Fermentovaná zelenina

Fermentace je prastarý způsob konzervace známý min. 4000 roků.  Během fermentace vzniká z obsažených sacharidů činností bakterií kyselina Zeleninamléčná a další látky, které v anarobním prostředí (bez přístupu vzduchu) zajišťují trvanlivost potravin. Fermentovaná (mléčně kvašená) zelenina je zdrojem přírodních probiotik, která jsou tělu vlastní. Fermentovat můžeme např. tuto zeleninu:Bílé ředkve (daikon), květák, ředkvičky, cukety, artyčok, okurky, dýně, fazolky, topinambury ... Mezi naše velmi oblíbené patří nakládané zelí (bílé i červené) s cibulí a mrkví.
  • Fermentovaná zelenina je také zdrojem vitamínu K2
  • působí proti zánětům a překyselení organismu
  • zdroj probiotických struktur
 

Jak prospívá fermentovaná zelenina?

  • zdroj vlákniny a enzymů, které podporují stravitelnost
  • zdroj probiotických bakterií
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • probívá obranyschopnosti organismu
  • preventivní účinek na některé druhy rakoviny
  • protibakteriální účinek
  • působí proti zánětů a překyselení organismu

Která zelenina se dá fermentovat?

  • zelí, čínské zelí
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel..)
  • řepa, červenán řepa, květák, kedlubna, tuřín
  • okurky, fazole
  • dýně, tobinambury, květák

Jak postupovat při fermentaci?

Nakrájte nebo nastrouhejte kilogram zeleniny. Velikost kousků je jen na vás, někdo má rád malé kousky, jiný větší. Ke kvašení použijeme klasické druhy, ale zase je to na vaší chuti a také to závisí na druhu, jak se dobře nakládá.

Doporučuje se hlávkové zelí, mrkev, ředkev, vodnice, ale i červená řepa a trocha cibule. Nic nezkazíte přidáním jemně nastrouhaného křenu. Na kilogram zeleniny budete potřebovat 10 až 15 g mořské soli. Čím více soli, tím je zelenina potom kyselejší. Přidáme trošku drceného kmínu. Někdo přidává pár kuliček jalovce. Zeleninu před krájením či strouháním omyjeme.

Důležité je zeleninu promíchat a napěchovat

Zeleninu pak s kořením a solí důkladně promícháme v nějaké větší nádobě. Je dobré se nebát použít sílu, podobně jako když se nakládá zelí, je lepší zeleninu promačkat, pustí i více šťávy. Poté zeleninu napěchujeme do sklenic nebo do kameninové nádoby.

Důkladně ji umačkáme, abychom vymačkali vzduch. V první fázi kvašení zeleninu jen zakryjte, bude probíhat dost prudké kvašení a začne přetékat nádoba či sklenice. Proto je vhodné položit nádoby do nějaké mísy nebo na plech, aby voda netekla všude. Tato fáze trvá tak tři až pět dní při pokojové teplotě.

Ponořit zeleninu do šťávy

Když se počáteční prudké kvašení zmírní, můžeme nádoby se zeleninou přemístit na chladné místo nebo i do lednice a po chvíli, kdy dosáhne zelenina okolní teploty, obsah pevně uzavřeme. Chlad pozastaví kvašení a zelenina vydrží několik měsíců. Musí být ale stále ponořená ve své šťávě.

Kvašenou zeleninu nejlépe naše tělo využije, když ji budete jíst pravidelně po menších porcích, třeba jako přílohu k jídlům.

Diskusní téma: Fermentovaná zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>