Trnka, slivoň trnitá

Trnka ,keř vytváří nekroniknutelný trnitý plot jvýšky cca 2 - 4 metry rostoucí na slunných stránícj a  v okolí cest. Na konci léta dozrávají modro-Trnkyčerné plody, které jsou hledanou potravou pro ptactvo. Nejchutnější jsou trnky po prvních mrazech, kdy ztrácejí svoji trpkost. trnka má vysoký obsah vitaminu C a používá se šťávy, marmelády, likéry či víno - chutí podobné portskému. Trnky se též mohou nakládat jak olivy. Trnky obsahují  třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, A, E, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.

  • plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na  při poruchách trávení a průjmech.
  • sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech

Plody trnky a její účinky:

  • stahující účinek
  • antiseptické účinky
  • přírodní diuretikum
  • zlepšují chuť k jídlu
  • lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
  • při metabolických poruchách
  • při zánětech močového měchýře
  • zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
  • prospívá peristaltice střev
  • působí proti nadýmání
  • příznivý vliv na srdce, krevní oběh
  • posiluje žaludek a čistí krev (květy)
  • projímavý účinek (květy)
  • více

Chuť: mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť

Sběr plodů: září, říjen ale můžeme i po prvních mrazech, kdy jsou opadané listy

TRNKOVÝ KOMPOT

1 kg trnek, 750 g cukru, 1citrón, 4-5 hřebíčků, kousek skořice, 1/2 l vody
Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citrónovou š'távu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, vněmž se vařily. Sterilizujeme je 15 min.

TRNKY VE VÍNĚ

1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 ˚C. Podáváme ke zvěřině.

TRNKOVÝ LIKÉR

3 Kg trnek (cca 5 l), 2 l vodky, několik  jader z trnkových pecek, několik kousků skořice, 1 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 15 ks hřebíčku, 1 kg cukru, 6 hrníčků vody
Trnky očistěte, rozmačkejte a vložte do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijte vodkou, až jsou trnky ponořeny. Nechte měsíc stát, občas protřepejte. 
Po měsíci svařte vodu s cukrem na sirup, nechte vychladnout. Sceďte trnky a vymačkejte. Smíchejte se sirupem. Nechte alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhněte hadičkou do lahví.

TRNKOVÉ VÍNO

1,75 kg trnek, 1,25 kg cukru, voda, 1 balení kvasinek a živné soli
Cukr svaříme s jedním litrem vody na sirup a necháme vychladnout. Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do demižonu, přidáme kvasinky, živnou sůl a cukrový sirup. Dolijeme převařenou vychladlou vodou a uzavřeme kvasnou zátkou. Po ukončení bouřlivého kvašení přetočíme do čisté nádoby a necháme dokvasit pod kvasnou zátkou. Po fázi tichého kvašení stáčíme do lahví.

DIVOKÉ TRNKOVÉ VÍNO

1 kg cukru, 4 kg trnek, voda
Cukr svaříme s voudou, trnky zalijeme vychladlým sirupem v láhvi od okurek. Použijte i jakoukoliv jinou nádobu. Můžete i uzavřít vkasnou zátkou. Nepřidávají se kvasinky - mělo by se totiž rozkvasit samo, protože by tam kvasinky měly být přirozeně. Divoké kmeny Sacharomyces.

TIP jak vyrobit trnkové víno?

Níže uvedené ingredience smícháme, zalijeme červeným vínem a necháme 14 dní louhovat na klidném tmavém místě, dennědůkladně protřepeme. Po uplynutí 2 týdnů přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity cca 20-30ml denně.
  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 ks tlučených hřebíčků
  • 4 ks tlučené badyány

 

Diskusní téma: Trnka, slivoň trnitá

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>