Chlorella pyrenoidosa

chlorella je sladkovodní  řasa byla objevena v roce 1890, její buněčný obsah je mimořádně hodnotný, až 60% tvoří bílkoviny, sacharidy (převážně škrob ) tvoří asi 10%, tuky cca 15% (esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová), 8% vlákniny, 2-4% chlorofylu ( až 10 x více, než u vojtěsky), chlorella obsahuje také karotenoidy(patří mezi nejcennější betakaroteny).

Chlorella a její druhy:

  • chlorella pyrenoidosa
  • chlorella vulgaris - chlorella Japan
  • chlorella SP
  • chlorella kessleri (pěstuje se v České republice)

Co je dezintegrovaná chlorella pyrenoidosa?

dezintegrace je unikátní proces zpracování (tzv. dezintegrace chlorelly je výrobní proces, kdy při tlaku v řádu stovek atmosfér do sebe narážejí buńky chlorelly a tím dojde k mechanickému narušení bunečné stěny) při kterém dochází k narušení jádra buňky chlorelly a díky tomu mohou enzymy a trávící šťávy zpracovat pro nás organismus všechny výživné látky obsažené v chloreře (vstřebatelnost až 90%). Mylně je tak někdy chápáno a zaměňováno, že proces dezintegrace spočívá  pouze v prostém rozemletí sladkovodní řasy.

Jaké značky dezintegrované chlorelly na trhu např.najdeme?

Co je lyofilizace ( rehydratace )?

zjednodušeně řečeno se jedná o patentovaný výrobní proces, kdy se použivá sprejového předsušení a sublimačního sušení (zmrazení – teplo –odpaření), kdy se dosáhne extrémně nízké vlhkosti cca 1-2%. Navíc oproti sušení horkým vzduchem jsou při lyofilizaci zachovány veškeré vitaminy, enzymy a výživné látky.

Řasa Chlorella pyrenoidosa - aktivní látky:

  • obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje buněčný růst
  • Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum 
  • vitaminy A, vitaminy skupiny B, vitamin B12, C, D, H
  • obsahuje významné minerály, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo
  • bílkoviny - čistý rostlinný protein (až 60%)
  • chlorofyl 1-7% (nejvyšší obsah z rostlin, podobně jako kopřiva)

Chlorella a její účinky:

  • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • v kombinaci s ječmenem působí synergicky (snižují kyselost a potlačují rozvoj plísní a kvasinek)
  • přírodní antibiotikum a probiotikum (pozitivně působí na střevní mikrofloru a zlepšuje trávení)
  • pomáhá při detoxikaci (nutný dostatečný a pravidelný přísun vody)
  • posiluje imunitní systém
  • antioxidant
  • pomáhá při chronické únavě
  • eliminuje dopady stresu
  • podporuje růst svalové hmoty
  • urychluje hojení ran a zánětů (vnější použití)
  • upravuje krevní tlak a zabraňuje srážení krve
  • prevence kardiovaskulárních chorob
  • podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk
  • zlepšuje spánek a paměť
  • působí jako prevence nádorových onemocnění
  • více

Dle jakých kriterii můžeme porovnat kvalitu chlorelly u různých výrobců a dovozců?

  • o jaký druh chlorelly se jedná (Japan, Vulgaris, pyrenoidosa...)
  • postup zpracovaní chlorelly, např. způsob sušení ,lisovaní tablet , jakým způsobem je řasa dezintegrovaná a další.
  • země původů chlorelly - suroviny (nejhorší kvalita může být u výrobků z Číny - špatné životní prostředí, způsob sušení atd.)
  • BIO kvalita

Dávkování: standardní dávky je cca 5 g (20 tablet) denně, zapít dostatečným množstvím vody (aby fungovala detoxikace) ideálně nalačno cca 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. (Říční řasu chlorellu užívejte od 3 tablet denně, s postupným zvyšováním během zhruba 2 týdnů do té doby, dokud není stolice zelená... Poté užívejte 2 -4 gramy což je 10 – 20 tablet denně. U dětí doporučujeme poloviční dávku.)

Velké srovnání Chlorell-1_4.11.2013.pdf (184785)

Nutriční hodnoty

ve 100 g výrobku

Energie

1653 kJ

Bílkoviny

65 g

Sacharidy

8 g

Tuky

12 g

Vápník

441 mg

Hořčík

337 mg

Železo

120 mg/216 mg

Zinek

2,16 mg

Draslík

1053 mg

Chlorofyl

2480 mg

Beta karoten

18 mg

Kyselina listová  

3300 µg

Vitamín A

11400 µg

Vitamín E

5,5 mg

Vitamín B6

3,17 mg

Vitamín B12

6,5 µg

Vitamín C

42 mg

 

Příklad vysokého obsahu některých životně důležitých složek potravy v řase Chlorella vůči jiným potravinám, známým též vysokým podílem těchto látek

Chlorellové smoothie s kurkumou

níže uvedené ingredience důkladně rozmixujeme

Chlorella

Chlorella Pirenoidosa

23.11.2015 21:38
Chlorella ( je jedním ze zástupců zelených potravin ) je jednobuněčná sladkovodní řasa. Patří tedy mezi nejjednodušší formy života, na níž závisí formy vyšší, komplexnější a složitější. Pěstuje se na Taiwanu, kde je nejdelší světelný den, tedy nejideálnější podmínky pro její pěstování. Z této země...

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>