Mochyně peruánská (Physalis Peruviana)

Plody Mochyně peruánské ( nazývané též Goldenberries, Physalis Peruviana, židovská třešeň nebo Incan Berries ) mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou Mochyně peruánskáchuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuti zvyklý. Golden berries je vzácnou příbuznou rajčete, která roste na keříčcích o výšce 1m. Plody žluto oranžové barvy mají takový zvláštní obal - slupku " lampión" a obsahují asi 16% bílkovin. Pro svoje účinky se mochyně řadí mezi superpotraviny. Plody Mochyně jsou zdrojem sacharidů, vlákniny, bílkovin, vitaminu A, B1, B3, C, pektin, P - rutin ( zesiluje účinek vitaminu C )  a minerálů draslíku, fosforu, železa, vápníku a sodíku.

Mochyně peruánská ( godenberries ) a její účinky:

  • antioxidant
  • podporuje imunitní systém ( obranyschopnost organismu )
  • působí proti degeneraci
  • pomáhá posílovat stěny a pružnost krevních vlásečnic
  • diuretikum ( pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla )
  • pomáhá snižovat krevní cukr
  • vhodná při problémech s prostatou
  • pomáhá pročišťovat krev a ledviny
  • zpomaluje proces stárnutí buněk
  • prevence srdečních chorob
  • vhodná při potížích s poruchami učení, snížené koncentraci ( Brainfood )
  • adaptogen
  • vhodná při redukčních dietách
  • vhodná pro diabetiky ( nízký glykemický index )
  • dezinfekční účinek na močové cesty a trávící trakt
  • působí jako ochrana před viry a bakteriemi
  • díky obsahu betakarotenů působí přiznivě na zrakové funkce

Chuť: podobná rozinkám, ale kyselejší

Použití: do jogurtů, snídaňových směsí, musli, ořechových směsí, smoothies, dezertů, nebo samotně

Doporučená denní dávka sušených plodů: 10 - 50g ( rozdělit do 2 - 3 dávek ) můžete kombinovat s jinými sušenými plody a ořechy

Kde koupit Mochyni peruánskou ( goldenberries )

Diskusní téma: Mochyně peruánská

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>