Zelenina

zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk přežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce . Více
  • není vhodné konzumovat současně zeleninu s ovocem
  • u kořenové zeleniny se zase nemusíte obávat, že byste jejím vařením ztráceli vitaminy., je totiž mnohem odolnější než jiné druhy

Využitelnost zeleniny pro organismus:

  • Syrová zelenina - je zásadotvorná (pro lepší stravitelnost je vhodné ji na 2-3 hodiny namočit ve vodě)
  • Uvařená zelenina - do 20 min. nutno sníst, stává se kyselinotvornou
  • Nejvhodnější jsou šťávy ze zeleniny - využitelnost až 90%, malý obsah vlákniny
  • Zeleninu je nutné kombinovat s namočenými semeny a ořechy

Druhy zeleniny:

  • Listová zelenina ( špenát, hlávkový salát, ledový salát..)zelenina
  • Kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer, ředkvička, křen, tuřín, pastinák, červená řepa..) - nejrozšířenější u nás
  • Plodová ( tykvovitá) zelenina ( lilek, okurky, rajčata, patizony, dýně...)
  • Lusková zelenina - luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sója, cizrna..)
  • Cibulová zelenina ( cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek ...)
  • Košťálová zelenina ( zelí, kapusta, květák, brokolice, kadeřávek, kedlubna, růžičková kapusta, čínské zelí )

 

Např. mrkev rozkousaná ústy je stravitelná z 10%, zbytek se vyloučí. V případě, že mrkev namočíme osolené vody ( probíhá tam elektrolýza) na cca 120 min a po té rozmixujeme, její stravitelnost se zvýší až na 50%. Pokud z mrkve uděláme šťávu, tak stravitelnost je až 90%.

  • sušená zelenina

Způsoby konzervace a uchovávání zeleniny z minulého století:

  • sušení
  • nakládání v soli, oleji a v octě
  • zavařování v páře
  • zmrazení ve sklepích
  • dávání do písku - kořenová zelenina

Jak zavařovat zeleninu?

 

Podzimní zeleninové polévky:

jsou pastvou pro oči, zahření a navíc jsou velmi výživné (jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů atd.). Můžeme používat kousky zeleniny do vývaru, nebo ji můžeme rozmixovat do krému. Na dochucení polévek můžeme použít, koření (česnek, pažitku, cibuli, pepř, kurkumu sůl atd.) Do zeleninových polévek můžeme přidat vařené brambory, luštěniny, obiloviny, houby a nebo ji zahustit jížkou.
  • dýňová
  • brokolicová, květáková, kedlubnová
  • nakrájemá mrvkev, petržel,  celer, červená řepa
  • rajčatová
  • hrášková
  • zelná
  • fazolová

Články - zelenina:

Zelenina

Pečené kuře se zeleninou

16.05.2017 22:17
Troubu zapněte na 200 °C. Stehna nebo prsa osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Žampiony podle velikosti nakrájejte poloviny až čtvrtiny. Všechnu zeleninu včetně brambor očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zeleninu a žampiony v pekáči promíchejte s olejem a bylinkami, podle...

Zelenina pre stimuláciu organizmu

23.10.2016 23:10
Leto spojené s ovocím skončilo a k jeseni patrí zelenina. Máme niekoľko tipov pre stimuláciu organizmu, ktoré môže zaradiť do svojho jedálnička. Ako afrodiziakum sa označuje prostriedok na povzbudenie sexuálneho vzrušenia a libida. Termín pochádza z gréčtiny a je odvodený od mena bohyne lásky,...

Diskusní téma: Zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Superpotraviny, které vás nejvíce hydratují

22.05.2017 17:14
Hlad je převlečená žízeň, proto může i místo vody vyzkoušet například i tyro superpotraviny a podpoříte tak svůj pitný režim a správnou  hydrataci  organismu. Nejvhodnější jsou plody, které právě utrhnete zralé na zahrádce.. Rajčata obsahují až 94% vody neobsahují tuk a mají minimum...

