Máčení

pro máčení ve vodě jsou vhodné semínka, ořechy, obiloviny, pohanka. Mačením jsou uvedené potraviny lépe stravitelné. Další možností je fermentace, které se nejčastěji používá u zeleniny (kvašené zelí, okurky atd.). Další alternativou je klíčení semínek (ješmen, řeřicha, vojtěška, hrách, brokolice ) obilovin, luštěnin...

Semínka

semínka zalijeme vodou a pár hodin nechat nabobtnat. Semínka pustí sliz a jsou tak lépe stravitelné v trávícím traktu a mohou se využít včechny obsažené žininy. Nejčastěji se používají
  • chia semínka
  • bazalková semínka
  • lněná semínka
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • zeleninová semínka

Ořechy

  • vlašské ořechy - mášíme min 8 hodin, potom jsou křupavé, čerstvé a měkkě
  • kešu - stačí cca 2-3 hodiny, pokud je to déle velmi změknou a již nemají dobrou chuť
  • mandle - peckovice máčíme cca 8 hodin
  • lískové ořechy - máčíme jeden až dva dny

Obiloviny

Obilí dáme do vhodné nádoby (dobře poslouží například zavařovací sklenice), zalijeme vodou, a necháme bobtnat. Délka máčení závisí na mnoha faktorech, především na druhu a stáří semínek. Necháváme je ve vodě tak dlouho, až naberou dostatek vody, změknou a dají bez potíží rozkousnout. Alespoň 2x denně vyměňujeme vodu v nádobě, aby se nezačala kazit, je-li teplo, i vícekrát. Oves obvykle stačí máčet ½-1 den, žito až 2 dny. Pokud obilí potom hned nespotřebujete, už je nemáčejte, jen uchovejte v ledničce, a přibližně 2x denně proplachujte čistou vodou. Obilky zůstanou “živé” po několik dní.
  • ječmen
  • oves
  • žito
  • pšenice

Pohanku též máčíme, ale jiným způsobem než obiloviny a ořechy. Určené množství pohanky (např. hrneček) zalijeme přibližně stejným objemem vody. Během několika hodin pohanka nasákne vodu, nabobtná, a vytvoří jakýsi sliz, kterým semínka drží pohromadě. Již ji neproplachujeme ani nepřiléváme vodu, stačí semínka trochu zamíchat, aby se sušší z vrchu promíchala s vlhčími ze spodu.

Namočená pohanka je dosti měkká, můžeme ji jíst jen tak, ovšem kdo chce, může si ji opět dokořenit, rozmixovat či jinak upravit podle chuti.

Obiloviny lze kombinovat se zeleninou ovocem i luštěninami

 

Máčení a klíčení semínek, ořechů a obilovin

Diskusní téma: Máčení

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Citrón

22.01.2017 01:35
CITRON: čarovná vtaminová bomba, osviežovač vzduchu aj bojovník s rakovinou! V zime do čaju, v lete do vody. Citrón je báječná vec pre naše zdravie. Zdroj vitamínov, to vie snáď skoro každý. Nie každý ho ale vie využiť tak, aby nič nezostalo. Väčšina ľudí ho vytlačí, často nedokonale, a zvyšok...

Poznáte 10 najzdravších potravín na svete, čo medzi ne patrí?

21.01.2017 23:16
Keď budete dobre a zdravo jesť, všetky choroby sa vám vyhnú oblouknem. Aspoň to počujete od každého doktora a je to výsledkom všetkých možných výskumov. Nefajčiť, nepiť, jesť zdravo. Ale čo je naozaj zdravé? Pripravili sme pre vás prehľad 10 najzdravších potravín na svete, a niektoré nájdete aj...

Která dochucovadla zrychlují metabolismus

15.01.2017 12:22
Možno práve ste vo fáze novoročného detoxe a hľadáte potraviny, ktoré chcete vyradiť zo svojho jedálnička. Napríklad práve také dresingy, oleje a chuťová omáčky môžu byť kalorickou bombou. Avšak jedlo, ktoré je neochutené, bez akéhokoľvek náboja, vás chuťovo len ťažko dokáže uspokojiť .... Co patří...

5 potravín pre boj s tukmi

12.01.2017 20:28
Hľadáte cestu k zdravému chudnutiu, nejem tým, že budete jesť menej? Jednou z ciest k úspechu je zníženie príjmu potravín, ktoré spôsobujú zvýšenie telesnej hmotnosti a nahradenie je potravinami, ktoré pomáhajú spaľovať tuk. Voľne žijúci losos Divoký losos obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných...

Pět příznaků, kdy srdce nepracuje tak, jak má.

24.12.2016 00:07
Problémy srdce mohou být záludné a skryté, přichází náhle a zdánlivě bez varování. Ale často existují projevy, které se lidem nedaří rozpoznat. Bez ohledu na pohlaví, je důležité vědět, co hledat. Pro začátek podrobně sledujte krevní tlak a cholesterol, říká profesor epidemiologie Paul Whelton. Pak...

Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin po tréninku?

18.12.2016 22:42
Některé zdroje bílkovin jsou lepší než ostatní, a některé formy proteinu jsou snadněji vstřebatelné do těla. Zde jsou některé aspekty, které můžete použít při výběru zdroji bílkovin: Cílem je získat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a s co nejvyšším počtem vitaminů, minerálních látek a nejnižším...

Top 5 potravin pro nápravu trávení

15.12.2016 23:28
Studie odhadují, že až 70 milionů Američanů (lepší to není ani v Evropě) v současné době trpí nemoci zažívacího ústrojí, včetně celiakie, syndromu dráždivého tračníku a nesnášenlivostí laktózy, ale také plynatosti a nadýmání. K těmto poruchám dochází pokud konzumujeme hodně glutenu, škodlivých...

11 nočních pamlsků po kterých nepřiberete na váze

15.12.2016 22:46
Je po 22 hodine a vy máte hlad jako vlk. Ale víte, že noční pojídaní a šmejdení v ledničce je to nejhorří co můžete udělat, když si hlídáte štíhlou línii. "Sacharidy mohou pomoci se spánkem a proteiny před spaním pomáhájí udržovat svalovou hmotu, což jedležité, pokud se snažíte zhubnout." Několik...

8 potravin, jejichž pomocí zvýšíte příjem vitaminu D. Nevyžadují nebezpečný pobyt na slunci.

14.12.2016 23:53
Stále více a více důkazů ukazuje jak je důležitý vitaminu D, pomáhá bojovat proti depresi, udržovat kosti silné, a posílit svůj imunitní systém. Nejnovější výzkumy také naznačují, že mají nedostatek vitaminu D by mohla zdvojnásobit riziko vzniku demence. Chtějí se váš příjem? Zatímco expozice...

6 Potraviny, které zlepší vaši náladu a pomohou zhubnout.

14.12.2016 20:58
Je to jeden z největších problémů, snažit se shodit kila směrem dolů a pokud se vám to nedaří stávate se letargickými a rozmrzelými. Zeptali jsme se Lisy Young, PhDr., profesorky výživy na New York University, které potraviny pomohou zlepšit náladu a současně udržet si cíle hubnutí. Losos Omega-3...
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>