Zelenina

zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk přežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce . Více
  • není vhodné konzumovat současně zeleninu s ovocem
  • u kořenové zeleniny se zase nemusíte obávat, že byste jejím vařením ztráceli vitaminy., je totiž mnohem odolnější než jiné druhy

Využitelnost zeleniny pro organismus:

  • Syrová zelenina - je zásadotvorná (pro lepší stravitelnost je vhodné ji na 2-3 hodiny namočit ve vodě)
  • Uvařená zelenina - do 20 min. nutno sníst, stává se kyselinotvornou
  • Nejvhodnější jsou šťávy ze zeleniny - využitelnost až 90%, malý obsah vlákniny
  • Zeleninu je nutné kombinovat s namočenými semeny a ořechy

Druhy zeleniny:

  • Listová zelenina ( špenát, hlávkový salát, ledový salát..)zelenina
  • Kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer, ředkvička, křen, tuřín, pastinák, červená řepa..) - nejrozšířenější u nás
  • Plodová ( tykvovitá) zelenina ( lilek, okurky, rajčata, patizony, dýně...)
  • Lusková zelenina - luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sója, cizrna..)
  • Cibulová zelenina ( cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek ...)
  • Košťálová zelenina ( zelí, kapusta, květák, brokolice, kadeřávek, kedlubna, růžičková kapusta, čínské zelí )

 

Např. mrkev rozkousaná ústy je stravitelná z 10%, zbytek se vyloučí. V případě, že mrkev namočíme osolené vody ( probíhá tam elektrolýza) na cca 120 min a po té rozmixujeme, její stravitelnost se zvýší až na 50%. Pokud z mrkve uděláme šťávu, tak stravitelnost je až 90%.

  • sušená zelenina

Způsoby konzervace a uchovávání zeleniny z minulého století:

  • sušení
  • nakládání v soli, oleji a v octě
  • zavařování v páře
  • zmrazení ve sklepích
  • dávání do písku - kořenová zelenina

Jak zavařovat zeleninu?

 

Podzimní zeleninové polévky:

jsou pastvou pro oči, zahření a navíc jsou velmi výživné (jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů atd.). Můžeme používat kousky zeleniny do vývaru, nebo ji můžeme rozmixovat do krému. Na dochucení polévek můžeme použít, koření (česnek, pažitku, cibuli, pepř, kurkumu sůl atd.) Do zeleninových polévek můžeme přidat vařené brambory, luštěniny, obiloviny, houby a nebo ji zahustit jížkou.
  • dýňová
  • brokolicová, květáková, kedlubnová
  • nakrájemá mrvkev, petržel,  celer, červená řepa
  • rajčatová
  • hrášková
  • zelná
  • fazolová

Články - zelenina:

Zelenina

Pečené kuře se zeleninou

16.05.2017 22:17
Troubu zapněte na 200 °C. Stehna nebo prsa osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Žampiony podle velikosti nakrájejte poloviny až čtvrtiny. Všechnu zeleninu včetně brambor očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zeleninu a žampiony v pekáči promíchejte s olejem a bylinkami, podle...

Zelenina pre stimuláciu organizmu

23.10.2016 23:10
Leto spojené s ovocím skončilo a k jeseni patrí zelenina. Máme niekoľko tipov pre stimuláciu organizmu, ktoré môže zaradiť do svojho jedálnička. Ako afrodiziakum sa označuje prostriedok na povzbudenie sexuálneho vzrušenia a libida. Termín pochádza z gréčtiny a je odvodený od mena bohyne lásky,...

Diskusní téma: Zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>