Kdoule (Cydonia vulgaris)

Kdoule je podobná tvarem a barvou jablku nebo hrušce - kříženec, žlutý plstnatě chlupatý dužnatý trpký plod je bohatým zdrojem vitaminu C, Kdoulevitamínů skupiny B, zinku, vápníku,  draslíku, mědi, železa, fosforu a vlákniny. Také je bohatá na určité organické sloučeniny, jako jsou katechiny, epikatechiny, limonen a různé další fytonutrienty, které přispívají ke zdraví organismu. 
  • v syrovém stavu je dužnina téměř nepoživatelná, tuhá, kyselá a trpce svíravá
  • ideální je plody krátce povařít nebo podusít - příjemně voní a hlavně lahodně chutnají
  • jsou vydatným zdrojem pektinu

Kdoule a její účinky na zdraví:

  • podporuje odolnost organismu (vitamin C)
  • podporuje očistu těla, díky vysokému obsahu vlákniny
  • podporuje metabolismus a podporuje proces hubnutí
  • díky obsahu draslíku pomáhá udržet správnou hladinu krevního tlaku a usnadňuje účinný přenos tekutin v buňkách těla
  • zdroj antioxidantů, hrají klíčovou roli v prevenci různých druhů rakoviny
  • přispívají k léčbě atopické dermatitidy a dalším kožním onemocněním
  • podporují trávení
  • snižují výskyt vrásek a pomáhají chránit pokožku před účinky UV záření
  • antirevmatické účinky (pečné nebo dušené kdoule)
  • více
Kdoule se používají hojně na vaření a pečení, protože ovoce je příliš tvrdé na konzumaci a navíc obsahuje hodně hořkých tříslovin.
 
Kontraindikace: před přípravou jakékoliv pokrmu vyjměte semínka z plodů kdoule - obsahují látku amygdalin, která se v žaludku promění v kyanid . Větší konzumace semen kdoule může vést k otravě.
TIP:  pár kousků zarlého ovoce si schovejte a vložte je volně do prádelníku nebo na dno skříně, stejně jako to dělaly naše babičky. Kdoule bude postupně vysychat a přitom dodá vašemu oblečení jemnou nezaměnitelnou vůni. Ta má navíc žádoucí pozitivní účinky – dokonale odpuzuje šatní moly.

 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>