Vařejkův dvůr

16.10.2016 18:12

Vařejkův dvůr z Meziboří ( cca 50km od Brna ) vyrábí z BIO mléka (vlastní krvy plemene Jersey - pasené venku) kvalitní plnotučné mléko s vyšším Vařejkův dvůr, sortimentobsahem smetany.

  • venku pasené krávy 
  • Vysočina - bez průmyslové výroby
  • BIO kvalita, ekologický přístup k přírodě
  • šetrně paterizované mléko (zahřátí na teplotu 73 stupňů po dobu 1 minuty) se zachováním laktobacilů
  • trvanlivost výrobků je omezena na 5-7dní
  • kravské mléko – bohatý zdroj vápníku ( působí proti  řídnutí kostí neboli osteoporóze)
  • šetrně paterizované mléko, v lednici vydrží až 6 dní

Vařejkův dvůr - nabízené výrobky:

  • BIO plnotučné mléko
  • BIO jogurt
  • BIO kefír - fermentovaný nápoj z plnotučného mléka
  • BIO syrovátka - vzniká při sražení mléka
  • BIO máslo
  • BIO smetana
  • BIO sýr
 

Syrovátka (vzniká při sražení mléka)

je vedlejším produktem při výrobě sýrů a tvarohu. Je to nažloutlá poloprůhledná tekutina zbylá ze živočišného mléka po vysrážení kaseinu (tvarohu a sýrové hmoty). Syrovátkové bílkoviny se působením kyselin nebo enzymů (syřidla) nesrážejí a zůstávají rozpuštěné. Vysrážená kaseinová hmota obsahuje jen část laktózy, tuků, vitamínů a minerálů, zbytek zůstává v syrovátce. Kravská syrovátka obsahuje 93% vody, 5 % laktózy (mléčného cukru, tvoří 77% sušiny), 0,85% syrovátkových bílkovin (z toho 65% je beta-laktoglubulin, 25% alfa-laktalbumin a 8% sérový albumin), 0,36% tuku, 0,53% minerálů ( fosfor, hořčík, draslík, sodík a zinek, vápník ) a vitamíny B1, B2, B3, B5 (kyselinu pantothenovou), B6, B9, C, E a H. 
 
Použití a obsah syrovátky:
  • zdroj bílkovin (10-13%), laktózy a aminokyselin
  • zdroj laktoferinu (váže a transportuje železo)
  • zdroj lecitinu a  L-karnitinu 
  • podporuje růst svalové hmoty
  • při hubnutí, k potlačení chuti k jídlu
  • prevence některých druhů rakoviny
  • startérem pro mléčné kvašení zeleniny a nápojů
  • čistí střeva
  • podporuje střevní flóru
  • pro péči o pleť (vyhlazuje pokožku)
  • lze použit jako pleťovou masku
  • konzumace působí proti akné v pubertě
Do syrovátky můžeme na dochucení přidat kakaový prášek, vanilku, sezónní ovoce (jahody, banány, borůvky, amliny, arónie atd)...Syrovátku též můžeme kombinovat s vařenými obilovinami ( rýže, oves, sója)
 

Kde koupit mléčné výrobky z Vařejkova dvora?

Jak vyrobit domácí jogurt?

Čeští vedci doporučují konzumaci masa a mléčných výrobků

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>