Ghí - přepuštěné máslo
Indické ghí ( superpotravina ) je čistý tuk v čisté podobě připravený z kravského másla s malým obsahem laktózy. Přesto že se vyrábí z másla, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Jíž dávné civilizace v Egyptě ( samna baladi ) a Indii používali ghí jako lék, ale využití mělo i v kuchyni. Má jemně nasládlou chuť s výraznější ořechovou aroma. Jedná se o čistý máselný tuk, který se nepřepaluje ( kouřový bod je 250°C, normální máslo má bod o cca 80 °C nižší, sádlo má naopak o 30°C vyšší) a tím pádem je ideální v kuchyni na pečení, smažení...
Ghí obsahuje beta karoten a vitamíny A, D, E a K, minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. a omega mastné kyseliny.
- konopné ghí
- krávské ghí
- kozí ghí
- bůvolí ghí
Jak připravit Ghí v domácích podmínkách?
Upozorňujeme, že se jedná o zdlouhavý proces přípravy....
Z 250g kvalitného kravského másla získáme cca 200g ghí. Na mírnějším ohni rozpustíme nakrájené máslo v hrnci se silnějším dnem ( cca 1000g ) a necháme ohřívat tak, aby jen velmi mírně pěnilo ( pozor aby se ghí nepřipálilo ) - tzv. přepouštění( odděluje se mléčná složka od tukové a vypařuje se voda). Po dobu 30 min. sbíráme pravidelně z povrchu vzniklou pěnu a sražené kousky. ghí přes plátno do čisté nádoby a celý postup nejlépe 3 x opakujeme. Po tomto procesu přípravy nám ghí vydrží v uzavřené sklenici na suchém, chladném a tmavém místě řádově měsíce ( barva másla se po tomto procesu změní na zlatavou až světle hnědou - ghí je hotové ). Oproti normálnímu máslu ghí nežlukne.
Dobře se pojí s různými ingrediencemi ( Chilli, česnek, kokos, levandule a další byliny ), můžeme tak obohatit pří přípravě jeho základní chuť.
Ghí a jeho účinky:
- omlazující a regenerační účinek
- pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
- napomáhá detoxikačnímu procesu
- pomáhá trávení
- podporuje obranyschopnost lidkého organismu
- podporuje nervy a nervovou soustavu - brainfood
- mírní popáleniny
- přírodní afrodisiakum
- zvyšuje kvalitu spermií i vajíček
- vhodný i na pleť - pleťové tonikum
- lze použít i jako masážní prostředek
- vhodné při aplikaci na bolestivé klouby
- při bolestech hlavy
- posiluje zrak
- na popraskané rty
- Ayurvédský elixír života
- neobsahuje laktózu, bezlepkové ( vhodné při problémech s tolerancí na mléčné bílkoviny )
Použití: všude tam, kde použív áme klasické máslo nebo sádlo ( na chleba, pečení bábovek, koláčů, do polévek, u dušené zeleniny atd..)
TIP: taková dobrá specialitka - kousek hodně hořké 90 % čokolády a troška ghí
Články superpotraviny
Znáte čínskou datli - jujube
04.08.2017 22:00Goji a jejich příspěvky pro zdraví
04.08.2017 19:52Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?
01.08.2017 21:4811 Přínosů vlašských ořechů pro výživu
31.07.2017 22:3614 přínosů pro zdraví, lněné semínko
28.07.2017 20:27Kurkuma
23.07.2017 23:42Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví
19.07.2017 21:40Datle, 13 zajimavých výhod
18.07.2017 23:38Překvapující benefity mandlí
18.07.2017 22:29 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce