Mangold

mangold je listová zelenina a je je blizký příbuzný špenátu a je méně naročný na pěstování než špenát a vyskytuje se i v našich zahrádkách. MangoldMangold je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B  (B1, B2, B3, B5, B9), provitamin A, rutin a kvercetin. Z minerálních látek pak obsahuje vápník, draslík, sodík,  fosfor, železo a hořčík. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný i pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů  špenát konzumovat nemohou.
 

Mangold a jeho účinky na zdraví:

  • Aktivuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv
  • je vhodný jako prevence proti nádorovým onemocněním
  • pročišťuje krev a působí proti chudokrevnosti
  • posiluje imunitní systém
  • brainfood - podporuje nervové a mozkové funkce, paměť a koncentraci
  • podporuje pružnost a pevnost cévních stěn (rutin a kvercetin(
  • prospívá při chudokrevnosti
  • mírní deprese a výkyvy nálad
  • napomáhá při ateroskleróze (zvápenatění tepen)
Použití: stejně jako špenát nebo medvědí česnek. Používáme jednak zelené listy, jednak řapíky. Řapíky upravujeme na způsob chřestu, jsou vynikající i syrové, nakrájené na tenké plátky a vmíchané do salátu nebo položené na pečivo s máslem.
 

Špenát z mangoldu

Listy mangoldu opět důkladně propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme, oloupaný česnek rozetřeme. Okapané listy mangoldu nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme 3 rozetřené stroužky česneku, natrhnuté listy a dusíme. Poté osolíme, opepříme a dusíme tak dlouho, dokud se voda neodpaří. Nakonec přidáme vejce, zbylý česnek, ještě chvilku podusíme a můžeme podávat.

  • špenátové a špenátové listy důkladně omyté
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • na dochucení sůl, mletý pepř a kurkuma

Mangold můžeme pěstovat téměř se všemi plodinami, zvláště mu prospívá cibule, salát a fazole, ale klidně i košťáloviny, mrkev, ředkev a ředkvička. Proti slimákům částečně chrání aromatické bylinky - tymián, šalvěj, kopr, máta. Nesnáší pouze špenát a červenou řepu

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>