Šípky

Šípková růže je trnitý keř (vyskytuje se na slunných stráních, při cestách, na okrajích lesů) dorůstající až do výšky 2,5m. Její červené plody šípku jsou plné vitaminu  P, C, E, B1,B9, B5, B7 - rutinu (důležitý pro cévy), flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A) vápníku, draslíku, zinku, manganu, fosforu a železa. 
ŠípekKromě rakytniku řešetlákového neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek.
 

Šípky a jejich účinky na zdraví:

  • podporují imunitní systém
  • pomáhají při onemocnění močových cest čopudné účinky
  • močopodný a detoxikační účinky
  • zpomalují stárnutí, zabraňují únavě
  • protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek (díky flavonoidům)
  • snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • čistí krev
  • působí proti průjmu a podporují trávení
  • obnovují přirozenou střevní mikroflóru a podporují chuť k jídlu
  • ke snížení horečky a při úporných bolestech v krku
  • účinný antioxidant, který lidské tělo chrání před volnými radiály, záněty i nachlazením
  • zlepšují kvalitu vlasů, nehtů i pokožky
  • k léčbě popálenin a drobných ran (šípkový olej)
  • sjednocuje a hydratuje pokožku (šípkový olej)
  • zdroj lykopenu a karotenu
  • díky obsahu vitamínu P posiluje účinek vitamínu C a K
  • více
Šípky sbírejte těsně před dozráním a to od druhé poloviny září do listopadu. Při sběru kontrolujte barvu šípku a sbírejte pouze šípky oranžové až červené a tvrdé. Ty nahnědlé a měkké nechejte ptactvu.
Nejlepší způsob uchovánvání šípků je sušení, nejlépe na slunci do teploty 42 °C - správně usušené šípky jsou tvrdé, drolí se a mají tmavě červenou až černou barvu.
Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky
 

Jak připravit šípkový džem?

K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
 

Jak připravit šípkový čaj?

Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a umletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat šípkový čajvařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.

 

Jak si vyrobit šípkový olej?

Sušené šípky rozdrťte, smíchejte s jojobovým olejem v poměru 1:1 a nechte odstát alespoň 6 týdnů. Po zbarvení směsi dooranžova z ní odstraňte podrcené šípky a tekutou část přelijte do tmavé skleněné lahvičky
 

Jak vyrobit šípkový sirup?

Šípky nahrubo namixujte dáme do hrnce a zalijeme vodu a zahřejeme na teplotu 70 až 80 stupňů. Dávejte dobrý pozor, aby během výroby sirup neprošel varem – většinu účinných látek vyvaříte. Ostatně, i zahřátí vám zničí část vitaminu C, ale naštěstí ještě dost zbývá. Nechte na sporáku deset minut, poté vypněte. Propasírujte přes plátno či hodně jemný cedník, poté opět zahřejte – stačí na 50 stupňů – a dosypte cukr. Poté uložte do sklenic, přidejte rum a nechte vychladit za oknem nebo ve sklepě.
  • 1500g cukru
  • 3-4 lžíce kvalitního rumu
  • 1000g šípků
  • 2000 ml vody

Články superpotraviny

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17