Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?
30.10.2017 17:54- Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací rostlinných proteinů se může snížit úmrtí až o 10%. Bílkoviny patří mezi základní stavební hmotu pro naše tělo, společně se sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, stopovými prvky a vodou. Bílkoviny podporují buněčný metabolismus a jsou základem pro růst svalové h moty.
Na příjem tzv. kompletních bílkovin by si měli dávat pozor především vegetariáni, popř. by měli trvale užívat jako zdroj plnohodnotných bílkovin sladkovodní řasy spirulinu a chlorellu ve formě prášku nebo tablet.
- 12 tipů, jak získat proteiny do těla
- 6 tipů na proteinové smoothie
- 6 vegetariánských zdrojů bílkovin
Řeřicha
Řeřicha patří mezi další rostlinné zdroje proteinů, obsahuje celé spektrum minerálních látek a to včetně železa, vápníku, draslíku a zinku, k tomu
všemu obsahuje i vitamíny A, B1, B2, B6, B9, C, D, E a K. Používá se nejčastěji do zeleninových salátů a smoothie.

- podporuje růst a regeneraci buněk
- díky obsahu antioxidantům působí proti předčasnému stárnutí a je prevencí vzniku rakoviny
- podporuje mozkové funce a nervový systém - brainfood
- působí proti stresu a depresím
- více
Quinoa - bezlepkový zdroj kompletních proteinů
Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou
rýže. Quinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki. více... Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

- kompletní protein - podporuje růst svalové hmoty
- protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
- vhodná pro sportovce vegany, vegetariány a celiaki - quinoa je zdravá alternativa masa
- podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
- zdroj zdravých tuků - omega 3 kyseliny
- více
Brokolice
brokolice patří mezi nejhustěji nabitou superpotravinu živinami, obsahuje proteiny, pro kosti důležitý vápník, antioxidanty, vitamíny A, B ( B1, B2,
B9 ), C a K, fytoestrogen podporující kognitivní funkce mozku, draslík a obsahuje takové látky, které mohou preventivně pomáhat před onemocněním cukrovky, srdečního záchvatu a některými druhy rakoviny.

- výborně zasytí a je zdrojem proteinů cca 4g na 100g váhy
- má nízký obsah cukrů a tuků
- působí proti zánětům a je zdrojem antioxidantů (vitamin A, C)
- dá se pěstovat u nás a můžeme ji sklízet až 2 x ročně
- ideální do salátů, smoothie nebo polévek
- čistí tělo od toxických látek
- více
Žampiony
nenápadné žampiony jsou také významným zdrojem proteinů. K tomu všemu obsahují důležitý provitamín D, který se v těle mění na vitamín D (vitamin slunce). Žampiony jsou navíc nízkokalorické, mají nízký obsah sacharidů a obsahují minimum tuku, což je velké plus pro všechny fanoušky zdravého životního stylu, ale i pro sportovce.
Kapusta
Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. Kapusta obsahuje vitamíny skupiny B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), vitamin C, vitamin A (lutein a zeaxantin), vitamin E, vitamin K1 (7 násoběk doporučené denní dávky), vápník, mangan, hořčík, selen, měď, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík.
Směs luštěnin a celozrnných obilovin
luštěniny a celozrnné obiloviny ( např.quinoa, teff, černá, červená a hnědá rýže) jsou vhodnou kombinací potravin, která nám do těla dodají všechny esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro růst a dělení buněk.
Čočka
čočka je přímo proteinová bomba, obsahuje až 25% proteinů. Jde navíc o nízkokalorickou potravinu, která je velmi bohatá na vlákninu, což je
ideální stav v případě, že máte zájem pálit své tuky v těle. Tato rostlinná pochoutka totiž dokáže pořádně zasytit.

