, provitamínu A. Naklíčené luštěniny jsou navíc i lépe stravitelné a snižuje se nadýmavost hotových pokrmů.

Jaký je rozdíl mezi hrachem a hráškem?

Rozdíl mezi hráškem a hrachem tkví pouze ve zralosti. Nezralému se říká hrášek a používá se jako zelenina. Později hrášek dozrává, až se mu jako sušenému říká hrách. Nejvýživnější je ovšem čerstvý a dalším zpracováním se obsaah výživných látek snižuje.
 

Hrách a jeho účinky na zdravíHrách

  • pomáhá snižovat tělesnou hmotnost
  • navozuje pocit sytosti (vláknina)
  • podporují růst svalů (bílkoviny)
  • rychlý zdroj energie (cukry)
  • podporuje imunitní systém
  • vhodná je kombinace hrášku s mrkví
  • pomáhá při snižování vysoké hladiny špatného (LDL) cholesterolu
  • při anémii (podporuje tvorbu červených krvinek)
  • zpomaluje proces stárnutí
  • vhodný pro zrak (zdroj zeaxantinu a luteinu)
  • podporuje přísun živin do vlasů
  • prevence rakoviny žaludku (zdroj kumestrolu - polyfenol)
  • prevence nádorových onemocnění
  • reguluje krevní cukr (díky vysokému obsahu vlákniny)
  • prevence osteoporózy
  • zdroj vitamínu K
  • zdroj proteinů a betakarotenu

Hráškové pyré:

na másle do růžova orestujeme rozetřený česnek, přisypeme hrášek promícháme přidáme sůl, pepř či jiné koření na dochucení. Následně důsíme cca 5 mín, podle potřeby můžeme podlít trochou vody a na konec přidáme strouhaný sýr a rozmixuje v mixéru.

Jak připravit pučálku?

Celý hrách přeberte, zbavte ho všech přebytečných slupek a jiného smetí, přebraný hrách zalijte dostatečným množstvím vody (asi dvojnásobek, než máte hrachu) a nechte ho přes noc odpočívat, nejlépe celých 24 hodin. Během této doby se doporučuje vodu ještě dvakrát či třikrát vyměnit. Poté ji slijte a hrách jemně propláchněte vodou studenou. Teď nechte hrách (už bez vody) opět 24 hodin stát v nádobě zakryté fólií s několika dírkami. Po této době už na hrachu uvidíte krátké klíčky. Buď můžete hrách opatrně propláchnout a pustit se do samotné přípravy pučálky, nebo ještě opakovat proces z druhého dne – po propláchnutí nechat dalších 24 hodin stát.
 
Pučálka je na přípravu opravdu jednoduchá, možná jen klíčení hrachu vám může vzít trochu času – i když přiznejme si, že většinu práce udělá hrách sám bez naší pomoci. Rozehřejte si na pánvi máslo nebo sádlo. Na něm pak opražte naklíčený hrách, lehce ho osolte, opepřete. Při pražení hrách na pánvi jen lehce protřásejte. Pučálka je hotová asi po třech až pěti minutách. Hrách by neměl chutnat „syrově“, měl by ale zůstat křupavý.

Pučálka se dá jíst na sladký i slaný způsob. Sladkou pučálku mohou doplnit rozinky, med či sušené ovoce dle chuti. Slanou klidně ochuťte česnekem.

Jak připravit hrachovou polévku?

Hrachovka rozděluje konzumenty na dva tábory. Jenže její hlavní odpůrci často argumentují verzí, kterou pamatují ještě ze školních jídelen před Hrachová polévkadesítkami let. A přitom lze tenhle jednoduchý pokrm udělat chutně…
Nejdříve vařte hrách, nemusí být naprosto doměkka. Poté nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte na plátky pokrájený celer a nadrcený česnek. Za chvilku přidejte uvařený hrách, zalijte vodou a půl hodiny povařte. Směs rozmixujte, osolte a dochuťte majoránkou a pažitkou. Máte-li doma odpůrce pažitky, zkuste namísto ní jemně polévku opepřit nebo navrch rozmáčknout stroužek česneku.
  • 500 gramů žlutého hrachu
  • 6 lžic olivového oleje
  • ¼ středního celeru
  • 3 stroužky česneku
  • malá cibule
  • pepř, kurkuma nebo pažitka
  • majoránka
  • sůl
 
Přehled kultivarů hrachu dřeňového
Název odrůdy Typ Výška rostliny Počet semen v lusku
'Alderman' pozdní 150 cm 10
'Cezar' raný 80 cm 9
'David' poloraný 60 cm 9
'Gloriosa' velmi raný 60 cm 7
'Havel' raný 70 cm 8
'Junos' raný 80 cm 12
'Lubor' raný 60 cm 7
'Oskar' raný 70 cm 12
'Radim' pozdní 65 cm 9
'Radovan' poloraný 70 cm 8
'Vladan' raný 70 cm 8
  • pro začátek výsevu je vhodný přelom měsíců března a dubna

  • semena před vysetím namočte a nechte nabobtnat.

