Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28

Pomocník jménem Epsomská sůl!

Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je Epsomská sůldobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější.

Co to tedy Epsomská sůl je?

Název pochází od města Epsom, kde byla poprvé objevena. Epsomská sůl obsahuje hořčík, síru a kyslík. Tato sůl má úplně jinou strukturu a složení, než sůl kuchyňská. Epsomská sůl je sice podobná vzhledem, ale její chuť je hořká a složením jiná než sůl normální.

Na co je Epsomská sůl dobrá?

Epsomská sůl je velmi využívána do koupelí. Někdo si sůl rozpouští ve vodě a pije ji nebo si dá každý den špetku soli pod jazyk. Lidé ji používají především jako projímadlo, proti bolestem svalů nebo na nespavost. Sůl se skvěle rozpouští, a proto se všechny její látky skvěle dostávají přes pokožku do těla, kde plní svoji velkou pozitivní funkci pro naše tělo.

Proč užívat Epsomskou sůl?

I.        Vstřebávání hořčíku

Hořčík je pro naše tělo velmi důležité, jelikož podporuje správnou funkci srdce a také nervové soustavy. Pokud si Epsomskou sůl dopřáváme v koupeli, podporujeme tak naše tělo, aby lépe vstřebávalo hořčík. Toto tvrzení je podloženo studií, kdy se lidem po koupelích ve vodě s Epsomskou solí rapidně zvedla hladina hořčíku v krvi. Výsledky jsou vidět už po první koupeli!

II.        Pomocník při nespavosti a stresu

Abychom měli kvalitní spánek a lépe zvládali stres, je potřeba, aby naše tělo mělo dostatečnou hladinu draslíku. Také nedostatek hořčíku je příčina, proč nemůžeme v noci až tak moc spát a máme narušený systém obrany proti stresu, který je dnes na každém rohu.. Horká koupel s Epsomskou solí nás zklidní a dodá organismu potřebné látky.

 III.        Lepší trávení

Pokud máte problémy s trávením, je pro Vás Epsomská sůl to pravé! Tato sůl totiž vtahuje vodu do střeva, což je skvělý postup pro lepší a snadnější vyprazdňování. Americká FDA uvádí Epsomskou sůl v seznamu účinných látek proti zácpě. Doporučené dávkování v případě tohoto problému je cca 2 – 6 kávových lžiček na 250 ml vody. Jakmile se sůl rozpustí, vypijte. Epsomská sůl začne působit v rozmezí 30 minut – 6 hodin. Ale opatrně, sůl se používá pouze k akutním problémům, nikoliv dlouhodobě.

IV.        Lepší výkonnost a regenerace

Podle některých odborníků pomáhají lázně z Epsomské soli snížit otoky svalů a snižují křeče. Proto je sůl skvělá při ovlivnění výkonu při cvičení a také následnou regeneraci.

 

Nežádoucí účinky Epsomské soli?

I přesto, že je našemu tělu velmi prospěšná, může mít Epsomská sůl i nežádoucí účinky a to v případě užívání ústy. Síran hořečnatý, která je obsažen v Epsomské soli má projímavé účinky, tak je důležité si pamatovat, že je potřeba pít hodně vody! Nedoporučuje se také překračovat denní dávkování. Vyhneme se tak možné nevolnosti, bolesti hlavy nebo podráždění žaludku – to vzniká v případě, kdy se naše tělo předávkuje hořčíkem. Dbejte tedy na správné dávkování!

Jak správně Epsomskou sůl užívat?

 

I.        Do koupele

Lázeň si připravíme tak, že napustíme vanu, aby voda zakryla celé naše tělo a dáme do ní 475 ml Epsomské soli a necháme rozpustit. Do připravené lázně se ponoříme na cca 15minut.

II.        Kosmetika

Pokud nejsme milovníci koupelí, můžeme Epsomskou sůl používat v kosmetice a to na vlasy nebo kůži. Sůl můžeme přidat do vlasového kondicionéru. Epsomská sůl je totiž skvělým pomocníkem pro zvětšení objemu. Smícháme stejné množství kondicionéru a soli a necháme působit cca 20mint. Vlasy opláchneme. Také je možné sůl použít jako peeling – sůl si lehce navlhčíme a pomalu vmasírujeme do kůže. Pokud máte problémy s póry, vyzkoušejte Epsomskou sůl – do misky nalijeme trochu pleťové vody a přidáme půl kávové lžičky soli, necháme rozpustit a vodovou směs vmasírujeme do pokožky.

III.        Projímadlo

Pokud máme problémy se zácpou, doporučuje se Epsomskou sůl užívat ústy jako doplněk stravy. Maximální doporučená dávka je max. 6 kávových lžiček rozpustit ve vodě za den. Pro přesnější dávkování je lepší se poradit přímo s lékařem.

Tak to je ve zkratce o Epsomské soli. Nezapomínejte, že každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, působí na něj jiné množství doporučené dávky a je příznivcem jiných postupů.. Najděte si ten svůj 

Epsomskou sůl pro Vás mám zde.

 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>