Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve starověku, informace se dochovali ve starých herbářích a svitcích ze starého Egypta. Také bájný Otzi (ledový muž) měl ve svém škapulíři a střevech halucinogenní a další bylinky. Jeho smrt se datuje na dobu cca 3200 před naším letopočtem (před více jak 5 000 roky), mimo jiné měl i zvláštní tetování, které někteří současní vědci spojují a akupunkturou a jejími drahami. Je toho možná ještě mnoho, co neznáme, čemu nerozumíme a našípředchůdci to dobře znali...
Start popularity superpotravin vyvolal světový bestseller amerického lékaře Stevena G. Pratta a Kathy Matthewsové, kniha z roku 2005, Superpotraviny
- superpotraviny jsou čistě přírodní nejlépe čerstvé utržené v přírodě nebo zahradě bez minimální úpravy
- důležitá je také teploty, při tepelné úpravě potravin, pro obsah zejména některých vitamínů (cca 40°C) např. vitamin C
- vysušováním potravin se také obsah některých vitamínů vázaných ve vodě snižuje (vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H)
- některé vitamíny aby se uvolnily z potravin potřebují obsah tuků (vitamíny A, D, E, K)
- některé potřebují naopak zahřát aby s uvolnily léčivé látky (rajčata, bylinné čaje atd.)
Mezi zástupce superpotravin patří:
- ořechy, semínka, oleje, obiloviny, luštěniny
- ovoce, zelenina, bylinky, plody, klíčky
- houby, řasy, zelené potraviny
- přírodní sladidla (med, javorový sirup, třtinový cukr, caramel)
- neznečištěná pramenitá voda
- přírodní afrodiziaka
- adaptogeny (rostliny vystavené nehostinným podmínkám a díky tomu mají vyjímečnéúčinky na zdraví
Neznámé nebo opomíjené superpotraviny:
- Nepražené kakaové boby: Šetrné zpracování kakaa při nízkých teplotách umožňuje zachovat prospěšné nutriční látky – antioxidanty. A také významné hodnoty důležitých minerálů, jako jsou železo, mangan, hořčík či chróm.
- Bezlepkový naklíčený oves: Problém u běžného ovsa pro celiaky je kontaminace lepkem, ke které dochází při pěstování, sklizni či skladování. Právě pro ně je ideální bezlepkový oves. Naklíčením a následnou dehydratací do 40 °C jsou zachovány živiny a enzymy. Navíc v této podobě je oves stravitelnější, plný vitamínů a minerálních látek.
- Včelí pyl rouskovaný: Pomyslnou královnou mezi superpotravinami je včelí pyl, který tvoří základní složku potravy včel. Je doslova nadupaný vitamíny, enzymy či antioxidanty. Je vhodné ho rozpustit v troše medu. Použít ho pak můžete do jogurtu, müsli, do zmrzliny, dezertů nebo smoothie.
- Moruše bílá: Plody vypadající jako bílé šišinky jsou sladké díky glukóze a fruktóze. Sušené se nemusejí doslazovat. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík). Moruše obsahují resveratrol, látku s antioxidačními a antibakteriálními účinky.
- Mumio: biologický komplex užitečných látek, vytvořených samotnou přírodou, který obsahuje více než 85 minerálů a stopových prvků.Má posilující a omlazující účinek, podporuje zdraví kloubů, podporuje mozkové funkce
- Bergénie tučnolistá: je léčivá bylika běžně rostoucí u nás, má antibiotické účinky, má proti rakovinové účinky, je také přírodní afrodiziakum, je výborná na játra
- Kalísie vonná, léčivá bylinka, kterou si můžete pěstovat doma v květináči, výborně se množí řízkováním. Podporuje imunitní systém, srdce, štítnou žlázu, dýchací cesty, pomáhá na klouby a při chřipce
- obyčejná Petržel pěstovaná na zahrádce (může být i kadeřavá), můžeme ji přidávat do polévek, satátů, omáček, brambor, pomazánek, inspiraci se meze nekladou...je to silný antioxidant s obsahem vitamínu C, prospívá imunitnímu systému, obsahuje například chlorofyl, vitaminy A, B, E, dále vápník, hořčík, fosfor nebo draslík.
- černý česnek
- křepelčí vejce
- šrucha zelná, bylina, kterou lze požít jako alternativu špenátu, vydatný zdroj antioxidantů, minerálů, vitamínů a chlorofylu