  • semena vyklíčí do čtrnácti dní

  • podlední výsev se dělá začátkem sprna

  • výsev do hlinitých a hlinitojílovitých půdách s mírně kyselou až neutrální reakcí

     

 

Diskusní téma: Hrách

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Co je vlastně RAW strava?

08.09.2016 21:01
RAW strava je v poslední době velmi oblíbený a zmiňovaný pojem. Kolik z nás však ví, co to opravdu je a co přesně to znamá? Dovolím si trošku téma probrat a přiblížit... RAW strava, živá strava RAW strava nám má navodit návrat k přírodě a jejímu bohatství. RAW strava, tedy živá...

Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44
Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější. Ženšen pravý ( Panax ginseng ) toto rostlina je...

Znáte toto superovoce?

01.09.2016 22:54
Velká různorodost a kvalita je základem správného gurmánského i zdravého jídelníčku. Nebojte a ochutnejte některé z těchto druhů superovoce! Nekupujte stále to stejné a udělejte změnu a kupte si i cizokrajné ovoce. Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a živiny je vhodné...

Letní detoxikace - 6 tipů

29.08.2016 10:02
Máme pro Vás 6 tipů na letní detoxikaci organismu. Lidskému tělu je detoxikace přirozeným procesem a můžete to podpořit i tímto způsobem. Pravidelný pitný režim dostatečný příjem tekutin je jedním z pilířů detoxikace, protože organismus tvoří až 70% vody. Říka se, že hlad je převlečená žízeň....

Borůvka - nejlevnější superpotravina?

21.08.2016 23:01
Tyto téměř černé kuličky, které rostou hojně v našich jehličnatých lesích si může zdarma natrhat a prospět tak svému zdraví. Borůvky společně s houbami patří mezi nejsbíranější lesní plody. Borůvky byli právem zařazeny mezi TOP 10 superpotravin, které prospívají našemu zdraví. A co vše museli tyto...

TOP 10 anti aging superpotravin

17.08.2016 22:02
těchto TOP 10 superpotravin prospívá nejen naší pleti. Jak je obecně již známo, superpotraviny jsou bohaté na spoustu výživných látek ( vitamíny, minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzymy atd..)  a kromě zdravotních účinků, mají i pozitivní účinky pro naši pokožku a její...

AKÉ bobuľovité OVOCIE NAJVIAC posilňuje imunitu? Týchto 5 druhov!

12.08.2016 22:25
Ovocie patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na vašom tanieri môže objaviť. A najlepšie sú priamo vymiešané v lese alebo doma na záhradke! Ktoré naše domací druhy mimoriadne pôsobí na vašu imunitu? Imunita alebo inak povedané obranyschopnosť organizmu je veľmi dokonalý mechanizmu na ochranu zdravia. Ak...

Jak neutralizovat přemíru sladkého

12.08.2016 21:27
Pokud nemáte pravidelný příjem potravy ( vydatná snídaně, oběd, případně svačina, večerě  může to způsobit pokles hladiny cukru v krvi. Doporučíme Vám několik tipů, jak sladké přejídaní zákusky, sladkostmi nebo čokoládou můžete nahradit, pro tělo daleko vhodnější alternativou. Pomohou Vám...

Superpotraviny..fenomén dnešní doby

10.08.2016 23:56
Doby, kedy sa ľudia pchali chémiou, náhradami a "umelinami", sú čiastočne preč. Príroda sama ponúka také dary, ktorých sme si predtým nevážili. Ovplyvnení reklamou a novinkami sme sa vzdali toho, čo nám rastie pod nohami často už od vzniku ľudstva. Teraz sa však opäť obraciame ku koreňom, a to...

Domácí housky z bezlepkové mouky na burgery

10.08.2016 23:33
Ingredience na 6 housek 40 g kaštanové mouky 10 g chia mouky 10 g psyllia 150 ml vlažné vody špetka jedné sody sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti) Pracovní postup Jak si udělat bezlepkové burgerové pečivo, které je chutné a pro naše tělo dobře stravitelné? Díky...
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>