Quinoa ( merlík chilský )

Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And - v Peru, Bolívii, Chile či Ekvádoru (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou rýže. 
Quinoa bílá, červená a černáQuinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki.  více...  Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, CA, C,  kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Quinoa patří mezi pseudocereálie, nebo také pseudoobiloviny - stonek, na kterém její zrnka rostou, se nesklízí kvůli klasu, ale právě kvůli semínkům.
  • quinoa bílá - má jemnou máslovou chuť
  • quinoa červená - je křupavější s oříškovou příchutí 
  • quinoa černá - nejkřupavější a chuťově nejvýraznější

Quinoa a její účinky na zdraví:

  • podporuje nervový systém - brainfood
  • antioxidant
  • bezlepková obilnina
  • podporuje růst svalstva - kompletní bílkovina
  • obsahuje minerály důležité pro růst kostí (vápník, železo a fosfor) - v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene nebo kukuřice
  • má zvýšený obsah aminokyseliny histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí,
  • vhodná pro vegany, sportovce, celiaki, vegetariány a Clean eating - zdroj rostlinných kompletních proteinů
  • působí jako prevence osteoporózy
  • doplněk při redukčních dietách
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • zdroj omega kyselin
  • podporuje ledviny
  • zásadotvorná potravina
  • zdroj energie
  • zvyšuje pocit nasycení (vhodná při redukčních dietách)
  • nízký glykemický index (53)
  • působí příznivě na hladinu glukózy v krvi
  • snížuje úroveň krevních cukrů a cholesterolu
  • protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
  • nevýhodou může být snižené vstřebávání vápníku (kyselina fytová může částečně bránit jeho vstřebávání, namočením nebo naklíčením quinoy se většina kyseliny fytové odbourá)
  • podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
  • podporuje lepší spánek (díky kombinaci hořčíku a vápníku)
  • podporuje vylučování toxínů, díky obsahu nerozpustné vlákniny
  • působí proti srážení krve
  • působí proti volným radikálům (vitamin E) a zpomaluje proces stárnutí
  • podporuje proces otěhotnění
  • pomáhá při prevenci revmatických zánětů
  • vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin
  • dobře stravitelná a nenadýmá
  • více
Příprava: před vlastní přípravou by se zvláště nebalená quinoa měla zbavit saponinů, takže se ji nebojte namočit do vody a asi tak 2x propláchněte. potom vaříme v osolené vodě, poměr vody je stejný jako rýže (2 díly vody na 1 díl semínek quinoa). Vaříme po dobu 14 – 18 minut
Použití: můžeme kombinovat se slzovkou a dalšími zdravými obilovinami a luštěninami, příloha k masu, do salátů, do kaší, rizota, na zahuštění polévek
Chuť: neutrální

Quinoa příprava a recepty:

Pečená kořenová zelenina s Quinou

Quinou uvaříme v osolené vodě v poměru 2 : 1 a necháme vychladnout. Zeleninu si omyjeme a nakrájíme na stejné velké kousky. Nakrájenou zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby péct na 200 ° C po dobu 10-12 minut nebo  až do měkka.
Upečenou zeleninu smícháme s uvařenou Quinou a česnekem. Dozdobíme balsamicovým octem, medem, petrželkou nebo dle chuti.
  • 1 hrnek semínek quinoa 
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 1 menší červená řepa
  • 1 lžíce olivového oleje ( hořčičný, řepkový, z černého kmínu)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa Balsamico
  • 1 lžíce medu
  • nasekaná petžlenová nať

Semínka Quinoa?

Quinoa články

 

Quinoa

V této rubrice nejsou žádné články.

Fotogalerie: Quinoa

Diskusní téma: Quinoa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

10 Potravin, které zvýší naši energii

12.04.2017 00:26
Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které...

Tucet snadných způsobů, jak získat více bílkovin do těla

09.04.2017 21:30
Vědci z  University of Texas ve své studii zjistili, že syntéza bílkovin je hnací silou pro růst svalů. Růst svalové hmoty byl o 25 procent větší, když lidé jedli pravidelně proteiny po celý den (30 g bílkovin v jednom jídle) ve srovnání s těmi, kteří jedli většinu protein pouze při večeři...

10 způsobů, jak zvýšit Energii bez kávy

09.04.2017 19:22
Už nemusíte opakovat každý den stejný rituál, ale můžete vyzkoušet alternativní způsobí, jak zvýšit energii i bez kávy a kofeinu.       Studená voda, nejlépe ze studánky   studená voda stimuluje hormon adrenalin, který pomáhá srdce být "silnější pumpou", zvyuje...

10 potravin, které zvýší vaši energii, když jste totálně vyčerpaní

08.04.2017 01:36
Jediná věc, která je více pravděpodobná je, že se zhroutíte dříve než váš notebook.   Zdá se, že asi nikdo není imunní vůči post-obědovému propadu.   8 tipů na občerstvení, které pomáhá zvýšit výkon po zbytek dne:   Matcha latte   Miluji matcha latte. Dává mi...

Tyto 4 zdravá semínka byste měli jíst každý den

07.04.2017 23:51
Semena jsou "nutriční bombou". Jen malá špetka ke každému jídlu a budete příjemně překvapeni účinkem. Je neuvěřitelně snadné snadné zařadit tyto semínka do jídelníčku a nemusíte provádět přestavby jídelníčku a studovat žádné diety. Stačí přidat lžičku semínek do smoothie, salátu nebo snídaňové...

Jak snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva?

07.04.2017 23:10
Rakovina tlustého střeva je druhým nejnebezpečnějším druhem rakoviny ve Spojených státech podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.Podle průzkumu University v Kalifornii můžeme snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 16 až 43 procent, pokud se rozhodneme pro stravu rostlinného...

10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

30.03.2017 00:01
Ochutnejte duhu, která vás dodá živiny, které potřebujete, a současně jde o jednoduchý způsob, jak zlepšit své zdraví Plný talíř s barevnými ovocem a zeleninou není jen pěkný, ale poskytuje také antioxidanty a další zdravotní prospěšné vitamíny a minerály. „Dostáváme různé živiny z různých...

Goji - superpotravina budúcnosti

29.03.2017 22:45
Možno ju poznáte ako Goji, Wolfberry, goudží, Elixír zdravia a dlhovekosti, Lyciet či Jagoda Goji. Vo všetkých prípadoch sa jedná o Goji- kustovnicu čínsku, ktorá po celom svete dostala rozdielna pomenovanie a je zároveň obdivovaná pre svoje úžasné zdraviu prospešné účinky na ľudský organizmus - je...

6 přírodních hojících prostředků

25.03.2017 22:55
Domácí hojící prostředky pro efektivní léčbu modřin, řezných ran, popálenin, vyrážek a včelích žihadel. Jaro je tu a lidé tráví více času na sluníčku a v přírodě a tak nám hrozí větší riziko úrazů a zranění.Mějte je někde po ruce...aby jste je mohli kdykoliv a rychle použít. Pokud pokud používáte...

Nejzdravější bezlepkové obilniny

12.03.2017 23:12
Tyto břicho vyplňující potraviny vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů s hubnutím a ještě něco navíc! Bezlepkové obilniny Pokud jste si přísahali, že přestanete jíst obiloviny, protože máte alergii na lepek, mohl byste přijít o spoustu důležitých živin a působivých zdravotních výhod. "I když jste...
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>