Možnosti jak nahradit kravské mléko

18.05.2017 00:02
Většina z nás vyrůstala na kravském mléku, ale mnozí spotřebitelé nyní hledají mléčné náhražky. Ať už je to intolerance na laktózu, nebo jiný životní styl (veganství), nebo hledání jednoduchého řešení na zdravotní potíže (zažívací problémy, nadýmání, průjem, kožní problémy a intolerance na...

25 Superfoods pro hubnutí

14.05.2017 00:38
Musíme ještě objevit jídlo, které rozpustí všechny nežádoucí tuky v našem těle, ale máme podezření, že to je skryto někde v elixíru mládí. „Myslím, že superpotraviny mají dvojí účinek - dávají nám výživu, a také nám pomáhají při hubnutí. Několik tipů jak přispět k proces hubnutí: hubnutí...

5 způsobů, jak zajistit bezpečí své rodiny proti arsenu v rýži

13.05.2017 11:47
Přes mnoho výhod rýže (bezlepková, zdroj vlákniny, zdroj minerálů a vitamínů) má ta celozrnná rýže jedno špinavé tajemství: Arzen. Arzen je karcinogen a je jednou z nejhorších chemikálií skrývajících se ve vaší domácnosti. Nejvíce znepokojující je, že pro děti je největším rizikem arzen obsažený v...

7 superpotravin, které působí proti nemocem a pomáhají podpořit zdraví

06.05.2017 23:47
I když neexistuje žádná přísná vědecká definice, co jsou superpotraviny (superfoods), lze ale říci, že jsou plná základních živin, vitamínů a minerálů, zdrojem vlákniny a bílkovin. Superfoods mají také protizánětlivé účinky (omega-3 mastné kyseliny) a působí proti stárnutí - anti-aging (díky obsahu...

Pokles vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině

05.05.2017 17:49
Vědecké studie, které probíhají od roku 1985 potvrzují trvalý pokles minerálů a vitamínů v ovoci a zelenině. Řada odborníků doporučuje užívat vitamínové a minerální doplňky stravy, jako možnost doplnění těchto látek do organismu. Ale je ten správný postup? Nejmarkantněji je to...

Ovoce a jeho účinky na zdraví

28.04.2017 00:04
Zelenina, ovoce a jejich pravidelná konzumace je možností, jak nahradit přášky přírodními zdroji, které jsou plné výživných látek a příznivě působí na naše zdraví. Znátě účinky tohoto zejména bobulovitého ovoce? Angešt angrešt je téměř neznámé bobulové ovoce, které časte najde v zahrádkách našich...

Jarní únava...možná vám chybí vitamin D a železo

27.04.2017 23:15
Jarní únavu můžeme zmírnit nebo i předejít stravou. Za jarní únavu může stát i oslabený organismus, nedostatek slunečních paprsků a oslabený imunitní systém. A níže vám uvádíme pár tipů jak si s tím poradit. doplňte vitamin D (jeho nedostatek se projevuje, únavou, ospalost, nedostatkem síly a...

7 nejlepších potravin a nápojů v boji proti refluxu

16.04.2017 19:16
Kořeněná jídla, smažená jídla., rajčatová omáčka, kofein. Pokud jste trpí refluxem ( návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu), již pravděpodobně přesně víte , co nemůžete jíst nebo pit. Stejně jako některé potraviny mohou způsobit vznik refluxu, některé potraviny mohou naopak pomoci proti zánětu...

15 Potravin, které vám pomohou zhubnout

15.04.2017 00:28
Podívejte se na těchto 15  potravin na hubnutí , které vám pomohou vykročit na zdravou (a chutné) dietní cestu: Řecký jogurt   Řecký jogurt je ideální nejen jako jídlo na snídani s nějakým ovocem, ale je to opravdu superpotravina na snížení hmotnosti. Zkuste řecký jogurt místo...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>