Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31

níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě a regeneraci (hudba, joga, meditace..). Klíčový faktor pro dlouhověkost je strava a občasný půst.

Antioxidanty

antioxidanty omezují činnost volných radikálů ( omezují proces oxidace). Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými 

antioxidantysloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk. Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost antioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny.

Mezi antioxidanty patří ořechy (mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, para), ovocné šťávy (granátová šťáva, acai, noni, šípek, rakytnik řešetlákový) , bobulovité plody (goji, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky, arónie, rozinky, amalaki, datle, fíky atd.), koření (kurkuma, zázvor, skořice, česnek), zelenina (rajčata, brokolice, dýně, batáty, červená řepa, mrkev, ...), zelené potraviny (chlorella, spirulina, ječmen, moringa).

Omega 3 mastné nenasycené mastné kyseliny

Omega 3 jsou stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému. Podílí se na výstavbě buněčných membrán, mají protizánětlivé Omega 3účinky, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění, regulují hladinu cukru v krvi. Omega 3 kyseliny jsou zdravé tuky, které jsou nezbytné pro náš organismus, které jseu obsažené v panenských za studena lisovaných olejích (konopný, kokosový, lněný, sacha inchi, dýňový), rybách (losos, tuňák, ančovičky), semínkách (chia, lněná, konopná, černucha setá, quinoa, sacha inchi), zelenině (listová zelenina, dýně, kapusta) a ořeších (vlašské ořechy, para, mandle)

  • kyseliny alfa-linolenové (ALA) -  obsahují  lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina
  • kyseliny dokosahexaenové (DHA) -  esenciální kyseliny živočišného původu
  • eikosapentaenová kyselina (EPA) -  esenciální kyseliny živočišného původu
 

Zinek a koenzym Q10

Kromě zdravých tuků a antioxidantů dodají ořechy vašemu tělu také pro pleť klíčový minerál zinek. Dále i populární koenzym Q10, který tělo s přibývajícím věkem omezuje jeho produkci.„Tato látka má regenerační účinky, podporuje správnou činnost srdce, je to takový malý elixír mládí. Zinek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Kromě ořechů obsahuje zinek a Q10 také brokolice a mořské plody
  • ořechy, maso, ryby, mořské plody, zelenina (brokolice, špenát) - koenzym Q10
  • ořechy, semínka (slunečnice, dýně), obilné klíčky, listová zelenina - zinek

Železo

Kvůli nedostatku železa se pokožka vysušuje, bledne, navíc slábnou vlasy i nehty, což vede k celkově staršímu vzhledu. Proto je nutné tuto Železominerální látku svědomitě doplňovat prostřednictvím stravy. Mezi nejlepší zdroje železa patří quinoa, vajíčka, červené netučné maso, mořské plody, ořechy, listová zelenina a luštěniny.
 

Koření

koření patří do skupiny superpotravin, které vylepšuje chuť a vůni pokrmů a je takovou třešničkou na dortu potravinové pyramidy. Získává se z listů, plodů, odenků, kůry, kořene, natí a dalších části rostlin. Koření má velmi příznivý vliv na lidské zdraví, to znali již dávné civilizace v Indii, Číně, Africe a Americe.
  • kurkuma, zázvor, skořice, česnek, černý kmin, chilli
  • více

Recept na ranní nápoj na podporu dlouhověkosti:

citronová voda s kurkumou (štáva s poloviny citronu, šálek vlažné vody, čtvrt lžičky kurkumy, osmina lžičky medu, špetka skořice a ohříváme) pijte každé ráno, když je nápoj teplý

 

 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>