Sója

jedinečná luštěnina, která téměř nahrazuje živočišné bílkoviny, její domovonou je Asie a již před více jak 5000 lety byla používána v Číně. K jejim Sojové bobyúčinným obsahovým látkám patří typické aminokyseliny (stavební jednotky bílkovin), které se normálně vyskytují pouze v mase, a značné množství tuků zejména nenasyscených. Při uplatňování zásad moderní výživy s omezením konzumace masa nebo nebo jeho úplným vyloučením začíná být sója považována za jednu z nejdůležitějších potravin, která může maso nahradit. Třemi nejznámějšími výrobky ze sóji jsou: sójové mléko, tofu ( sojový tvaroh, sýr) a sójová omáčka. Ze soji se však vyrábí mouka( plnotučná i odtučněná), vločky a káva, tvoří základ různých past, připravují se z ní majonézy se sójou, sojové maso, olej. Význam mají i sojové klíčky(naklíčené boby). Sója jako zdroj bílkovin pro lidský organismus má proti masu jednu přednost: aminokyseliny, které tvoří její bílkoviny se dají enzymaticky mnohem snáze získávat z natrávené potravy než u masa, ryb nebo drůbeže. Jinak řečeno, sójová bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv. K nim patří i lidé s obtížemi způsobenými chybným stravováním a předčasnými projevy stárnutí. Těm může přechod na sójovou stravu poskytnout duševní svěžet a mladistvý vzhled. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, D, E, obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo a vápník. 
 
Nefermentované sójové produkty zahrnují tofu či sójové mléko, zatímco miso (pasta ze sóji), natto (název fermentovaného sýra ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis), tempeh (něco jako sójový hermelín) a tamari (sójová omáčka) patří k fermentovaným sójovým produktům. 
 

Sója (fermentovaná) a její léčivé účinky:

  • aktivuje metabolismis bílkovin
  • ovlivňuje růst buněk a omlazuje
  • pomáhá při zhoršování paměti a nedostatečném soustředění
  • staví nové vazivové tkáně
  • zabezpečuje zvýšené množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje vstřebávání bílkovin, vápníku a železa
  • uklidňuje nervy
  • podporuje vylučování tekutin z těla, podporují proces hubnutí ( draslík)
  • zbavuje tělo tuku, především játra
  • působí protizánětlivě
  • pomáhá při zrakové únavě
  • působí preventivně proti nedostatku libida (vitamin D)
  • mírní nervozitu a pocit strachu
  • pomáhá proti únavě a apatii
  • podporuje krvetvorbu (železo)
  • zdroj vlákniny (9%)
  • zdroj proteinů
Příprava: sojové boby se na několik hodin namočí do vody zbaví se slupky a potom se 60 až 90 minut vaří; dále se upravují jako všechny ostatní luštěniny. Mají specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Fazole mungo neboli zelená sója a azuki jsou na vaření lepší než běžné sójové boby.
 

Sóju?

Hlavní problémy sóji (zdroj: Margit Slimáková)

  • Goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy. Zdravá štítná žláza reguluje metabolismus a její poškození může vést k nadváze, únavnosti a nepravidelné menstruaci.
  • Fytáty, které omezují využití živin, jako jsou minerální látky vápník, hořčík, železo anebo zinek, ze stravy.
  • Antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin. Obsah antinutrientů je považován za příčinu spojení konzumace sóji s malnutricí.
  • Fytoestrogeny, jež funkcí napodobují skutečné pohlavní hormony estrogeny, které někdy i blokují. Zvýšená hladina estrogenů může podporovat vznik rakoviny prsu, předčasný nástup puberty anebo neplodnost.
  • Vysoce průmyslová úprava. Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, který s přirozenou potravinou nemá nic společného.  Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.
  • Genetická modifikace a Roundup. V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny. Posledně jmenované se po její konzumaci dokáží zabudovat do DNA našich střevních bakterií a fungovat v nich.
Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2 (silný antioxidant, který zpomaleuje projevy stárnutí a podporuje imunitní systém).
.
 

Fermentované sójé výrobky :

  • Kvalitní sójové omáčky ( nesmí být vyrobeny chemickou hydrolýzou)
  • Tempeh – fermentovaný sójový 
  • Miso, skvělá slaně chutnající pasta
  • Natto – fermentovaný sýr (nejlepším zdrojem K2)
  • Tamara

 

Diskusní téma: Sója

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Citrón

22.01.2017 01:35
CITRON: čarovná vtaminová bomba, osviežovač vzduchu aj bojovník s rakovinou! V zime do čaju, v lete do vody. Citrón je báječná vec pre naše zdravie. Zdroj vitamínov, to vie snáď skoro každý. Nie každý ho ale vie využiť tak, aby nič nezostalo. Väčšina ľudí ho vytlačí, často nedokonale, a zvyšok...

