Fermentovaná zelenina

Fermentace je prastarý způsob konzervace známý min. 4000 roků.  Během fermentace vzniká z obsažených sacharidů činností bakterií kyselina Zeleninamléčná a další látky, které v anarobním prostředí (bez přístupu vzduchu) zajišťují trvanlivost potravin. Fermentovaná (mléčně kvašená) zelenina je zdrojem přírodních probiotik, která jsou tělu vlastní. Fermentovat můžeme např. tuto zeleninu:Bílé ředkve (daikon), květák, ředkvičky, cukety, artyčok, okurky, dýně, fazolky, topinambury ... Mezi naše velmi oblíbené patří nakládané zelí (bílé i červené) s cibulí a mrkví.
  • Fermentovaná zelenina je také zdrojem vitamínu K2
  • působí proti zánětům a překyselení organismu
  • zdroj probiotických struktur
 

Jak prospívá fermentovaná zelenina?

  • zdroj vlákniny a enzymů, které podporují stravitelnost
  • zdroj probiotických bakterií
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • probívá obranyschopnosti organismu
  • preventivní účinek na některé druhy rakoviny
  • protibakteriální účinek
  • působí proti zánětů a překyselení organismu

Která zelenina se dá fermentovat?

  • zelí, čínské zelí
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel..)
  • řepa, červenán řepa, květák, kedlubna, tuřín
  • okurky, fazole
  • dýně, tobinambury, květák

Jak postupovat při fermentaci?

Nakrájte nebo nastrouhejte kilogram zeleniny. Velikost kousků je jen na vás, někdo má rád malé kousky, jiný větší. Ke kvašení použijeme klasické druhy, ale zase je to na vaší chuti a také to závisí na druhu, jak se dobře nakládá.

Doporučuje se hlávkové zelí, mrkev, ředkev, vodnice, ale i červená řepa a trocha cibule. Nic nezkazíte přidáním jemně nastrouhaného křenu. Na kilogram zeleniny budete potřebovat 10 až 15 g mořské soli. Čím více soli, tím je zelenina potom kyselejší. Přidáme trošku drceného kmínu. Někdo přidává pár kuliček jalovce. Zeleninu před krájením či strouháním omyjeme.

Důležité je zeleninu promíchat a napěchovat

Zeleninu pak s kořením a solí důkladně promícháme v nějaké větší nádobě. Je dobré se nebát použít sílu, podobně jako když se nakládá zelí, je lepší zeleninu promačkat, pustí i více šťávy. Poté zeleninu napěchujeme do sklenic nebo do kameninové nádoby.

Důkladně ji umačkáme, abychom vymačkali vzduch. V první fázi kvašení zeleninu jen zakryjte, bude probíhat dost prudké kvašení a začne přetékat nádoba či sklenice. Proto je vhodné položit nádoby do nějaké mísy nebo na plech, aby voda netekla všude. Tato fáze trvá tak tři až pět dní při pokojové teplotě.

Ponořit zeleninu do šťávy

Když se počáteční prudké kvašení zmírní, můžeme nádoby se zeleninou přemístit na chladné místo nebo i do lednice a po chvíli, kdy dosáhne zelenina okolní teploty, obsah pevně uzavřeme. Chlad pozastaví kvašení a zelenina vydrží několik měsíců. Musí být ale stále ponořená ve své šťávě.

Kvašenou zeleninu nejlépe naše tělo využije, když ji budete jíst pravidelně po menších porcích, třeba jako přílohu k jídlům.

Diskusní téma: Fermentovaná zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Co je vlastně RAW strava?

08.09.2016 21:01
RAW strava je v poslední době velmi oblíbený a zmiňovaný pojem. Kolik z nás však ví, co to opravdu je a co přesně to znamá? Dovolím si trošku téma probrat a přiblížit... RAW strava, živá strava RAW strava nám má navodit návrat k přírodě a jejímu bohatství. RAW strava, tedy živá...

Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44
Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější. Ženšen pravý ( Panax ginseng ) toto rostlina je...

Znáte toto superovoce?

01.09.2016 22:54
Velká různorodost a kvalita je základem správného gurmánského i zdravého jídelníčku. Nebojte a ochutnejte některé z těchto druhů superovoce! Nekupujte stále to stejné a udělejte změnu a kupte si i cizokrajné ovoce. Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a živiny je vhodné...

Letní detoxikace - 6 tipů

29.08.2016 10:02
Máme pro Vás 6 tipů na letní detoxikaci organismu. Lidskému tělu je detoxikace přirozeným procesem a můžete to podpořit i tímto způsobem. Pravidelný pitný režim dostatečný příjem tekutin je jedním z pilířů detoxikace, protože organismus tvoří až 70% vody. Říka se, že hlad je převlečená žízeň....

Borůvka - nejlevnější superpotravina?

21.08.2016 23:01
Tyto téměř černé kuličky, které rostou hojně v našich jehličnatých lesích si může zdarma natrhat a prospět tak svému zdraví. Borůvky společně s houbami patří mezi nejsbíranější lesní plody. Borůvky byli právem zařazeny mezi TOP 10 superpotravin, které prospívají našemu zdraví. A co vše museli tyto...

TOP 10 anti aging superpotravin

17.08.2016 22:02
těchto TOP 10 superpotravin prospívá nejen naší pleti. Jak je obecně již známo, superpotraviny jsou bohaté na spoustu výživných látek ( vitamíny, minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzymy atd..)  a kromě zdravotních účinků, mají i pozitivní účinky pro naši pokožku a její...

AKÉ bobuľovité OVOCIE NAJVIAC posilňuje imunitu? Týchto 5 druhov!

12.08.2016 22:25
Ovocie patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na vašom tanieri môže objaviť. A najlepšie sú priamo vymiešané v lese alebo doma na záhradke! Ktoré naše domací druhy mimoriadne pôsobí na vašu imunitu? Imunita alebo inak povedané obranyschopnosť organizmu je veľmi dokonalý mechanizmu na ochranu zdravia. Ak...

Jak neutralizovat přemíru sladkého

12.08.2016 21:27
Pokud nemáte pravidelný příjem potravy ( vydatná snídaně, oběd, případně svačina, večerě  může to způsobit pokles hladiny cukru v krvi. Doporučíme Vám několik tipů, jak sladké přejídaní zákusky, sladkostmi nebo čokoládou můžete nahradit, pro tělo daleko vhodnější alternativou. Pomohou Vám...

Superpotraviny..fenomén dnešní doby

10.08.2016 23:56
Doby, kedy sa ľudia pchali chémiou, náhradami a "umelinami", sú čiastočne preč. Príroda sama ponúka také dary, ktorých sme si predtým nevážili. Ovplyvnení reklamou a novinkami sme sa vzdali toho, čo nám rastie pod nohami často už od vzniku ľudstva. Teraz sa však opäť obraciame ku koreňom, a to...

Domácí housky z bezlepkové mouky na burgery

10.08.2016 23:33
Ingredience na 6 housek 40 g kaštanové mouky 10 g chia mouky 10 g psyllia 150 ml vlažné vody špetka jedné sody sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti) Pracovní postup Jak si udělat bezlepkové burgerové pečivo, které je chutné a pro naše tělo dobře stravitelné? Díky...
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>