jedinečná luštěnina, která téměř nahrazuje živočišné bílkoviny, její domovonou je Asie a již před více jak 5000 lety byla používána v Číně. K jejim

účinným obsahovým látkám patří typické aminokyseliny (stavební jednotky bílkovin), které se normálně vyskytují pouze v mase, a značné množství tuků zejména nenasyscených. Při uplatňování zásad moderní výživy s omezením konzumace masa nebo nebo jeho úplným vyloučením začíná být sója považována za jednu z nejdůležitějších potravin, která může maso nahradit. Třemi nejznámějšími výrobky ze sóji jsou: sójové mléko, tofu ( sojový tvaroh, sýr) a sójová omáčka. Ze soji se však vyrábí mouka( plnotučná i odtučněná), vločky a káva, tvoří základ různých past, připravují se z ní majonézy se sójou, sojové maso, olej. Význam mají i sojové klíčky(naklíčené boby). Sója jako zdroj bílkovin pro lidský organismus má proti masu jednu přednost: aminokyseliny, které tvoří její bílkoviny se dají enzymaticky mnohem snáze získávat z natrávené potravy než u masa, ryb nebo drůbeže. Jinak řečeno, sójová bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv. K nim patří i lidé s obtížemi způsobenými chybným stravováním a předčasnými projevy stárnutí. Těm může přechod na sójovou stravu poskytnout duševní svěžet a mladistvý vzhled. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, D, E, obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo a vápník.
Nefermentované sójové produkty zahrnují tofu či sójové mléko, zatímco miso (pasta ze sóji), natto (název fermentovaného sýra ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis), tempeh (něco jako sójový hermelín) a tamari (sójová omáčka) patří k fermentovaným sójovým produktům.
Sóju?
Hlavní problémy sóji (zdroj: Margit Slimáková)
- Goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy. Zdravá štítná žláza reguluje metabolismus a její poškození může vést k nadváze, únavnosti a nepravidelné menstruaci.
- Fytáty, které omezují využití živin, jako jsou minerální látky vápník, hořčík, železo anebo zinek, ze stravy.
- Antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin. Obsah antinutrientů je považován za příčinu spojení konzumace sóji s malnutricí.
- Fytoestrogeny, jež funkcí napodobují skutečné pohlavní hormony estrogeny, které někdy i blokují. Zvýšená hladina estrogenů může podporovat vznik rakoviny prsu, předčasný nástup puberty anebo neplodnost.
- Vysoce průmyslová úprava. Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, který s přirozenou potravinou nemá nic společného. Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.
- Genetická modifikace a Roundup. V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny. Posledně jmenované se po její konzumaci dokáží zabudovat do DNA našich střevních bakterií a fungovat v nich.
Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2 (silný antioxidant, který zpomaleuje projevy stárnutí a podporuje imunitní systém).
.
Fermentované sójé výrobky :