Datle, 13 zajimavých výhod
18.07.2017 23:38Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den.
Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým zdrojem energie, cukru a vlákniny. esenciálních minerálů, např. vápník, železo, fosfor , sodík , draslík, hořčík a zinek. Jsou také zdrojem vitamínů, jnapř. thiamin, riboflavin , niacin , kyselina listová, vitamin A a vitamin K .
Podle moderních lékařských výzkumú, jsou datle užitečná při prevenci rakoviny břicha. Muslimové přerušují půst tím, že jí jídlo a vodu v souladu s jejich kulturními tradicemi. To také pomáhá proti přejídání.. Když se tělo začne absorbovat vysokou nutriční hodnotu datlí, pocity hladu se uklidnil. Také nervový systém dostane z datlí výživné látky, protože mají značné množství draslíku.
- mandle loupané
- mandle Nonpareil
- mandle Valencia
- mandle Carmel
- mandle mleté
- mandlové máslo
Zdravotní benefity datllí:
- působí proti zácpě - obsahují rozpustnou vlákninu, která je nezbytná pro podporu zdravých střevních pohybů a pohodlný průchod potravy prostřednictvím zažívacího traktu, což může zmírnit příznaky zácpy
- super potrava pro posílení kostí a bojuje proti onemocněním, jako je např. osteoporóza
- selen , mangan, měď a hořčík, minerály, které jsou nedílnou součástí zdravého vývoje a pevnosti kostí, zejména pokud lidé začnou stárnou a jejich kosti postupně slábnou
- obsahují nerozpustnou a rozpustnou vlákninu a mnoho prospěšných aminokyselin, které mohou stimulovat trávení potravy a učinit ji efektivnější
- působivé množství železa je vhodné pro lidi, kteří trpí anémií
- železo zvyšuje energii a sílu, a zároveň snižuje pocity únavy a netečnosti
- zdrojem organické síry (snížení alergických reakcí a sezónních alergií)
- pomohou zvýšit tělesnou hmotnost po dlouhodobých nemocech - jeden kilogram datlí obsahuje téměř 3000 kalorií (jsou zdrojem cukru, bílkovin a mnoha základních vitamínů)
- zdroj energie - díky přírdnícm cukrům (glukóza, fruktóza a sacharóza)
- působí jako stimulant nervového systému zdraví a funkčnosti - zvyšuje rychlost a pozornost mozkové aktivity (brainfood)
- mají příznivý vliv na slabé srdce (draslík)
- snížují riziko vzniku cévní mozkové příhody a dalších nemocí souvisejících s srdcem
- snížuje hladinu LDL cholesterolu v těle, ten je hlavním faktorem přispívajícím k infarktům, onemocnění srdce a mozkové mrtvici
- afrodisiakum - prospěšné pro zvýšení sexuální výdrže (datle namočené přes noc ve směsi mléka, kardamonu a medu), zdroj estradiolu a flavonoidů
- lék na alkoholovém opojení (eliminace kocoviny)
- jako účinný způsob eliminace průjmu (draslík)
- snížují riziko a dopad rakoviny břicha
- jsou rychle a snadno stravitelné, rychlé zvýšení energie
- jednou z nejlepších ingrediencí pro vývoj a růst svalů