Mléčné výrobky

  • mléko (nejvíce živin obsahuje čerstvě nadojené mléko volně se pasoucích zvířat) -  zdroj tuků, bílkovin, minerálů či vitaminů A, D, E a K, rychle se mléčné výrobkyvšak kazí
  • sýry
  • syrovátka
  • jogurt
  • kefír
  • máslo (mimo jiné přirozeně obsahuje karoteny a v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K)
  • ghí (přepuštěné máslo)

Jaké mléko najdete v obchodech?

  • plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků,
  • polotučné obsahuje okolo 1,7 % tuků
  • nízkotučné mléko pak mezi 0,3 a 0,7 %

Negativní účinky mléka:

  • mléko tzv.zahleňuje organismus (pokud jsem zahleněný, vykašlávám hleny). Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
  • zdroj kaseinu, který je toxický a tělo ho neumí ztrávit (pasterizací se stává kasein toxickou látkou)
  • Laktózová intolerance se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8 až 10 % lidí.

Vstřebání vápníku z mléka je umožněno díky vitaminu D, který je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.

Přetékající mléko

Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Další fígl spočívá v tom, že okraje hrnce potřete olejem nebo máslem - ani v tomto případě vám mléko nikam neuteče!

Jak připravit zdravější hranolky s pomocí mléka?

Pokud před fritováním namočíte nakrájené brambory na 20 minut do mléka, budou pak hranolky méně tučné. Mléko totiž zabrání bramborám absorbovat během přípravy tolik oleje.
 

Jak zabránit připálení mléka v hrnci?

Pokud mléko vaříte, často se vám vytvoří na dně hrnce skvrny, které jde jen horko těžko odstranit. Dá se tomu přitom snadno předejít. Stačí, když hrnec předtím, než do něj mléko nalijete, vypláchnete vodou. Mléko se pak nebude připalovat.
 

Druhy másla:

  • tradiční máslo - představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až šedesát dní (kouřový bod je150–180 °C) 
  • stolní máslo - je z mrazírenské zásoby másla a dostane se do prodeje až po nějaké době, co bylo skladované.
  • solené máslo - dříve se vyrábělo k prodloužení trvanlivosti (s obsahem soli od 0,5–2,5 %)
  • přepuštěné máslo - vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C)

Řecký jogurt

Velkou výhodou řeckého jogurtu je, že se z jeho složení odstraňuje tekutá syrovátka, laktóza a cukr, díky čemuž obsahuje až dvojnásobné množství proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty.
  • má jemnou a krémovou chuť
  • zdroj sodíku a vápníku
  • nízký obsah tuků
  • zdroj živých bakteriálních kultur
  • zvyšuje pocit sytosti

Mléčné výrobky

Superpotravina', ktorá vám pomôže vyriešiť niekoľko problémov

19.02.2017 00:03
Poslednou dobou je veľmi moderný používať výraz "superpotravina". Označuje sa tak všetko, čo má pre náš organizmus blahodarný účinok, a to vďaka koncentrovanému množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a rady ďalších prospešných látok. Odborníci sa predháňajú, kto objaví exotickejšie...

Jak vyrobit domácí jogurt?

12.11.2016 23:27
Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá. Zahrejete mlieko, pridáte aktívny biely jogurt s minimálnou dobou trvanlivosti (alebo správnu mliekarenský kultúrou) a necháte ho v teple zrieť (např.jogurtovač). Dôležitá je správna teplotu a a primeraná doba zrenia. Aby sa mali baktérie mliečneho kysnutia u...

Diskusní téma: Mléčné výrobky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Citrón

22.01.2017 01:35
CITRON: čarovná vtaminová bomba, osviežovač vzduchu aj bojovník s rakovinou! V zime do čaju, v lete do vody. Citrón je báječná vec pre naše zdravie. Zdroj vitamínov, to vie snáď skoro každý. Nie každý ho ale vie využiť tak, aby nič nezostalo. Väčšina ľudí ho vytlačí, často nedokonale, a zvyšok...

