Cukry

mozek nemůže bez cukru existovat, ale je důležité, jak tělo získává cukr. Bílý rafinovaný cukr je antiživina, která pro svoje zpracování spotřebovává z těla výživné látky. Rafinovaný cukr je tzv. rychlý cukr, rychle se vstřebává a to působí negativně na lidský organismus. Organismus si umí vyrobit cukr z bílkovin a tuků. Umělá sladidla jsou pro zdraví velmi nebezpečná!! Roční spotřeba cukru v Česku činní cca 35kg na osobu a rok. Cukr je toxická látka podobně jako alkohol, lepek, kasein a nikotin.
  • rychlý cukr (rychlý vzestup hladiny cukru v krvi - změna nálady, roztěkanost, nesoustředěnost atd. pomocí inzulinu se hladina srovnává) rafinoivaný cukr, čistá fruktóza bez vlákniny
  • pomalý cukr, vázaný na vlákninu nebo jinak
  • uhlovodany, karbohydráty
  • laktóza (mléčný cukr)
  • glukózo fruktózový - průmyslový cukr
  • sacharóza - přírodní cukr (neobsahuje vitamíny a minerály, pouze kalorie)
  • maltodextrin (směs cukru se škrobem, proto je méně sladký)
  • přírodní fruktóza (ovoce s obsahem vlákniny)
  • glukóza (pomáhá ji trávit hormon inzulin) - pokud je tento proces narušen vzniká diabetes
  • fruktóza (tráví se bez působení inzulinu) - podporuje také obezitu (tzv. tučná játra)
Cukr maže všechny chutě, pokud přestaneme používat a konzumovat potraviny s přidaným cukrem, můžeme si vychutnat tu správnou chuť potravin.
 

Co způsobuje bílý rafinovaný (denaturovaný) cukr?

  • podporuje kazivost zubů (Michigenský expariment ve 20 letech minulého století)
  • rozvoj denerativních chorob (Alzheimerova choroba - cukrovka mozku)
  • porušuje acidobazickou rovnováhu (je kyselinotvorný)
  • obezita
  • podporuje hyperaktivitu, ADHD atd.
  • množí se plísně (nadýmání, mykózy, atd.)
  • množení rakovinových buněk
  • snižuje se plodnost
  • způsobuje metabolické procesy (metabolický syndrom)
  • rozvoj diabetu 2 typu
  • deprese, úzkosti atd.
  • pocit únavy, bez energie a to vede k další chuti na sladké

Skryté cukry v potravinářském průmyslu

  • velmi rošířené používání fruktózy (levná varianta cukru)
  • cukr je všude (chleba, salámy, musli, sýry, coca cola, slazené nápoje, zmrzlina, smoothie, džus)

Čím sladit?

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>