Zelené potraviny

22.09.2017 22:41

Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu Zelený ječmenopravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už dnešní strava neposkytuje v potřebném množství. Zelené potraviny díky svému složení dokáží náš organismus zasytit a dodat mu regenerační efekt. Zelené potraviny neobsahují lepek. Pokud jsou zelené potraviny opravdu kvalitní, dokáží přirozeně posilovat imunitu našeho organismu. Jak ale poznáme kvalitní zelenou potravinu? Podmínkou je, aby tyto přírodní postupy pěstování byly bez jakékoliv chemie a hnojiv.

Zelené potraviny a zavedení do praxe?

  • První otázka, která by Vás mohla napadnout je: Nevadí kombinace léků a zelených potravin?

Nevadí. Jen se doporučuje, aby se léky braly s hodinovým odstupem od těchto potravinových doplňků. A to proto, aby zelené potraviny nesnižovali vzhledem ke svým očistným vlastnostem účinnost léků.

  • Druhá otázka, která by se mohla naskytnou: Mohu pít alkohol?

Ano. Ale je dobré vědět, že chlorella má očistné vlastnosti a díky tomu může náš překyselený žaludek po večírku „srovnat“. Pokud ale zelené potraviny bereme například pro podporu imunity, je dobré se „náročným“ večírkům vyhnout, aby zelené potraviny nevynaložili veškerou sílu na odstraňování těchto potíží a nikoliv potížím zdravotním. Proto se alkohol v tomto období doporučuje s rozumem.

  • A třetí otázka: Můžu zelené potraviny, když jsem těhotná/kojím?

Těhotným ženám, se doporučuje prokonzultovat kombinaci chrolelly, mladého ječmenu a spiruliny s lékařem. Pro kojící ženy jsou dle dostupných informací zelené potraviny velmi dobré, jelikož zlepšují kvalitu mateřského mléka. Čištění těla, které v tomto procesu spolu se zelenými potravinami probíhá, jde přes stolici a ledviny, takže plodu se úplně vyhne. Pro období těhotenství se doporučuje ječmen, jelikož obsahuje vitamin A, kyselinu listovou a betakaroten, který je v těhotenství důležitý. Díky jeho užívání by se mělo předejít těhotenské cukrovce, těhotenské zácpě a také hojení.

A závěrem?

Určitě Vás také zajímá, jak se v zeleným superpotravinách zorientovat a jak rozlišit, na co které opravdu jsou? Pár slov k jednotlivým potravinám:

Chlorella 

je vhodná pro očistu organismu, pomáhá obnovit střevní mikroflóru, je skvělá pro vyčištění těla a vyloučení toxinů z těla – např. po lécích, dlouhodobé léčbě apod.

Zelený ječmen

potřebujete povzbudit organismus a zlepšit spánek? Ječmen je to pravé! Pomáhá doplnit našemu tělu potřebné aminokyseliny a také enzymy.

Spirulina

doporučuje se pro zlepšení imunity, budování svalové hmoty a v poslední řadě je vhodná i pro hubnutí. Je zdrojem vitamínu B12, B6 a B9 a pomáhá snižovat hladinu homocysteinu.

Moringa

je zdrojem proteinů, podporuje metabolismus, je vhodná jako prevence různých druhů rakoviny a je také zdrojem omega 3 mastných kyselin. 

Ječmen tedy do těla dodává potřebné látky, které mu chybí a chlorella z těla ty špatné látky zase odvádí. Proto je dobré si určit, co opravdu od zelených potravin očekáváte. Ječmen najdeme pouze ve formě prášku, jelikož se tak nejlépe vstřebává do těla. Proto se doporučuje ječmen smíchat s ledovou vodu a pít jako drink. Pokud jste příznivcem smoothie jako já, tak si do drinku můžete přidat i červenou řepu nebo mrkev například. Záleží jen na Vás.

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>