Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49

Mám pro Vás pár tipů..

Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která může být způsobená například zánětem v těle, s tím už něco dělat určitě můžeme. Mám pro Vás pár tipů na suroviny, které by bylo dobré v takových případech omezit: 
 
Cukr 
Cukr je velkým lákadlem pro mnohé z nás. Kdo by si nedal kousek čokolády, zmrzku nebo oblíbený dortík. Při velké konzumaci je však cukr velmi návykový a přispívá k cukrovce či obezitě. Dle dostupných studií se náš organismus snaží zpracovat cukry, tím se zvyšuje hladina AGE, čímž nám vzniká zánět a oxidační stres. Proto bychom měli snížit přísun sladkostí, ovocných šťáv a bonbonů, to by nám mohlo jako první krok k odbourání bolesti kloubů opravdu pomoci. 
Lepek a rafinované sacharidy
Mouky a rafinované sacharidy se v našem těle zpracovávají stejným způsobem jako výše zmiňovaný cukr. A proto se doporučuje, abychom více baštili semínka, fazole a ořechy.
Některá zelenina
Pokud máte problémy s klouby, tak i přes všechny naučené návyky je občas vzhledem k okolnostem potřeba je změnit. Při těchto problémech se nedoporučuje baštit papriku, lilky, brambory a ani rajčata. Tuto zeleninu bychom měli zkusit vysadit na 3 týdny, abychom poznali, zda je problém právě v těchto surovinách. Kolikrát by mohla pomoct jen tepelná úprava. 
Mléčné výrobky
V poslední době čím dál tím více lidí vysazuje ze svého jídelníčku mléčné výrobky, kvůli špatnému trávení mléčných cukrů nebo nesnášenlivosti laktózy. V tomto případu se taky doporučuje experimentovat. Zkuste na pár týdnu vysadit mléčné výrobky a uvidíte, zda Vaše bolest zmizí.
Trans tuky a rostlinné oleje
Na povrch se dostávají i informace, že trans tuky, které jsou v rostlinných olejích, způsobují onemocnění srdce a také záněty kloubů. Proto bychom se měli vyvarovat slunečnicovým, sójovým, řepkovým i kukuřičným olejům. Naopak se velmi doporučuje při problémech s klouby zařadit do našeho jídelníčku dýňové semínka, avokádo, ořechy a lněné semínka. 
 
Takže záleží jen na Vás, kterou variantu vyzkoušíte jako první. Já osobně si to neumím představit bez rajčat, takže tuto variantu nechám až na posledy. Každý z nás v dnešní době hledá jednotný a jasně daný pokyn, jak a co má dělat v dané situaci, která se mu nelíbí, nevyhovuje mu nebo se s ní snaží něco dělat.. Ale každý jsme originál a proto je důležité, abychom k sobě takto taky přistupovali. Proto se tvoří více názorů na věc, více tipů a rad, abychom si každý mohli vyzkoušet a vybrat to, co nám a našemu tělu prostě nejvíc sedí! Tak je do toho!

Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která může být způsobená například zánětem v těle, s tím už něco dělat určitě můžeme. Mám pro Vás pár tipů na suroviny, které by bylo dobré v takových případech omezit:

Cukr

Cukr je velkým lákadlem pro mnohé z nás. Kdo by si nedal kousek čokolády, zmrzku nebo oblíbený dortík. Při velké konzumaci je však cukr Cukrvelmi návykový a přispívá k cukrovce či obezitě. Dle dostupných studií se náš organismus snaží zpracovat cukry, tím se zvyšuje hladina AGE, čímž nám vzniká zánět a oxidační stres. Proto bychom měli snížit přísun sladkostí, ovocných šťáv a bonbonů, to by nám mohlo jako první krok k odbourání bolesti kloubů opravdu pomoci.

Lepek a rafinované sacharidy

Mouky a rafinované sacharidy se v našem těle zpracovávají stejným způsobem jako výše zmiňovaný cukr. A proto se doporučuje, abychom více baštili semínka, fazole a ořechy.

Některá zelenina

Pokud máte problémy s klouby, tak i přes všechny naučené návyky je občas vzhledem k okolnostem potřeba je změnit. Při těchto problémech se nedoporučuje baštit papriku, lilky, brambory a ani rajčata. Tuto zeleninu bychom měli zkusit vysadit na 3 týdny, abychom poznali, zda je problém právě v těchto surovinách. Kolikrát by mohla pomoct jen tepelná úprava.

Mléčné výrobky

V poslední době čím dál tím více lidí vysazuje ze svého jídelníčku mléčné výrobky, kvůli špatnému trávení mléčných cukrů nebo nesnášenlivosti laktózy. V tomto případu se taky doporučuje experimentovat. Zkuste na pár týdnu vysadit mléčné výrobky a uvidíte, zda Vaše bolest zmizí.

Trans tuky a rostlinné oleje

Na povrch se dostávají i informace, že trans tuky, které jsou v rostlinných olejích, způsobují onemocnění srdce a také záněty kloubů. Proto bychom se měli vyvarovat slunečnicovým, sójovým, řepkovým i kukuřičným olejům. Naopak se velmi doporučuje při problémech s klouby zařadit do našeho jídelníčku dýňové semínka, avokádo, ořechy a lněná semínka.

Takže záleží jen na Vás, kterou variantu vyzkoušíte jako první. Já osobně si to neumím představit bez rajčat, takže tuto variantu nechám až na posledy. Každý z nás v dnešní době hledá jednotný a jasně daný pokyn, jak a co má dělat v dané situaci, která se mu nelíbí, nevyhovuje mu nebo se s ní snaží něco dělat.. Ale každý jsme originál a proto je důležité, abychom k sobě takto taky přistupovali. Proto se tvoří více názorů na věc, více tipů a rad, abychom si každý mohli vyzkoušet a vybrat to, co nám a našemu tělu prostě nejvíc sedí! Tak je do toho!

Zdroj: HARERA:cz

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>