Mléčné výrobky
- mléko (nejvíce živin obsahuje čerstvě nadojené mléko volně se pasoucích zvířat) - zdroj tuků, bílkovin, minerálů či vitaminů A, D, E a K, rychle se však kazí
- sýry
- syrovátka
- jogurt
- kefír
- máslo (mimo jiné přirozeně obsahuje karoteny a v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K)
- ghí (přepuštěné máslo)
Jaké mléko najdete v obchodech?
- plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků,
- polotučné obsahuje okolo 1,7 % tuků
- nízkotučné mléko pak mezi 0,3 a 0,7 %
Negativní účinky mléka:
- mléko tzv.zahleňuje organismus (pokud jsem zahleněný, vykašlávám hleny). Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
- zdroj kaseinu, který je toxický a tělo ho neumí ztrávit (pasterizací se stává kasein toxickou látkou)
- Laktózová intolerance se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8 až 10 % lidí.
Vstřebání vápníku z mléka je umožněno díky vitaminu D, který je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.
Přetékající mléko
Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Další fígl spočívá v tom, že okraje hrnce potřete olejem nebo máslem - ani v tomto případě vám mléko nikam neuteče!
Jak připravit zdravější hranolky s pomocí mléka?
Jak zabránit připálení mléka v hrnci?
Druhy másla:
- tradiční máslo - představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až šedesát dní (kouřový bod je150–180 °C)
- stolní máslo - je z mrazírenské zásoby másla a dostane se do prodeje až po nějaké době, co bylo skladované.
- solené máslo - dříve se vyrábělo k prodloužení trvanlivosti (s obsahem soli od 0,5–2,5 %)
- přepuštěné máslo - vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C)
Řecký jogurt
- má jemnou a krémovou chuť
- zdroj sodíku a vápníku
- nízký obsah tuků
- zdroj živých bakteriálních kultur
- zvyšuje pocit sytosti
Mléčné výrobky
Jak vyrobit domácí jogurt?
12.11.2016 23:27Diskusní téma: Mléčné výrobky
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
26.02.2021 01:34Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce