Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
  • Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací rostlinných proteinů se může snížit úmrtí až o 10%. Bílkoviny patří mezi základní stavební hmotu pro naše tělo, společně se sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, stopovými prvky a vodou. Bílkoviny podporují buněčný metabolismus a jsou základem pro růst svalové h moty.

Na příjem tzv. kompletních bílkovin by si měli dávat pozor především vegetariáni, popř. by měli trvale užívat jako zdroj plnohodnotných bílkovin sladkovodní řasy spirulinu a chlorellu ve formě prášku nebo tablet.

Řeřicha

Řeřicha patří mezi další rostlinné zdroje proteinů, obsahuje celé spektrum minerálních látek a to včetně železa, vápníku, draslíku a zinku, k tomuŘeřicha všemu obsahuje i vitamíny A, B1, B2, B6, B9, C, D, E a K. Používá se nejčastěji do zeleninových salátů a smoothie.
  • podporuje růst a regeneraci buněk
  • díky obsahu antioxidantům působí proti předčasnému stárnutí a je prevencí vzniku rakoviny
  • podporuje mozkové funce a nervový systém - brainfood
  • působí proti stresu a depresím
  • více

Quinoa - bezlepkový zdroj kompletních proteinů

Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou Quinoa bílá, červená a černárýže. Quinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki.  více...  Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.
  • kompletní protein - podporuje růst svalové hmoty
  • protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
  • vhodná pro sportovce vegany, vegetariány a celiaki - quinoa je zdravá alternativa masa
  • podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
  • zdroj zdravých tuků - omega 3 kyseliny
  • více

Brokolice

brokolice patří mezi nejhustěji nabitou superpotravinu živinami, obsahuje proteiny, pro kosti důležitý vápník, antioxidanty, vitamíny A,  B ( B1, B2,Brokolice B9 ), C a K, fytoestrogen podporující kognitivní funkce mozku, draslík a obsahuje takové látky, které mohou preventivně pomáhat před onemocněním cukrovky, srdečního záchvatu a některými druhy rakoviny.
  • výborně zasytí a je zdrojem proteinů cca 4g na 100g váhy
  • má nízký obsah cukrů a tuků
  • působí proti zánětům a je zdrojem antioxidantů (vitamin A, C)
  • dá se pěstovat u nás a můžeme ji sklízet až 2 x ročně
  • ideální do salátů, smoothie nebo polévek
  • čistí tělo od toxických látek
  • více

Žampiony

nenápadné žampiony jsou také významným zdrojem proteinů. K tomu všemu obsahují  důležitý provitamín D, který se v těle mění na vitamín D (vitamin slunce). Žampiony jsou navíc nízkokalorické, mají nízký obsah sacharidů a obsahují minimum tuku, což je velké plus pro všechny fanoušky zdravého životního stylu, ale i pro sportovce. 
 

Kapusta

Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. Kapusta obsahuje vitamíny skupiny B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), vitamin C, vitamin A (lutein a zeaxantin), vitamin E, vitamin K1 (7 násoběk doporučené denní dávky), vápník, mangan, hořčík, selen, měď, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík.
 

Směs luštěnin a  celozrnných obilovin

luštěniny a celozrnné obiloviny ( např.quinoa, teff, černá, červená a hnědá rýže) jsou vhodnou kombinací potravin, která nám do těla dodají všechny esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro růst a dělení buněk.

Čočka

čočka je přímo proteinová bomba, obsahuje až 25% proteinů. Jde navíc o nízkokalorickou potravinu, která je velmi bohatá na vlákninu, což je Luštěninyideální stav v případě, že máte zájem pálit své tuky v těle. Tato rostlinná pochoutka totiž dokáže pořádně zasytit.
  • působí preventivně proti nádorovým onemocněním
  • zdroj rostlinných bílkovin - prospívá růstu svalstva
  • více
TIP: tradiční české jídlo - čočka nakyselo s vejcem a okurkou

Fazole

fazole, podobně jako čočka mají vysoký obsah proteinů, téměř 25%. Neobsahují však tzv. kompletní proteiny, proto je vhodné je kombinovat s obilovinami (čelozrnná rýže nebo quinoa). Má ale i velmi nízký obsah tuku a dodá nám pořádnou porci prospěšných látek, což je samozřejmě ideální stav, jelikož dokáže výborně zasytit.
  • podporuje růst svalů a nervy
  • pro lepší chuť je vhodné fazole obohatit vhdným kořením (kurkuma, pepř, chilli, atd.)
  • více

Sója

Sója, sojové boby - luštěnína, zdroj přírodních proteinů, vlákniny, minerálů a vitaminů. Pro získání tzv. kompletních proteinů se doporučuje sóju kombinovat s obilovinami. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, D, E, obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo a vápník. 
  • podporuje vylučování tekutin z těla, podporují proces hubnutí (draslík)
  • aktivuje metabolismus bílkovin
  • ovlivňuje růst buněk a omlazuje
  • pomáhá při zhoršování paměti a nedostatečném soustředění
  • více

Špenát a listová zelenina

špenát je výborný pro svaly, to už věděl i Pepek námořník. Obsahuje ale také betakaroten, vitamíny C a E, železo, mangan, horčík a kyselinu listovou.
  • zdroj chlorofylu a kyseliny listové
  • vhodná do salátů a smoothie, pochutnáte si také na špenátu smaženém na másle s česnekem a parmezánem

Konopný protein a prášek z kořene Maca peruánská

kombinace konopného proteinu a prášku maca je ideální směsí probudování svalové hmoty při současném odbourávání tuku. Tuto směs oceňují zejména sportovci a jedinci s vysokým fyzickým a psychickým vypětím.

Ořechy

Ořechy jsou vyjímečným zdrojem omega kyselin, vlákniny, bílkovin, vitaminů a malé množství sacharidů. Ořechy jsou i součastí jídelníčku dnes populárníc RAW stravybrainfood a paleo stravy. Více o účincích ořechů
  • zdroj zdravých tuků
  • zdroj proteinů a vlákniny
  • brainfood - podporuje mozkové funkce a nervový systém
 

Arašídy a arašídová másla

Arašídy obsahují jedinečné aminokyseliny, vitamíny A , D , E , B1 , B2 ,B3, B5, B6, biotin,B9 (kyselinu listovou) PP , E ,  a polynenasycené Arašídy, arašídové máslokyseliny, minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, měd, mangan a železo). Arašídy obsahují též více jak 35% proteinů a 50% tuku, ale žádný cholesterol.
Arašídové proteiny se vyznačují optimálním poměrem aminokyselin, a proto jsou dobře absorbovány v lidském těle. Arašídy zlepšují paměť a pozornost, sluch, normalizuje funkci nervového systému, srdce, jater a dalších vnitřních orgánů. Jen nezapomeňte, že kyselina listová podporuje obnovu buněk

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou plody ořešáku, které mají jadřince schované ve skořápce, které obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů,Vlašské ořechy esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Vlašské ořechy jsou zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin).

 

  • zlepšují metabolismus v těle, podporují růst a vývoj, tvorbu spermií, trávení a syntéza nukleových kyselin
  • posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu) 
  • více
 

Mandle

Mandle patří pro svůj vysoký obsah stopových prvků, vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a selenu, vitamínů B1,B2, B6, E mezi Mandlesuperpotraviny a antioxidanty (které jsou obsaženy zejména ve slupce). Mandle od nepaměti patřili na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle obsahují kolem 50% tuků, 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku.
  • prevence rakoviny
  • jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů proteinů, vápníku a fosforu
  • ideální na zasycení a dodání energie
  • jak vyrobit mandlové mléko?
  • více

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>