Jak předpokládané benefity kokosového oleje vypadají ve světle vědeckých poznatků?

31.10.2017 22:48
Pomáhá zhubnout
Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polosyntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.
Narozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Narozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.
Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.
2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.
Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale ze 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu. 
Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy. 
Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.
3. Zabíjí bakterie a viry
Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.
Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech. 
4. Umí „opravit“ poškozené vlasy
Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.
5. Bělí zuby
Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny  olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

1. Pomáhá zhubnout

Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polo syntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.

Na rozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Na rozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.

Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.

2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.

Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale z 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu.

Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy.

Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.

3. Zabíjí bakterie a viry

Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.

Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech.

4. Umí „opravit“ poškozené vlasy

Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.

5. Bělí zuby

 

Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

více

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18