Poznáte 10 najzdravších potravín na svete, čo medzi ne patrí?

21.01.2017 23:16
Keď budete dobre a zdravo jesť, všetky choroby sa vám vyhnú oblouknem. Aspoň to počujete od každého doktora a je to výsledkom všetkých možných výskumov. Nefajčiť, nepiť, jesť zdravo. Ale čo je naozaj zdravé? Pripravili sme pre vás prehľad 10 najzdravších potravín na svete, a niektoré nájdete aj...

Která dochucovadla zrychlují metabolismus

15.01.2017 12:22
Možno práve ste vo fáze novoročného detoxe a hľadáte potraviny, ktoré chcete vyradiť zo svojho jedálnička. Napríklad práve také dresingy, oleje a chuťová omáčky môžu byť kalorickou bombou. Avšak jedlo, ktoré je neochutené, bez akéhokoľvek náboja, vás chuťovo len ťažko dokáže uspokojiť .... Co patří...

5 potravín pre boj s tukmi

12.01.2017 20:28
Hľadáte cestu k zdravému chudnutiu, nejem tým, že budete jesť menej? Jednou z ciest k úspechu je zníženie príjmu potravín, ktoré spôsobujú zvýšenie telesnej hmotnosti a nahradenie je potravinami, ktoré pomáhajú spaľovať tuk. Voľne žijúci losos Divoký losos obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných...

Pět příznaků, kdy srdce nepracuje tak, jak má.

24.12.2016 00:07
Problémy srdce mohou být záludné a skryté, přichází náhle a zdánlivě bez varování. Ale často existují projevy, které se lidem nedaří rozpoznat. Bez ohledu na pohlaví, je důležité vědět, co hledat. Pro začátek podrobně sledujte krevní tlak a cholesterol, říká profesor epidemiologie Paul Whelton. Pak...

Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin po tréninku?

18.12.2016 22:42
Některé zdroje bílkovin jsou lepší než ostatní, a některé formy proteinu jsou snadněji vstřebatelné do těla. Zde jsou některé aspekty, které můžete použít při výběru zdroji bílkovin: Cílem je získat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a s co nejvyšším počtem vitaminů, minerálních látek a nejnižším...

Top 5 potravin pro nápravu trávení

15.12.2016 23:28
Studie odhadují, že až 70 milionů Američanů (lepší to není ani v Evropě) v současné době trpí nemoci zažívacího ústrojí, včetně celiakie, syndromu dráždivého tračníku a nesnášenlivostí laktózy, ale také plynatosti a nadýmání. K těmto poruchám dochází pokud konzumujeme hodně glutenu, škodlivých...

11 nočních pamlsků po kterých nepřiberete na váze

15.12.2016 22:46
Je po 22 hodine a vy máte hlad jako vlk. Ale víte, že noční pojídaní a šmejdení v ledničce je to nejhorří co můžete udělat, když si hlídáte štíhlou línii. "Sacharidy mohou pomoci se spánkem a proteiny před spaním pomáhájí udržovat svalovou hmotu, což jedležité, pokud se snažíte zhubnout." Několik...

8 potravin, jejichž pomocí zvýšíte příjem vitaminu D. Nevyžadují nebezpečný pobyt na slunci.

14.12.2016 23:53
Stále více a více důkazů ukazuje jak je důležitý vitaminu D, pomáhá bojovat proti depresi, udržovat kosti silné, a posílit svůj imunitní systém. Nejnovější výzkumy také naznačují, že mají nedostatek vitaminu D by mohla zdvojnásobit riziko vzniku demence. Chtějí se váš příjem? Zatímco expozice...

6 Potraviny, které zlepší vaši náladu a pomohou zhubnout.

14.12.2016 20:58
Je to jeden z největších problémů, snažit se shodit kila směrem dolů a pokud se vám to nedaří stávate se letargickými a rozmrzelými. Zeptali jsme se Lisy Young, PhDr., profesorky výživy na New York University, které potraviny pomohou zlepšit náladu a současně udržet si cíle hubnutí. Losos Omega-3...
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>