Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru
Vitamin C
Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na vysoké teploty, sluneční záření a působí i časový faktor. Nepřítelem ( požírači ) vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry.
Aktuální vědecké poznatky ukazují, že při výrazně vyšších plazmatických koncentracích vitamínu C (10 až 100 násobek běžné plazmatické koncentracetj. cca 5-7 g), kterých lze dosáhnout pouze infuzí, se projeví podpůrný účinek vitamínu C. Tento efekt je zaznamenán u onemocnění: snížená imunita, infekční onemocnění, kardiovaskulární choroby, deprese,demence, autoimunitní onemocnění, degenerativní onemocnění kloubů osteoporóza, nádorové onemocnění atd..Vysoké dávky vitamínu C se používají i u sportovců, kdy při vysoké námaze sportovců je zvýšená potřeba vitaminu C.
- Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím.
Přírodní zdroje vitaminu C
- třešeň Acerola
- švestka Kakadu
- camu camu
- baobab
- třešně
- angrešt
- šípek
- rakytnik
- černý rybíz
- borůvky
- arónie
- aloe vera
- goji kustovnice čínská
- červená paprika
- hlávková i růžičková kapusta
- brokolice
- jahody 30-90 mikrogramů na 100g
- fenykl
- květák
- citron
- exotické ovoce ( amalaki, acai ... goji )
- papája
- kiwi
- mandle 5mg ve 100g
- kerblík - bylina
- dřínky - vysoký obsah vitamínu C, dokonce se uvádí 100-300 mg
Vitamin C a jeho účinky:
- působí proti volným radikálům
- zpomaluje stárnutí
- snižuje riziko srdečního infartu
- působí jako prevence proti rakovině
- zvyšuje množství " dobrého" chollesterolu
- podporuje imunitní systém
- snižuje vysoký krevní tlak
- podporuje hojení ran
- zpomaluje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
- protistresová látka
- regeneruje svalové tkáně
- prospívá při hubnutí
- podporuje produkci hormonu adrenalinu, který je při stresu enormně spotřebováván
- vitamin C je nezbytný pro výrobu kolagenu
Ovoce a zelenina, která má více vitaminu C než pomeranč, obsahuje ho přibližně 40 miligramů ve 100 gramech.
- Mango – 41 mg ve 100 g - „Používejte jej jako prevenci a na posílení obranyschopnosti organismu v období chřipkových onemocnění a nachlazení,“ radí Karolína Smutná.
- Jahody – 66 mg ve 100 g - „Řada studií prokazuje, že mají nejvyšší antioxidační kapacitu z porovnávaných druhů ovoce, což je až 1,3krát víc než pomeranč,“ říká Karolína Smutná.
- Ananas – 56 mg ve 100 g - Napomáhá zvyšovat imunitu podporou trávení. Kromě vitaminu C obsahuje i enzym bromelain. Ten štěpí přijatou potravu a vylučuje toxické látky.
- Papája – 168 mg ve 100 g - I zde podporují silné trávicí enzymy činnost slinivky a působí zásadotvorně. Tedy i proti nemocem způsobeným překyselením organismu.
- Kiwi – 118 mg ve 100 g - „V kiwi se vitamin C váže na isothiokyanáty a antokyany. V semínkách je hojně zastoupena kyselina fenolová. Společně napomáhají k odstranění radiace a ničí viry,“ osvětluje Dagmar Kubecová.
- Kedlubna – 60 mg ve 100 g - K zabezpečení denní dávky vitaminu C stačí 120 g mladé kedlubny.
- Kapustičky – 95 mg ve 100 g - K pokrytí doporučené denní dávky kyseliny L-askorbové bohatě postačí již pouhých 100 gramů.
- Paprika – 95 mg ve 100 g - Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a stimuluje zažívání.
- Brokolice – 101 mg ve 100 g - Obsahuje stopové prvky a vitaminy napomáhající správné činnosti imunitního systému.
Vitamin C - články:
Kde koupit přírodní zdroje vitaminu C?
V následující tabulce jsou průměrné hodnoty (zaokrouhlené hodnoty z různých zdrajů) a ukazují relativní hojnost vitaminu C v různých zdrojích (některé rostliny jsou čerstvé, některé sušené)
Potravina - ovoce / zelenina | Množství vitaminu C (mg / 100 g) | |
švestka kakadu (murunga) | 2300-3000 | |
Camu Camu | 2800 | |
Acerola | 1680 | |
Rakytnik řešetlákový | 695 | |
Amalaki | 445 | |
Šípek | 425 | |
Baobab | 400 | |
Guave | 230 | |
Černý rybíz | 200 | |
Červená paprika | 190 | |
Petržel | 130 | |
Goji | 73 | |
Pomeranče | 60 | |
Jahody | 60 | |
Čerstvé telecí játra | 36 |
Obsahu vitamínu C v čerstvých českých plodech
Položka, čerstvé zralé plody | Obsah vitaminu C ve 100g plodů |
Třešně, čerstvě utržené | 60 - 300mg |
Angrešt (srstky) | 330-480 |
Červený rybíz | 200-500mg |
Černý rybíz | 1100 -3000g |
Jahody | 400-700mg |
Borůvky | 80-90mg |
Broskve | 70-100mg |
Hrozny | 20-50mg |
Jablka | 15-50mg |
Švestky | 25-45mg |
Hrušky | 20-40mg |
Zdroj:vitalita, prozeny.cz
Diskusní téma: Vitamin C
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
26.02.2021 01:34Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce