Jak předpokládané benefity kokosového oleje vypadají ve světle vědeckých poznatků?

31.10.2017 22:48
Pomáhá zhubnout
Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polosyntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.
Narozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Narozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.
Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.
2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.
Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale ze 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu. 
Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy. 
Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.
3. Zabíjí bakterie a viry
Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.
Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech. 
4. Umí „opravit“ poškozené vlasy
Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.
5. Bělí zuby
Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny  olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

1. Pomáhá zhubnout

Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polo syntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.

Na rozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Na rozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.

Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.

2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.

Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale z 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu.

Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy.

Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.

3. Zabíjí bakterie a viry

Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.

Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech.

4. Umí „opravit“ poškozené vlasy

Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.

5. Bělí zuby

 

Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

více

Články superpotraviny

Co je vlastně RAW strava?

08.09.2016 21:01
RAW strava je v poslední době velmi oblíbený a zmiňovaný pojem. Kolik z nás však ví, co to opravdu je a co přesně to znamá? Dovolím si trošku téma probrat a přiblížit... RAW strava, živá strava RAW strava nám má navodit návrat k přírodě a jejímu bohatství. RAW strava, tedy živá...

Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44
Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější. Ženšen pravý ( Panax ginseng ) toto rostlina je...

Znáte toto superovoce?

01.09.2016 22:54
Velká různorodost a kvalita je základem správného gurmánského i zdravého jídelníčku. Nebojte a ochutnejte některé z těchto druhů superovoce! Nekupujte stále to stejné a udělejte změnu a kupte si i cizokrajné ovoce. Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a živiny je vhodné...

Letní detoxikace - 6 tipů

29.08.2016 10:02
Máme pro Vás 6 tipů na letní detoxikaci organismu. Lidskému tělu je detoxikace přirozeným procesem a můžete to podpořit i tímto způsobem. Pravidelný pitný režim dostatečný příjem tekutin je jedním z pilířů detoxikace, protože organismus tvoří až 70% vody. Říka se, že hlad je převlečená žízeň....

Borůvka - nejlevnější superpotravina?

21.08.2016 23:01
Tyto téměř černé kuličky, které rostou hojně v našich jehličnatých lesích si může zdarma natrhat a prospět tak svému zdraví. Borůvky společně s houbami patří mezi nejsbíranější lesní plody. Borůvky byli právem zařazeny mezi TOP 10 superpotravin, které prospívají našemu zdraví. A co vše museli tyto...

TOP 10 anti aging superpotravin

17.08.2016 22:02
těchto TOP 10 superpotravin prospívá nejen naší pleti. Jak je obecně již známo, superpotraviny jsou bohaté na spoustu výživných látek ( vitamíny, minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzymy atd..)  a kromě zdravotních účinků, mají i pozitivní účinky pro naši pokožku a její...

AKÉ bobuľovité OVOCIE NAJVIAC posilňuje imunitu? Týchto 5 druhov!

12.08.2016 22:25
Ovocie patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na vašom tanieri môže objaviť. A najlepšie sú priamo vymiešané v lese alebo doma na záhradke! Ktoré naše domací druhy mimoriadne pôsobí na vašu imunitu? Imunita alebo inak povedané obranyschopnosť organizmu je veľmi dokonalý mechanizmu na ochranu zdravia. Ak...

Jak neutralizovat přemíru sladkého

12.08.2016 21:27
Pokud nemáte pravidelný příjem potravy ( vydatná snídaně, oběd, případně svačina, večerě  může to způsobit pokles hladiny cukru v krvi. Doporučíme Vám několik tipů, jak sladké přejídaní zákusky, sladkostmi nebo čokoládou můžete nahradit, pro tělo daleko vhodnější alternativou. Pomohou Vám...

Superpotraviny..fenomén dnešní doby

10.08.2016 23:56
Doby, kedy sa ľudia pchali chémiou, náhradami a "umelinami", sú čiastočne preč. Príroda sama ponúka také dary, ktorých sme si predtým nevážili. Ovplyvnení reklamou a novinkami sme sa vzdali toho, čo nám rastie pod nohami často už od vzniku ľudstva. Teraz sa však opäť obraciame ku koreňom, a to...

Domácí housky z bezlepkové mouky na burgery

10.08.2016 23:33
Ingredience na 6 housek 40 g kaštanové mouky 10 g chia mouky 10 g psyllia 150 ml vlažné vody špetka jedné sody sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti) Pracovní postup Jak si udělat bezlepkové burgerové pečivo, které je chutné a pro naše tělo dobře stravitelné? Díky...
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>