Teff (milička habešská)

Teff - Milička Abesínska ( "trpasličí proso") je bezlepková výživná obilnina pôvodom z Afriky (Etiópia), jej zrná sú najmenšie medzi obilninami (pre predstavu jedno zrno pšenice obsahuje cca 120-150 zŕn Teffu)

Pre koho sú zrniečka Teff vhodná?

  • bezlepková diétaTeff zrna
  • športovci
  • zníženie hmotnosti - súčasť jedálnička
  • pre tehotné a dojčiace ženy
  • pre vegánov a vegetariánov
  • pre seniorov
  • pre diabetikov - nízky glykemický index

Zrno Teff a jeho účinky:

  • pri nedostatku vápnika
  • vysoký obsah proteínov až 20%
  • pri chudokrvnosti (zdroj dobre vstrebateľného železa)
  • vysoký aminokyselín (valín, leucín, izoleucín, lyzín, metionín, cysteín, tryptofán, tyrozín, treonín, fenylalanín) - tzv. kompletný protein
  • podporuje črevnú mikroflóru a trávenie - zdroj vlákniny
  • vhodné ako výživa pre športovcov
  • zdroj zinku, draslíka, fosforu, medi a horčíka
  • zdroj vitamínu B1, B2, B3, B6 a C (u obilnín vynimočné !!!)
  • pre celiatikov
  • znižuje cholesterol
  • antioxidant
  • diétne zázrak 3. tisícročia
  • spoločne s quinou patrí medzi najvýživnejšie potraviny
  • (zdroj vitaminu B1,  B2, B3, B6 a C u obilnin vyjímečné!!! )
  • brainfood
  • vhodná pri redukčných dietach
  • velmi výživný dobře zasytí

Teff zrno recepty:

Teffová kaše s datlovým sirupem a kokosem

Teff rozvaříme ve vode na kaši (voda/teff v poměru 3 : 1). Přidáme trochu rostlinného másla nebo kokosového oleje, k ochucení polijeme datlovým nebo čekankovým sirupem a posypeme kokosem. Variace mohou být různé.

Teffová múka - ako ju vyrobiť?

pomelieme najemno teffová zrna

  • svetlé teff zrno
  • zrno teff tmavé
  • múka
  • olej zo zŕn Teff
Použitie: do pečiva, polievky, príloha k mäsu, kaše, rizota či šalátu
Chuť: podobná orieškov
Príprava: zrniečka Teff sa varí s vodou v pomere 3: 1 (3 diely vody) ako ryža cca 15 min, Teff je možné aj kombinovať s pohánkou, pšenom, Quinua či Amarantom.
 

Kde koupit Teff zrna?

 

Diskusní téma: Teff

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>