Zelí, kysané zelí
Zelí se někdy přirovnává k citrusům Evropy. Obsahuje totiž velké množství vitaminu C, který je pro imunitu naprosto nepostradatelný, dále v něm získáte i vitaminy A, skupiny B (B1, B6, B9), C, E, K, cholin a inulin a další důležité minerály mangan, draslík, měď, železo, vápník, fosfor, zinek, chlór, síra, jód a hořčík. Pokud se rozhodnete vypěstovat si vlastní zelné hlávky, myslete na to, že tato zelenina je poměrně náročná na přísun živin. Proto je potřeba záhon již na podzim bohatě vyhnojit optimálně chlévskou mrvou nebo kvalitním kompostem. Půda musí být dobře propustná pro vodu i živiny. Během sezony je třeba hlávky okopávat a pravidelně zalévat. Zelí nikdy nevysazujte na stejné stanoviště dva roky po sobě, rostliny by byly značně náchylné na choroby. Rozlišujeme hlávkové, pekingské a čínské zelí.
-
Kysané zelí – na deset kilogramů hlávkového zelí potřebujete ještě kilogram bílé cibule, 17 dkg soli a půl hrnku celého kmínu. Odeberte svrchní listy a nastrouhejte hlávky najemno, přidejte nakrájenou cibuli, osolte a přidejte kmín. Zelí poté hněťte rukama do té doby, než zesklovatí a pustí vodu. Tu maximálně slijte – nevylévejte ji! – a zelí napěchujte do sudu. Poté zalijte scezenou šťávou a vrchní část dobře zatižte.
-
Zelné smoothie – potřebujete šest listů hlávkového zelí, dvě velké mrkve, dva řapíkaté celery, osm kostek ledu, pepř a sůl na dochucení. Zeleninu omyjte, spolu s ledem rozmixujte tyčovým mixérem, dolijte vodou a dochuťte solí a pepřem.
Kysané zelí do sklenice bez zavařování
- 10 kg strouhaného zelí
- 8 velkých cibulí
- kmín drcený
- 2 lžičky pyrosiřičitanu draselného(koupíte v drogerii)
- Nálev: 3 l vody, 1,5 l octa, 20 dkg soli, 50 tablet spolarinu (umělého sladidla, nebo přírodní sladidlo) nebo přepočítané množství cukru
Postup přípravy kysaného zelí: svaříme vodu s octem a solí, odstavíme a přidáme spolarin.a necháme vychladnout. Nastrouhané zelí promícháme s nakrájenou cibulí, přidáme kmín a posypeme pyrosiřičitanem, promícháme a zalejeme vychladlým nálevem. Dobře promícháme a uložíme do chladna na 24 hod.Občas promícháme.Druhý den plníme do sklenic a uložíme do chladna a temna.
Nakládané zelí:
Postrouháme nebo jemně pokrájíme několik hlávek bílého zelí, prosolíme a necháme v míse do druhého dne proležet. Pak dobře vymačkáme a promícháme s cibulí na kolečka pokrájenou, se syrovou nebo trochu a ozdobným nožem na nudličky pokrájenou mrkví, hořčičným semínkem, červenou a zelenou paprikou též na nudličky pokrájenou. To vše dobře napěchujeme do velkých 5 l lahví a zalejeme svařeným octem (voda, ocet, celý pepř, nové koření a bobkový list). Poměr na 1 láhev: 5 – 6 menších hlávek zelí, 5 cibulí, 4 červené papriky a 4 zelené a 5 větších mrkví.
Příprava zelí, pokud vaříme (dusíme) kysané zelí, jemnější kyselost dosáhneme přidáním jablka, které nakrájíte na tenké plátky. Zelí můžeme zahustit moukou nebo nastrouhanou čestvou bramborou. Červené celí možeme dochutit při vařením i červeným vínem.
Jak zpracovat zelí?
Září je i sezonou pozdnějších odrůd zelí. To můžete nechat zkysat nebo si ho zavařit, třeba jako salát s další sezonní zeleninou. Anebo si udělejte prostě obyčejné sterilované zelí, toho nebude v zimě ke kachním nebo husím pečínkám nikdy dost! Je skvělé na trávicí soustavu, čerstvé i na krvetvorbu a detoxikaci. Na podzim oceníte i to, že šťáva z čerstvého zelí ulehčuje vykašlávání.
Sterilované zelí
Na 2–3 sklenice po 720 ml potřebujete: 1 hlávku bílého nebo červeného zelí, kmín, podle chuti cibuli nebo jablko a sůl. Na nálev si připravte: 700 ml vody, 25 g soli, 60 g cukru a 250 ml klasického octu
Postup: Z hlávky sejměte vnější poškozené listy a nakrájejte na kusy. Vyřízněte košťály a čisté zelné listy nakrouhejte na proužky, nejlepší je pořídit si přímo k tomu určené kruhadlo. Dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, aby všechno bylo ponořené, a na 1 litr vody přidejte 20 g soli. Vařte 1 minutu, zelí stačí takto spařit. Sceďte, přidejte kmín, na kolečka nebo kostičky nakrájenou cibuli, případně i na jemné plátky nakrájené jablko. Napěchujte do sklenic a zalijte nálevem. Ten připravíte svařením všech uvedených surovin. Hrdla sklenic otřete dosucha a dobře uzavřete suchými víčky. Velký hrnec vyložte utěrkou, narovnejte do něj sklenice a zalijte do výše zelí ve sklenicích horkou vodou. Při 90 °C (lehce probublávající voda) sterilujte 45 minut.
Kysané nepasterizované zelí a jeho účinky na zdraví:
- pomáhá při obezitě
- prospívá metabolismu
- detoxikuje tělo
- zatočí s kašlem i žlučníkovými kameny
- pomáhá při srdečních chorobách
- zdroj elektrolytů
- posílí imunitu a ochrání před virovými onemocněními (vitamin C)
- kvašená zelenina obsahují probiotické kultury
- podporuje vstřebávání vápníku a železa
- podporuje krvetvorbu
- podporuje trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií,“
- vyplavuje toxiny i přebytečnou vodu z těla
- působí proti zácpě
- dobře zasytí (zdroj vlákniny)
- pomáhá snižovat cholesterol a podílí se na rozkládání tuků (cholin)- tepelnou úpravou se tento účinek snižuje
- chrání srdce a cévy, pomáhá předcházet infarktu i mrtvici
- protirakovinové (izotiokyanáty), protizánětlivé účinky
- působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku
- působí jako prevence onemocnění močových cest a gynekologických problémů
- pomáhá správné činnosti nervové soustavy, proto je dobrý při stresu, neklidu, špatných náladách i depresích (vitamíny skupiny B)
- podporuje hojení ran (vitamin K)
- sto gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu K
- nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, která pomáhá obnovovat poškozenou střevní sliznici a podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek kyseliny solné
Jak si připravit kysané zelí doma
Zelí omyjte a nakrouhejte, ochuťte solí, kmínem, případně cibulí, česnekem a kořením, které máte rádi, zkuste třeba kopr. Uložte do vhodné nádoby, ideálně kameninové, pořádně pěchujte, aby se vytlačil vzduch. Zalijte roztokem kuchyňské soli (20 g soli na 1 l vody) tak, aby bylo všechno zelí pod hladinou, přikryjte a po celou dobu kontrolujte – zelí musí být tekutinou stále zcela zakryté, jinak se zkazí. Dva dny nechte stát v teple a poté odstavte do temna a chladu (ideální je kolem 10 °C). Proces kvašení trvá zhruba tři až čtyři týdny.
Diskusní téma: Zelí, kysané zelí
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce