Rozinky - hrozinky

Rozinky nebo také hoovorově hrozinky jsou sušené plody révy vinné. Tradičně pro zachování většiny výživných látek se většinou suší na přímémRozinky slunci, ale dnes nastupuje rychlejší cesta pomocí horkého vzduchu. Hrozinky se vyrábí z velmi sladkých hroznů, proto se na jejich výrobu specializují především země s teplejším klimatem. Mezi významné producenty sušených rozinek patří např. Chile, Jihoafrická republika, Řecko, Turecko, Irán, Uzbekistán, Argentina, Austrálie. Rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitaminu C a E, minerálů draslíku, selenu, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

U rozinek nacházíme na trhu několik různých druhů a označení:

  • dle barvy hroznů ( žluté-zlaté, černé, hnědé, červené, zelené..)
  • cibetky - obyčejné rozinky s jadérky
  • sultánky -  obzvlášť sladké rozinky s bezjadernými plody nejčastěji žluto-zelené barvy
  • korintky – malé rozinky bez jadérek
  • dražované rozinky v jogurtu a hořké čokoládě

Rozinky a jejich účinky:

  • vláknina Pektin v rozinkách je příznivá zažívací soustavě
  • antioxidant rostlinného původu
  • ve srovnání s čerstvým ovoce jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek, stopových prvků a některých vitamínů
  • významný zdroj draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a železa
  • protektivní vliv proti vzniku zubního kazu - zabraňují ulpívání bakterií na povrchu zubů
  • příspívají k pevnosti kostí a chrání před osteoporózou
  • mohou sloužit jako alternativní přírodní sladidlo (pudinky, buchty, zmrzlina ...)
  • zdroj živin pro příznivou střevní bakteriální mikrofóru díky obsahu Inulínu
  • snižuje i riziko tvorby krevních sraženin
  • zdroj resveratrolu
  • nízký glykemický index
  • v malém množství vhodné při redukčních dietách
  • detoxikují škodlivé látky z těla
  • vhodná při chudokrevnosti
  • téměř 80% sacharidů, ale malé množství tuků
  • prevence proti  vzniku rakoviny žaludku a střev. 
  • velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) , vitaminu C a E
  • Paleo strava, vhodná i pro vegany
  • působí proti zácpě
  • prospívají zdraví očí (vitamin A a beta-karoten)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • stimulují libido (aminokyselina arginin)
  • zdroj rychlé energie (fruktóza a glukóza)

Použití: vhodné v kuchyni do salátů, při pečení-bábovky, buchty a vánočky, na cukkroví, do obilné kaše, musli a vloček

TIP: před použitím rozinky namočime na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.

 Listy vinné révy mají mírnou chuť, chutnají jako špenát. V listech se nachází množství cukrů, tříslovin, karoten, quercetin a organické kyseliny.

Účinky listů vinné révy:

  • stimulují krevní oběh
  • snižují krevní tlak
  • rozšiřují cévy
  • zvyšují odolnost cév proti kornatění
  • podporují činnost střev
  • pomáhají při zácpě
  • zmírňují podráždění, zarudnutí a otoky kůže
  • očišťují organismus od odpadních látek
  • obsahují velké množství vitamínů A, C a B
  • mají protirakovinné účinky
Čaj z listů vinné révy: pravidelné pití čaje z vinných listů působí jako prevence proti cukrovce nebo vysokému krevnímu tlaku. Čaj je vhodný i v chřipkovém období. Odvary z listů révy působí blahodárně i při kožních problémech. Listy se často přidávají i do koupele jako pomoc při různých dermatitidách.

Kde koupit sušené rozinky ?

  • prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>