Poznáte 10 najzdravších potravín na svete, čo medzi ne patrí?

21.01.2017 23:16
Keď budete dobre a zdravo jesť, všetky choroby sa vám vyhnú oblouknem. Aspoň to počujete od každého doktora a je to výsledkom všetkých možných výskumov. Nefajčiť, nepiť, jesť zdravo. Ale čo je naozaj zdravé? Pripravili sme pre vás prehľad 10 najzdravších potravín na svete, a niektoré nájdete aj...

Která dochucovadla zrychlují metabolismus

15.01.2017 12:22
Možno práve ste vo fáze novoročného detoxe a hľadáte potraviny, ktoré chcete vyradiť zo svojho jedálnička. Napríklad práve také dresingy, oleje a chuťová omáčky môžu byť kalorickou bombou. Avšak jedlo, ktoré je neochutené, bez akéhokoľvek náboja, vás chuťovo len ťažko dokáže uspokojiť .... Co patří...

5 potravín pre boj s tukmi

12.01.2017 20:28
Hľadáte cestu k zdravému chudnutiu, nejem tým, že budete jesť menej? Jednou z ciest k úspechu je zníženie príjmu potravín, ktoré spôsobujú zvýšenie telesnej hmotnosti a nahradenie je potravinami, ktoré pomáhajú spaľovať tuk. Voľne žijúci losos Divoký losos obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných...

Pět příznaků, kdy srdce nepracuje tak, jak má.

24.12.2016 00:07
Problémy srdce mohou být záludné a skryté, přichází náhle a zdánlivě bez varování. Ale často existují projevy, které se lidem nedaří rozpoznat. Bez ohledu na pohlaví, je důležité vědět, co hledat. Pro začátek podrobně sledujte krevní tlak a cholesterol, říká profesor epidemiologie Paul Whelton. Pak...

Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin po tréninku?

18.12.2016 22:42
Některé zdroje bílkovin jsou lepší než ostatní, a některé formy proteinu jsou snadněji vstřebatelné do těla. Zde jsou některé aspekty, které můžete použít při výběru zdroji bílkovin: Cílem je získat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a s co nejvyšším počtem vitaminů, minerálních látek a nejnižším...

Top 5 potravin pro nápravu trávení

15.12.2016 23:28
Studie odhadují, že až 70 milionů Američanů (lepší to není ani v Evropě) v současné době trpí nemoci zažívacího ústrojí, včetně celiakie, syndromu dráždivého tračníku a nesnášenlivostí laktózy, ale také plynatosti a nadýmání. K těmto poruchám dochází pokud konzumujeme hodně glutenu, škodlivých...

11 nočních pamlsků po kterých nepřiberete na váze

15.12.2016 22:46
Je po 22 hodine a vy máte hlad jako vlk. Ale víte, že noční pojídaní a šmejdení v ledničce je to nejhorří co můžete udělat, když si hlídáte štíhlou línii. "Sacharidy mohou pomoci se spánkem a proteiny před spaním pomáhájí udržovat svalovou hmotu, což jedležité, pokud se snažíte zhubnout." Několik...

8 potravin, jejichž pomocí zvýšíte příjem vitaminu D. Nevyžadují nebezpečný pobyt na slunci.

14.12.2016 23:53
Stále více a více důkazů ukazuje jak je důležitý vitaminu D, pomáhá bojovat proti depresi, udržovat kosti silné, a posílit svůj imunitní systém. Nejnovější výzkumy také naznačují, že mají nedostatek vitaminu D by mohla zdvojnásobit riziko vzniku demence. Chtějí se váš příjem? Zatímco expozice...

6 Potraviny, které zlepší vaši náladu a pomohou zhubnout.

14.12.2016 20:58
Je to jeden z největších problémů, snažit se shodit kila směrem dolů a pokud se vám to nedaří stávate se letargickými a rozmrzelými. Zeptali jsme se Lisy Young, PhDr., profesorky výživy na New York University, které potraviny pomohou zlepšit náladu a současně udržet si cíle hubnutí. Losos Omega-3...
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>