Kostival lékařský, černý kořen

kostival lékařský je léčivá bylinka, která je zdrojem silic, alkaloidů, tříslovin, alantoinu, vápníku, draslíku, fosforu a také vitamínů A, C a B12. Kostival roste především na mokrých loukách, na mezích polí nebo ve vlhkých Kostival lékařskýpříkopech. 
  • kořen (vyrýváme jaře a také na podzim)
  • čestvá nať (sbírá před květem a v době květu)

Kostival a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje rychlejší a lepší hojení ran
  • podporuje tvorbu buněk a regenerační procesy ve tkáních (alantoin)
  • stimuluje tvorbu červených krvinek (alantoin a cholin)
  • brzdí vznik zánětů
  • tlumí otoky v místě poranění
  • kryje rány včetně těch, které krvácí
  • významně snižují bolest
  • tinkturou se potírají revmatické klouby
  • na odřeniny a mírně krvácející 
  • léčitelé už od středověku k léčbě zlomenin, natržených svalů, pohmožděnin a výronů
  • při léčbě parodontózy a špatně se hojících ran
  • více

Skladování: suché , temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, při nízkém tlaku, děti do 3 roků, použití konzultujte s vaším lékařem

Lidové názvy: volský jazyk, medunice, svalík větší, černý kořen, kobylí mléko

Použití: používá se kořen na podzim nebo na jaře, mají v sobě největší léčebnou sílu

Jak připravit odvar z kořene?

dvě lžíce sušeného kořene vaříme 15 minut v půl litru vody, pak necháme louhovat cca 15 min., scedíme.

Jak připravit tinkturu z kořene?

čerstvý nakrájený kořen kostivalu zalijeme lihem, aby byl ponořený, luhujeme 14-21 dní, potom scedíme a přelijeme do skleněných uzavíratejných sklenic

Regenerační mazání podle léčitele Váni

50 g strouhaného kostivalového kořene vaříme 5 minut v 0,5 litru vody. Po zchladnutí přilijeme 0,5 litru 40% alkoholu a necháme několik dnů odstát. Pak vše rozmixujeme a přecedíme přes plátno. Uchováváme v ledničce a při potížích masírujeme 3x denně bolavá místa.

Mast – kořen louhovaný v sádle

250 g sádla, 5–6 kořenů nakrájíme na kousky, přidáme do rozpuštěného sádla a chvíli pražíme. Necháme přes noc stát. Druhý den opět zahřejeme a přecedíme. Vzniklou mast uložíme v chladu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Kostival

Záznamy: 1 - 2 ze 2

Diskusní téma: Kostival

Titulek: paní Vložil: helena pískačová Datum: 13.05.2019

mohu dávat králíkům kostival?

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>