Zelenina

zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk přežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce . Více
  • není vhodné konzumovat současně zeleninu s ovocem
  • u kořenové zeleniny se zase nemusíte obávat, že byste jejím vařením ztráceli vitaminy., je totiž mnohem odolnější než jiné druhy

Využitelnost zeleniny pro organismus:

  • Syrová zelenina - je zásadotvorná (pro lepší stravitelnost je vhodné ji na 2-3 hodiny namočit ve vodě)
  • Uvařená zelenina - do 20 min. nutno sníst, stává se kyselinotvornou
  • Nejvhodnější jsou šťávy ze zeleniny - využitelnost až 90%, malý obsah vlákniny
  • Zeleninu je nutné kombinovat s namočenými semeny a ořechy

Druhy zeleniny:

  • Listová zelenina ( špenát, hlávkový salát, ledový salát..)zelenina
  • Kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer, ředkvička, křen, tuřín, pastinák, červená řepa..) - nejrozšířenější u nás
  • Plodová ( tykvovitá) zelenina ( lilek, okurky, rajčata, patizony, dýně...)
  • Lusková zelenina - luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sója, cizrna..)
  • Cibulová zelenina ( cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek ...)
  • Košťálová zelenina ( zelí, kapusta, květák, brokolice, kadeřávek, kedlubna, růžičková kapusta, čínské zelí )

 

Např. mrkev rozkousaná ústy je stravitelná z 10%, zbytek se vyloučí. V případě, že mrkev namočíme osolené vody ( probíhá tam elektrolýza) na cca 120 min a po té rozmixujeme, její stravitelnost se zvýší až na 50%. Pokud z mrkve uděláme šťávu, tak stravitelnost je až 90%.

  • sušená zelenina

Způsoby konzervace a uchovávání zeleniny z minulého století:

  • sušení
  • nakládání v soli, oleji a v octě
  • zavařování v páře
  • zmrazení ve sklepích
  • dávání do písku - kořenová zelenina

Jak zavařovat zeleninu?

 

Podzimní zeleninové polévky:

jsou pastvou pro oči, zahření a navíc jsou velmi výživné (jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů atd.). Můžeme používat kousky zeleniny do vývaru, nebo ji můžeme rozmixovat do krému. Na dochucení polévek můžeme použít, koření (česnek, pažitku, cibuli, pepř, kurkumu sůl atd.) Do zeleninových polévek můžeme přidat vařené brambory, luštěniny, obiloviny, houby a nebo ji zahustit jížkou.
  • dýňová
  • brokolicová, květáková, kedlubnová
  • nakrájemá mrvkev, petržel,  celer, červená řepa
  • rajčatová
  • hrášková
  • zelná
  • fazolová

Články - zelenina:

Zelenina

Pečené kuře se zeleninou

16.05.2017 22:17
Troubu zapněte na 200 °C. Stehna nebo prsa osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Žampiony podle velikosti nakrájejte poloviny až čtvrtiny. Všechnu zeleninu včetně brambor očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zeleninu a žampiony v pekáči promíchejte s olejem a bylinkami, podle...

Zelenina pre stimuláciu organizmu

23.10.2016 23:10
Leto spojené s ovocím skončilo a k jeseni patrí zelenina. Máme niekoľko tipov pre stimuláciu organizmu, ktoré môže zaradiť do svojho jedálnička. Ako afrodiziakum sa označuje prostriedok na povzbudenie sexuálneho vzrušenia a libida. Termín pochádza z gréčtiny a je odvodený od mena bohyne lásky,...

Diskusní téma: Zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>