Pohanka

Pohanka je pseudoobilnina původem z Himalájí,  je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1 , B2 , B3 (niacin), E, P ( rutin ) a C. Orientačně se dá říct, že květy pohanky obsahují cca 200–400mg rutinu na 100g květu, semena asi 20mg rutinu Pohanka zrnona 100g (ovšem 100g pohankových semen seženete nesrovnatelně snadněji než stejné množství květů…). Největšími světovými pěstiteli pohanky jsou Rusko a Čína. Konvenční i bio pohanka se pěstuje také v České republice, ale její produkce nepokrývá poptávku. V zemědělství se pohanka používá jako zelené hnojení ( obohacuje půdu o fosfor, draslík, organickou hmotu ).
  • bezlepková pseudoobilnina
  • zdroj vlákniny ( rozpustné i nerozpustné )
  • zdroj proteinů cca 10%
  • nejvýznamější zdroj přírodního Rutinu ( vitamin P ) funguje ve spojení s vitaminem C
  • zdroj lysinu 

Druhy výrobků z pohanky

Pohanka a její účinky na zdraví

  • zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny ( rutin )
  • antioxidant - flavonoidy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • příznivě působí na trávící trakt, játra a kardiovaskulární soustavu
  • slouží jako prevence aktivizace herpetických virů (původce oparů)
  • podporuje obranyschopnost organismu 
  • posíluje stěny a zvyšuje pružnost krevních vlásečnic 
  • působí jako prevenci srdečních chorob
  • působí proti cevním křečím a otokům
  • má protizánětlivé, antimutagenní a antikarcinogenní účinky 
  • snižuje jaterní cholesterol a hladinu plazmových lipidů.
  • kombinace pohanky s jogurtem je vhodná na detoxikaci
pohanková moukaPoužití: kroupy - rizota, do polévky, jako příloha, do zeleninových salátů, pohankové klíčky
Příprava: pohanku vařte v poměru jeden 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Vařte 10 - 15 minut a nechte pod pokličkou dojít.
 

 

 

Pohankové rizoto - recept pro 2 osoby

Pohanku povaříve 20 min. v osolené vodě v poměru 2 :1 (2 díly vody) s větší špetkou bujónu.. Na řepkové oleji mezitím osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku dozlatova a následně přidáme kukuřici a tuňáka - dochutíme solí pepřem, či jiným kořením dle chuti e a smíchejte s vařenou pohankou a ještě smažíme společně. Nakonec pohankové rizoto posypeme strouhaným sýrem.

Ingredience: 200 g BIO loupané pohanky, 1 konzerva tuňáka, 150 g sterilované kukuřice, cibule, sůl a pepř, zeleninový bujón, řepkový olej, strouhaný tvrdý sýr

Pohankové palačinky pro celou rodinu - 5 porcí

  • 130 g pohankové mouky
  • 60 g tmavé rýžové mouky (případně pšeničné, ale pozor ta obsahuje lepek)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 175 ml mléka
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 2 vejce

Postup přípravy: nejdříve smíchejte suché suroviny a poté přidejte vejce, mléko a olivový olej. Vznikne vám hladké těsto, které si vždy před nabráním naběračkou lehce promíchejte. Palačinky smažte na řepkovém oleji Palačinky podávejte s ovocem, s domácí marmeládou či čerstvým ovocem a tvarohem. Pohankové palačinky jsou mnohem sytější než klasické. Uvidíte, že jich sníte méně. Zdroj: prostreno.cz

Pohanku?

Diskusní téma: Pohanka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...

Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy

12.12.2015 22:26
Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac%...

Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28
rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele V...

Eleutherococc - sibiřský ženšen

30.11.2015 22:01
Eleutherococcus senticosus ( Eleuterokok ostnitý ), jehož účinky jsou známy již déle než tři tisíce let, a kterému říkáme také zázrak z Tajgy nebo sibiřský žen-šen, se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Nejbližšími příbuznými je arálie...

Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu

08.11.2015 01:19
Vzhledem k ročnímu období, věčně nastydlém okolí a zválcována reklamou, rozhodla jsem se podívat na vitamínové doplňky podrobněji. Nejprve bychom měli říci, že například citrony, tak populární právě v zimě, obsahují celou řadu základních živin a vitamínů a tablety s nimi prostě...

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>