Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17

Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více Rajčatavýživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to neplatí?

  • vaření rozbíjí buněčné stěny, uvolní se tak obsažené výživné látky

Rajčata

rajčata jsou zdrojem antioxidantu lykopenu a to je právě ta látka, která tepelnou úpravou řajčat (dojde k narušení buněčné stěny) je tělem využita na maximum. Rajčata jsou ideální třeba na výrobu domácího kečupu a rajčatové polévky. Více
Takto tepelně upravená rajčata můžeme kombinovat s koření a dalšími bylinami.
  • řajče obsahuje až 4% lykopenu
 

Špenát

pro zpracování špenátu a jeho využití pro tělo je důležitá jeho správná příprava. Místo vaření je vhodné použít spaření, které zachová vitamin B9 (kyselina listová) a železo. Tyto látky podporují růst buněk a podporují reprodukční orgány. Více
 

Chřest

chřest a dýně podobně jako rajčata mají pevnou buněčnou stěnu, která skrývá spoustu výživných látek např. vitaminy A, C a E nebo kyselina listová. Působením tepla povolí buněčné stěny a uvolní tyto látky, které se následně dostanou do těla. Více
 

Dýně

V USA používají dýně na Helouvin, u nás po sklizni dýní je jejich místo na talíři. Dýňová polévka je velmi oblíbená, nejenže výborně chutná, aleDýně navíc obsahuje betakaroten stejně jako mrkev. Po tepelné úpravě se betakaroten lépe vstřebává. Využitelná pro zdraví jsou také dýňová semínka , která jsou zdrojem vitamínů skupiny B, E, A  a minerálů. Více o účincích dýňových semínek

Dýňová polévka - jak připravit?

Na másle nebo řepkovém oleji zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni ( druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením ). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a necháme opět povařit. Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla. petržel, pažitka, 2 rohlíky
 

Mrkev

pokud mluvíme o mrkvi, většina z nás ji spojuje s obsahem betakarotenu. Betakaroten propůjčuje mrkvím typické oranžové zabarvení. V těle se pak mění na vitamin A, díky němuž dobře vidíme, máme zocelenou imunitu i zdravou pokožku.

Maximum ale z mrkve dostanete, pokud ji povaříte – zvýší se množství snadno vstřebatelného betakarotenu

  • Mezi podobnou zeleninu, která tepelným zpracovám zvýší svoji výživnou hodnotu, můžeme zařadit také květak a brokolici.
Pokud tepelně upravuje zeleninu, je vhodné při její přípravě (vaření) použít tuky (olivový olej, avokádový olej, lněný, kokosový a řepkový olej)
, aby se v nich rozpustily v tucích rozpustné vitamíny. Doporučuje se zeleninu vařit celou ve velkém hrnci s vodou, protože může obsahovat až o 25% živin více, než zelenina nakrájená.
 

Jablka

pro uchování jablek se používá zavařování, které nám umožňuje konzumovat jablka i začátkem léta. Velmi oblíbené je použití jablek do štrůdlů a buchet. Na zimu si lze např. také usušit, jsou zdrojem vlákniny a dobře zasytí. Více
 
 
 
 

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>