- působí preventivně proti nádorovým onemocněním
- zdroj rostlinných bílkovin - prospívá růstu svalstva
- více
TIP: tradiční české jídlo - čočka nakyselo s vejcem a okurkou
Fazole
fazole, podobně jako čočka mají vysoký obsah proteinů, téměř 25%. Neobsahují však tzv. kompletní proteiny, proto je vhodné je kombinovat s obilovinami (čelozrnná rýže nebo quinoa). Má ale i velmi nízký obsah tuku a dodá nám pořádnou porci prospěšných látek, což je samozřejmě ideální stav, jelikož dokáže výborně zasytit.
- podporuje růst svalů a nervy
- pro lepší chuť je vhodné fazole obohatit vhdným kořením (kurkuma, pepř, chilli, atd.)
- více
Sója
Sója, sojové boby - luštěnína, zdroj přírodních proteinů, vlákniny, minerálů a vitaminů. Pro získání tzv. kompletních proteinů se doporučuje sóju kombinovat s obilovinami. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, D, E, obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo a vápník.
- podporuje vylučování tekutin z těla, podporují proces hubnutí (draslík)
- aktivuje metabolismus bílkovin
- ovlivňuje růst buněk a omlazuje
- pomáhá při zhoršování paměti a nedostatečném soustředění
- více
Špenát a listová zelenina
špenát je výborný pro svaly, to už věděl i Pepek námořník. Obsahuje ale také betakaroten, vitamíny C a E, železo, mangan, horčík a kyselinu listovou.
- zdroj chlorofylu a kyseliny listové
- vhodná do salátů a smoothie, pochutnáte si také na špenátu smaženém na másle s česnekem a parmezánem
Konopný protein a prášek z kořene Maca peruánská
kombinace konopného proteinu a prášku maca je ideální směsí probudování svalové hmoty při současném odbourávání tuku. Tuto směs oceňují zejména sportovci a jedinci s vysokým fyzickým a psychickým vypětím.
- podporují růst svalové hmoty
- zdrojem energie
- podporuje proces hubnutí
- Článek: Znáte zázračný kořen jménem Maca?
Ořechy
Ořechy jsou vyjímečným zdrojem omega kyselin, vlákniny, bílkovin, vitaminů a malé množství sacharidů. Ořechy jsou i součastí jídelníčku dnes populárníc RAW stravy, brainfood a paleo stravy. Více o účincích ořechů
- zdroj zdravých tuků
- zdroj proteinů a vlákniny
- brainfood - podporuje mozkové funkce a nervový systém
Arašídy a arašídová másla
Arašídy obsahují jedinečné aminokyseliny, vitamíny A , D , E , B1 , B2 ,B3, B5, B6, biotin,B9 (kyselinu listovou) PP , E , a polynenasycené
kyseliny, minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, měd, mangan a železo). Arašídy obsahují též více jak 35% proteinů a 50% tuku, ale žádný cholesterol.

Arašídové proteiny se vyznačují optimálním poměrem aminokyselin, a proto jsou dobře absorbovány v lidském těle. Arašídy zlepšují paměť a pozornost, sluch, normalizuje funkci nervového systému, srdce, jater a dalších vnitřních orgánů. Jen nezapomeňte, že kyselina listová podporuje obnovu buněk
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku, které mají jadřince schované ve skořápce, které obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů,
esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Vlašské ořechy jsou zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin).

- zlepšují metabolismus v těle, podporují růst a vývoj, tvorbu spermií, trávení a syntéza nukleových kyselin
- posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu)
- více
Mandle
Mandle patří pro svůj vysoký obsah stopových prvků, vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a selenu, vitamínů B1,B2, B6, E mezi
superpotraviny a antioxidanty (které jsou obsaženy zejména ve slupce). Mandle od nepaměti patřili na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle obsahují kolem 50% tuků, 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku.

- prevence rakoviny
- jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů proteinů, vápníku a fosforu
- ideální na zasycení a dodání energie
- jak vyrobit mandlové mléko?
- více
Ořechy, články: